Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γνωρίζατε ότι η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου; Αυτό και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρει η φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, η οποία μετράει έξι σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία.

Η Φινλανδία είναι η κορυφαία στον κόσμο στα επίπεδα της ευτυχίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2018, ενώ την ακολουθούν ακριβώς μετά η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες.

Οι σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν τις τέσσερεις από τις πέντε πρώτες θέσεις της λίστας και είναι ευρέως γνωστές για την σταθερότητα και την ασφάλειά τους ,  καθώς και για το ότι είναι κοινωνικά προοδευτικές. Επίσης έχουν ελάχιστη διαφθορά, ενώ η αστυνομία και οι πολιτικοί είναι αξιόπιστοι.

Τα χρήματα δεν μπορούν να «αγοράσουν» την ευτυχία

Ωστόσο,  ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, βρίσκονται πολύ πιο κάτω στη σχετική λίστα.

Το χάσμα μεταξύ πλούτου και ευτυχίας έχει ωθήσει τους πολιτικούς των χώρων αυτών στη χάραξη νέων πολιτικών σχεδίων,  προκειμένου να αναζητήσουν άλλα κριτήρια για την αξιολόγηση της υγείας των κρατών, αντί να μετρούν απλά την οικονομική επιτυχία τους μέσω του ΑΕΠ.

Αλλά η ευτυχία – ή η ευημερία – είναι υποκειμενική και δύσκολα ποσοτικοποιείται.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο σχετίζεται το χρήμα με την ευτυχία;

______________________

Από την άλλη, η έκθεση αυτή βασίζεται σε διεθνείς έρευνες στις οποίες ζητήθηκε από χιλιάδες ερωτηθέντες να φανταστούν μια σκάλα με βήματα από το 0 έως το 10 και να δηλώσουν πού ένιωθαν ότι βρίσκονταν.

Η έκθεση αναφέρει έξι σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία. Και αυτοί είναι οι εξής :

  • το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  • η κοινωνική στήριξη
  • το προσδόκιμο ζωής
  • η ελευθερία επιλογής στη ζωή
  • η γενναιοδωρία
  • η διαφθορά

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Χαμηλότερα στη λίστα

Αν και οι ΗΠΑ κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, κατατάσσονται μόλις στην 18η θέση από το σύνολο των 156 χώρων της έκθεσης αυτής, ουσιαστικά πιο κάτω από τα περισσότερα συγκριτικά πλούσια κράτη.

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Οι ΗΠΑ έχουν την υψηλότερη χρήση αντικαταθλιπτικών στον κόσμο

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καλό κοινωνικό κράτος: το προσδόκιμο ζωής τους έχει μειωθεί, η κοινωνικοοικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει μειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…