Αυτά τα Χριστούγεννα λάμψτε… από χαρά

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Επιτέλους η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα, είναι πλέον εδώ κι εμείς όσο μπορούμε προσπαθούμε να απολαύσουμε την μαγεία των ημερών αυτών. Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχει πιο ιδανική εποχή για να αλλάξει η ψυχολογία μας, να αφήσουμε πίσω τις υποχρεώσεις και την πίεση της καθημερινότητας και να γίνουμε και πάλι παιδιά. Κάλαντα στους δρόμους, νόστιμες ευωδιές στα σπίτια, εντυπωσιακοί στολισμοί, βόλτες με φίλους και πολλά δώρα αρκούν για να φέρουν λίγη από την αστρόσκονη των Χριστουγέννων στην ψυχή μας.

Βέβαια, τις ημέρες αυτές, πέρα από την αμέριστη χαρά και αγάπη που μας περιβάλει, μας κατακλύζει και μία άλλη ανάγκη. Η ανάγκη της ομορφιάς. Και ποιος δεν θα ήθελε να λάμπει από φρεσκάδα και γοητεία τη βραδιά του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν και να μαγνητίζει τα βλέμματα γύρω του; Για το λόγο αυτό λοιπόν, αφήστε για λίγο πίσω σας τα καλλυντικά και τις κρέμες σας και αφεθείτε στην μαγεία των γιορτών. Μήπως η χαρά που μας πλημμυρίζει τις ημέρες αυτές καθρεπτίζεται στο πρόσωπό μας και μας κάνει να… λάμπουμε από ομορφιά και χάρη;

Συναισθήματα και εξωτερική ομορφιά

Μπορεί άραγε η ψυχολογία μας να αντικατοπτριστεί στο πρόσωπο και στην επιδερμίδα μας τόσο ώστε να ακτινοβολούμε στη χαρά και να συννεφιάζουμε στις στεναχώριες; Η απάντηση φυσικά είναι θετική, όπως θα έχετε παρατηρήσει κι οι ίδιοι, όμως που οφείλεται αυτή η εντυπωσιακή διαπίστωση; Ανεξάρτητα από την αιτία που μας προκαλεί θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, αυτά έχουν αντίκτυπο στην εμφάνισή μας. Το μυστικό βρίσκεται στις χημικές εκκρίσεις του οργανισμού μας οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση. Έτσι ένα δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχολογία μας, όσο και το δέρμα, το πρόσωπο και τα μαλλιά μας.

Τα δυσάρεστα συναισθήματα μας… μαραίνουν

Όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα ανησυχίας ή θλίψης τότε γίνεται έντονη έκκριση κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της παρεμβαίνει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εξωτερική μας εμφάνιση. Η κορτιζόλη είναι μία ουσία που παράγεται στα επινεφρίδια και όταν αυτή βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο αίμα αλλάζει τη φυσιολογική έκκριση ορμονών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης, την εναπόθεση λίπους και την απώλεια ή την αδυναμία των μαλλιών.

Αντίστοιχα, όταν βιώνουμε καταστάσεις άγχους και έντονου στρες, σίγουρα κάποιοι από εμάς θα έχουμε παρατηρήσει την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπό μας. Σε καταστάσεις πίεσης, υπάρχει ισχυρή έκκριση σμήγματος, το οποίο ναι μεν προστατεύει την επιδερμίδα, αλλά όταν αναμειχθεί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράζει τους πόρους και δημιουργεί την ακμή. Οι ορμόνες του άγχους συνδέονται χημικά πάνω στα σμηγματογόνα κύτταρα κι έτσι σχετίζονται άμεσα με την υπερέκκρισή του.

Επιπλέον, το άγχος συνδέεται με τη διακοπή της παραγωγής κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Αυτή η απώλεια έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση της επιδερμίδας και την έλλειψη σφρυγιλότητας και ελαστικότητας του δέρματος.

Αφεθείτε στην ομορφιά της ευτυχίας

Σε αντίθεση με όσα αναφέραμε παραπάνω, όταν νιώθουμε ήρεμοι, ξεκούραστοι και πλήρεις τότε τα συναισθήματα αυτά αυξάνουν την ομορφιά και τη γοητεία μας. Για το λόγο αυτό λοιπόν, προσπαθήστε να γεμίζετε το χρόνο σας με πράγματα που σας ευχαριστούν, με παρέα που σας κάνει να νιώθετε οικεία και ζεστά, να γελάσετε, να ερωτευτείτε και να κοιμηθείτε πολύ. Ένας ξεκούραστος άνθρωπος είναι πολύ πιο ευτυχισμένος από κάποιον που χάνει τον ύπνο του.

Έτσι λοιπόν, αφήστε την μαγεία των Χριστουγέννων να μπει στην ψυχή σας και να βγάλει από μέσα σας τον πιο όμορφο εαυτό σας. Αυτές τις γιορτές ξεκουραστείτε, χαρείτε, διασκεδάστε και… λάμψτε!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…