Αυθεντικό χούμους

Συντάκτης: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Influence:

Το ρεβίθι είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο, σπουδαίο από άποψη ωφελειών για την υγεία. Μπορείτε να το βάλετε εύκολα στη διατροφή σας, φτιάχνοντας γευστικό ντιπ με ρεβίθια –το γνωστό χούμους – και συνδυάζοντάς το με ό,τι σας αρέσει. Σήμερα σας προτείνουμε μια συνταγή για το αυθεντικό χούμους.

Υλικά

  • 250 γρ. ξερά ρεβίθια
  • ½ (+ ½) κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καβουρδισμένους σπόρους κύμινου (ή ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζα’ατάρ (μείγμα μυρωδικών, φτιαγμένο συνήθως από πιπέρι, φασκόμηλο, ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι και μέντα)

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χορτοφαγικές συνταγές που μπορούν να ξετρελάνουν έναν κρεατοφάγο!

______________________

Διαδικασία

  • Σ’ ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα πασπαλίζουμε με ½ κουταλάκι σόδα και τα καλύπτουμε με κρύο νερό, στο οποίο τα αφήνουμε να μουλιάσουν μια νύχτα.
  • Το επόμενο πρωί τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε φρέσκο κρύο νερό όσο να σκεπαστούν με αυτό κατά ένα δάχτυλο.
  • Προσθέτουμε ξανά ½ κουταλάκι σόδα και τα αφήνουμε να βράσουν αργά για μία περίπου ώρα ώσπου να μαλακώσουν. Κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό μες στο οποίο έβρασαν και στραγγίζουμε το υπόλοιπο.
  • Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Ρίχνουμε τα ρεβίθια και το αλατισμένο σκόρδο στο μπλέντερ με το ταχίνι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.
  • Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας απ’ το βραστό νερό που έχουμε κρατήσει, ή όσο δούμε ότι χρειάζεται ώστε ο πουρές να γίνει σφιχτός και απαλός.
  • Αρταίνουμε με χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου (!) και, αν θέλουμε, με λίγο ακόμα ταχίνι ή αλάτι.
  • Βάζουμε το χούμους σ’ ένα ωραίο μπωλ: το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με τους καβουρδισμένους σπόρους ή το αλεσμένο κύμινο και το ζα’ατάρ.
  • Ό,τι περισσέψει (αν περισσέψει!), μπορούμε να το φυλάξουμε σ’ ένα γυάλινο βάζο και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Συντάκτης: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου,

Influence:

Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών της είναι στη νομική επιστήμη και η πολυετής επαγγελματική της εμπειρία στο λειτούργημα της δικηγορίας…