«Αυτό εδώ είναι νερό»- Το νόημα της ζωής με απλά λόγια

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα

Ένα βιβλίο για όλα όσα συναπαρτίζουν τη ζωή και για το πώς τελικά διαλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Απλό, κατανοητό, βασισμένο στον μόνο καταγεγραμμένο δημόσιο λόγο που εκφώνησε ο μετέπειτα αυτόχειρας David Foster Wallace.

Δυο ψάρια κολυμπούν  στη μέση του ωκεανού και συναντούν άνα μεγαλύτερο σε ηλικία ψάρι που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, το οποίο τα χαιρετά και τους ρωτάει: «Καλημέρα παιδιά, πως είναι σήμερα το νερό;» Τα δυο νεαρά ψάρια συνεχίζουν να κολυμπούν και μετά απο λιγη  ώρα ρωταει το ένα: «Βρε συ, τι στο καλό είναι το νερό;» Κάπως έτσι αρχίζει το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα David Foster Wallace από τις εκδόσεις Κριτική.

Τι είναι νερό; Τι είναι ζωή;

Αλήθεια, τι είναι το νερό; Τι, ρωτάει ο συγγραφέας, είναι με άλλα λόγια ο κόσμος στον οποίο ζούμε; Τι είμαστε εμείς και πώς ζούμε; Αυτό το ΠΩΣ είναι που έχει σημασία, δηλαδή το πώς διανύουμε τα χρόνια, τις ημέρες και τις στιγμές που μας δόθηκαν για να βιώσουμε τη ΖΩΗ.Ο Wallace δεν απαντά στο ερώτημα. Στέκεται όμως σε αυτό το «πώς». Κάνει κάποιες σκέψεις, μοιράζεται παραδείγματα, προτρέπει – οχι δογματικά – αλλά με το ύφος ανθρώπου που πιστεύει αυτά που λέει.

Λόγια απλά και φιλοσοφικά

Επειδή όμως οι σκέψεις αυτές τον πονούν και τις κάνει συνέχεια, ίσως γίνεται λιγάκι δεικτικός κάποιες φορές. Ομολογουμένως δεν λέει κάτι το συνταρκατικά νέο, κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει. Πάνω-κάτω όλοι οι φιλόσοφοι, όλες οι θρησκείες κι όλοι οι ανα τον κόσμο «αλλοπαρμένοι» τα ίδια λένε! Το θέμα είναι πώς θέτει ο καθένας τα πανανθρώπινα ερωτήματα και το βιβλίο «Αυτό εδώ είναι νερό», το κάνει με έναν τρόπο διόλου κουραστικό.

Αντίθετα, είναι ένα μικρό, γρήγορο και εξαιρετικά απλά γραμμένο βιβλίο, τόσο απλά που ίσως το παρεξηγήσουμε, μαθημένοι τα μεγάλα νοήματα να αποδίδονται με δυσνόητο τρόπο. Κι όμως, ακριβώς αυτή η απλότητα είναι που μπορεί να μας φέρει και πάλι κοντά με τα διαχρονικά ερωτήματα που λησμονούμε μες την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Το βιβλίο που θέλει να το κάνεις απολύτως ό,τι θέλεις!

Διαβάστε το, καντε το δώρο σε κάποιον που αγαπάτε ή που δεν αγαπάτε και τόσο, κρατήστε το στην βιβλιοθήκη σας, δανέιστε το, χαρίστε το σε κάποιον που δεν έχετε ξαναδεί στην ζωή σας ή στην γειτόνισα σας που πετάει τα νερά στο μπαλκόνι σας. Όλα είναι στη φιλοσοφία του αυτού του βιβλίου.

Και κάτι ακόμη. Ο συγγραφέας Wallace αυτοκτόνησε το 2008 σε ηλικία 46 ετών. «Ισως εαν σκέφτεσαι όπως αυτός, δεν αντέχεις αυτόν τον κόσμο», όπως είπε ένας φίλος…

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα,

Influence:

Έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Illinois Institute of Technology (USA) και Surrey University (UK). Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και στο Ιράν…