Αυτοί είναι οι καλύτεροι λόγοι να χωρίσεις ακόμα και αν αγαπάς τον σύντροφό σου

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η αγάπη είναι μια πολύπλοκο και πολυδιάστατο συναίσθημα, αλλά όταν πρόκειται για την απόφαση να λήξει μια σχέση, η απόφαση μπορεί αν είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο φαίνεται. Πολλές μελέτες εξετάζουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ικανοποίηση μιας σχέσης και, αντιστρόφως, τους λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια ενδέχεται να αποφασίσουν να χωρίσουν.

Έλλειψη σεβασμού

Η έλλειψη σεβασμού από την σχέση σας και το να σας δείχνει συνεχώς ασέβεια μειώνοντάς σας και προσβάλλοντάς σας είναι ένας πολύ βασικός λόγος να χωρίσετε. Μια σχέση πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό του ελεύθερου χρόνου του άλλου, της προσωπικότητάς του και όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την προσωπικότητα μας. Συνεπώς αν δε οριοθετήσουμε σωστά την σχέση μας και η ασέβεια από την πλευρά του συντρόφου μας είναι έντονη τότε αυτό είναι μια ένδειξη ότι πρέπει αν χωρίσουμε.

autoi_einai_oi_kalyteroi_logoi_na_xoriseis_akoma_kai_an_agapas_ton_suntrofo_sou

Έχουμε διαφορετικές επιθυμίες και στόχους ζωής

Αν οι στόχοι σας και το μέλλον σας δεν ταιριάζει και δεν είναι κοινό τότε μάλλον ήρθε η ώρα να χωρίσετε. Αν για παράδειγμα κάποιος από τους δύο σας θέλει παιδί αλλά ο άλλος όχι, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός και δεν μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση. Άρα πρέπει ή κάποιος από τους δύο σας να κάνει πίσω και να μην σεβαστεί τις επιθυμίες του ή απλώς να αναζητήσετε έναν σύντροφο ο οποίος να θέλει τα ίδια πράγματα με εσάς.

Έχετε διαφορετικές αξίες και ιδανικά

Οι διαφορές στις βασικές αξίες, περιλαμβανομένων των πεποιθήσεων, των προτεραιοτήτων και των επιλογών του τρόπου ζωής, μπορούν να γίνουν σημαντικές πηγές έντασης. Επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν συνεχώς τη σημασία των κοινών αξιών στην προώθηση της διάρκειας και της ευτυχίας της σχέσης. Συνεπώς λοιπόν το να έχουμε έναν κοινό τρόπο ζωής είναι μπορεί να βοηθήσει το να έχουμε μια μακρά και όμορφη σχέση.

Δεν επικοινωνείτε σωστά και αποτελεσματικά

Σας έχει τύχει να αισθάνεστε ότι μιλάτε διαφορετικές γλώσσες με τον σύντροφο σας και αισθάνεστε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως αισθάνεστε; Αν ναι, τότε αυτό το πρόβλημα είναι  δύσκολο να διορθωθεί. Συνήθως εδώ μπορείτε να αποταθείτε σε κάποιον σύμβουλο σχέσεων ή γάμου αν είστε παντρεμένοι για να σας βοηθήσει στο να επικοινωνήσετε σωστά. Αν πάλι ούτε αυτό δεν λειτουργήσει τότε μάλλον η σχέση πρέπει να λήξη.

autoi_einai_oi_kalyteroi_logoi_na_xoriseis_akoma_kai_an_agapas_ton_suntrofo_sou

Συνεχείς καυγάδες χωρίς ιδιαίτερο λόγο

Αν αντιλαμβάνεστε ότι το βασικό σας πρόβλημα είναι οι συνεχείς καυγάδες με την/τον σύντροφό σας χωρίς όμως να έχετε κάποιο σημαντικό θέμα τότε το πρόβλημα μάλλον βρίσκετε άλλου. Είτε δεν ταιριάζετε, είτε έχετε διαφορετικό τρόπο ζωής είτε σας απασχολεί και σας ενοχλεί κάποιος άλλος παράγοντας τον οποίον δεν μπορείτε να προσδιορίσετε μόνοι σας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί ακόμα να λυθεί με την συνδρομή ενός συμβούλου σχέσεων αλλά αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσετε και να βρείτε κάποιον άλλον σύντροφο στην ζωή σας.

Απόσταση

Η απόσταση από μόνη της μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εντούτοις στερεί από την σχέση όμορφες στιγμές και ποιοτικό χρόνο το οποίο με τον καιρό μπορεί να σας κουράσει και να σας φθήρει.  Αν υπάρχει περίπτωση να μπορείτε να ξανασμίξετε στην ίδια πόλη ή την ίδια περιοχή και να μείνετε και εσείς εκεί προσαρμόζοντας την ζωή σας με τρόπο που να σας γεμίζει τότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Εντούτοις αν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε η καλύτερη επιλογή και για τους δύο είναι να προχωρήσετε στην ζωή σας.

Ενώ η αγάπη είναι αναμφισβήτητα ένα θεμέλιο στοιχείο μιας επιτυχημένης σχέσης, επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μόνη της μπορεί να μην είναι επαρκής. Οι σχέσεις απαιτούν συμβατότητα σε θεμελιώδεις περιοχές, αποτελεσματική επικοινωνία και κοινές αξίες για να ακμάσουν μακροπρόθεσμα.

Η κατανόηση αυτών των παραμέτρων μπορεί να ενδυναμώσει τα άτομα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις σχέσεις τους. Η αναγνώριση της σημασίας της συμβατότητας και της επικοινωνίας επιτρέπει μια πιο λεπτομερή προσέγγιση στην αγάπη, αναγνωρίζοντας τον πολύπλοκο αλληλεπίδραση μεταξύ συναισθημάτων και λογικών σκέψεων στο περίπλοκο τοπίο των ρομαντικών σχέσεων.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.