Αυτοάνοσα νοσήματα και άγχος

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η ψωρίαση,η ελκώδης κολίτιδα,η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, δερματίτιδες ή ALS, ο οργανισμός σε μια προσπάθεια να αμυνθεί, επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό.

Βλέποντας τον ανθρώπινο οργανισμό ως ένα σύνολο, ένα όλον με επιμέρους λειτουργίες, η επιστημονική κοινότητα καταλήγει στο ότι, πρέπει να γίνονται ειδικές εξετάσεις για την εύρεση των αιτιών πρόκλησης της εκάστοτε νόσου.

Οι αναλογίες των δομικών συστατικών  που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για την ομαλή λειτουργία του, δεν πρέπει να αλλάζουν σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, έρευνες όμως δείχνουν πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι επικρατούσες διατροφικές συνήθειες και η ελαττωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κάνουν ακριβώς αυτό: φέρουν τη μεταβολή των φυσιολογικών συνθηκών του εκάστοτε οργανισμού.

Έτσι  το σώμα με τη σειρά του μπαίνει σε μια κατάσταση άμυνας και αντιμετωπίζει το ίδιο της συνέπειες των αλλαγών στον μεταβολισμό ή στην κυτταρική λειτουργία.

Όσο οι νέοι ρυθμοί διαβίωσης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής καθοδικά, τόσο πιο ανοδική γίνεται η πρόκληση αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι ελλείψεις από δομικούς λίθους του κάθε σώματος, οδηγούν σε αποστασιοποίηση από το φυσιολογικό μοτίβο λειτουργίας του οργανισμού- και άρα σε νόσο. Τα ανθρώπινα κύτταρα αλλάζουν πολύ δηλαδή, με συνέπεια ο ίδιος ο οργανισμός να τα αναγνωρίζει ως ξένα. Άρα αμύνεται, προβαίνοντας σε κατάσταση άμυνας.

Η πρόσληψη τοξινών (και η ταυτόχρονη καταστολή της δυνατότητας αποτοξίνωσης, οι ελλείψεις σε αμινοξέα, καλά λιπαρά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες δημιουργούν  δυσκολίες στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αυτή η απόκλιση από το φυσιολογικό, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συναισθηματική κατάσταση του κάθε ανθρώπου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς το στρες συνδέεται με μια τέτοια νόσο;

Το άγχος φυσικά και επηρεάζει την κατάσταση αυτή, καθώς η μη ύπαρξή του περιορίζει τη σταδιακή επιδείνωση που οφείλεται στις συχνές αλλαγές της διάθεσης.  Αντίθετα, όταν το άγχος είναι μη ελεγχόμενο, προκύπτουν πολλαπλές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον ειδικό κ. Δημήτρη Τσουκαλά, το άγχος μπορεί να είναι κυρίαρχη αιτία επιδείνωσης των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές, με τις λειτουργίες και τις δυσλειτουργίες των ορμονών μας.

Ο γιατρός συνιστά ξεκούραση και έναν τρόπο ζωής που να μπορεί να επαναφέρει τις φυσιολογικές συνθήκες στη λειτουργία του οργανισμού, αντί να πυροδοτεί μια σειρά συνεπειών που μπορεί μελλοντικά να μετατραπούν σε αμετάβλητες.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr