Αυτή η νέα γενιά θα αλλαξει τον κόσμο

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου

Υπάρχουν κάποια εμπόδια στη ζωή, που δε χρειάζεται κάποιος πείρα για να τα κατακτήσει. Ίσως το μόνο που πραγματικά έχει ανάγκη είναι λίγο φιλότιμο, λίγο πείσμα και πολλή μα πολλή μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Εδώ είναι που έρχονται να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι, οι νεότεροι άνθρωποι.

Αυτό που δεν καταδέχεται κανένας μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος είναι, πως δε χρειάζεται κάποιος να υποφέρει για να κάνει τη διαφορά, δε χρειάζεται να μοχθήσει και να παλέψει με νύχια και με δόντια για να συνειδητοποιήσει πως ο κόσμος γύρω του θα μπορούσε να είναι και καλύτερος.

Πολλές φορές οι νέοι ακούμε πως η ζωή μας είναι εύκολη, πως οι πρόγονοι μας πέρασαν πείνα, λοιμούς και πολέμους για να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα. 

Ναι λοιπόν, συγκριτικά η ζωή ενός νέου τον 21ο αιώνα μπορεί να είναι πιο ευχάριστη, αλλά για αυτό δεν πασχίζαμε; 

Αυτό δεν επιδίωκαν όσοι πολέμησαν και αντιστάθηκαν στις δυσκολίες του παρελθόντος;

Γιατί πρέπει να ντρεπόμαστε που οι πρόγονοι μας εξασφάλισαν να ζούμε καλύτερα από εκείνους και γιατί αυτή η ασφάλεια μας μετατρέπει σε ανόητα πλάσματα;

Το παρόν είναι τώρα και ότι έγινε πριν δεκαετίες έχει σβηστεί, μόνο αν σταματήσουμε να κοιτάμε πίσω μας, να λυπόμαστε για τα λάθη του παρελθόντος και να μένουμε στάσιμοι, μόνο τότε θα βελτιώσουμε τις ζωές μας.

Κι ίσως εδώ είναι η ώρα να αποχωρήσουν σιγά σιγά οι μεγαλύτερες γενιές και να δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους με πιο φρέσκες ιδέες και πιο αντικειμενικό τρόπο σκέψης να λάβουν αποφάσεις.

Οι νέοι ήδη έχουν αποδείξει πως νοιάζονται παραπάνω για όλες τις ομάδες ανθρώπων, πως εναντιώνονται στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, όχι μόνο σε περιόδους που οι ξένοι προσφέρουν βοήθεια, αλλά σε όλες τις περιστάσεις της ζωής.

Προσπαθούν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους στο χώρο εργασίας και ευτυχώς, ξυπνούν σιγά σιγά από την παγίδα του καπιταλισμού. Συνειδητοποιούν δηλαδή, πως δε χρειάζεται να ζουν για να δουλεύουν, παρά μόνο να δουλεύουν για να ζουν.

Η ζωή τους έχει ως επίκεντρο την απόλαυση και όχι την στέρηση. Βάζουν όρια σε όλα τα επίπεδα της ζωής και ζουν για τους ίδιους, όχι για την οικογένεια τους, όχι για το κράτος, όχι για το παρελθόν.

Διότι, δε χρειάζεται κάποιος να πολεμήσει για να κάνει τη διαφορά, απλά να μιλήσει.

Ένας, γίνεται δέκα και οι δέκα γίνονται εκατό…

Ο κόσμος προχωράει και δε κοιτάει πίσω του, οπότε τρέξτε να τον προλάβετε και να ξέρετε πως αν δεν κάνουμε εμείς την αλλαγή, κανείς δε θα την κάνει για εμάς.

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.