Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσέξετε: σας προϊδεάζουν για έλλειψη σιδήρου

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα ιχνοστοιχεία τα οποία ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μικρότερες ποσότητες από τα άλλα συστατικά. Εντούτοις η έλλειχη του επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας

Η έλλειψη σιδήρου, γνωστή επίσης ως σιδηροπενική αναιμία, είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα. Ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά και τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:

Χαρακτηριστικά της έλλειψης σιδήρου:

Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου. Μπορείτε να νιώθετε αδύναμοι και εξαντλημένοι.

auta_ta_symptomata_prepei_na_proseksete_sas_proideazoun_gia_eleipsh_sidhrou

Αναιμία: Η αναιμία προκαλεί αισθητή μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της συγκέντρωσης του  σιδήρου στο αίμα, και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία και αϋπνία.

Δυσκολίες συγκέντρωσης: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να είστε ήρεμοι. Επίσης μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους και πανικού.

Καταρροή: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει καταρροή στην μύτη και συχνή ροή αίματος από αυτήν.

Δερματικά προβλήματα: Μπορεί να εμφανιστούν δερματικά προβλήματα, όπως παλινδρόμηση των νυχιών, ξηροδερμία και ευαίσθητη επιδερμίδα.

Πώς αντιμετωπίζουμε την έλλειψη σιδήρου:

Διατροφή: Μια πλούσια διατροφή σε σίδηρο είναι σημαντική. Συμπεριλάβετε τρόφιμα όπως βοδινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, φασόλια, ρύζι, σίκαλη, σησαμέλαιο και οποιοδήποτε σκούρο πράσινο λαχανικό στη διατροφή σας.

Επίσης ρωτήστε τον διατροφολόγο σας σχετικά με συνδυασμούς τροφίμων που να βελτιώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καμιά φορά το πρόβλημα δεν έγκειται στην ποσότητα κατανάλωσης αλλά στην απορρόφηση.

Συμπληρώματα σιδήρου: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει συμπληρώματα σιδήρου για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη.

auta_ta_symptomata_prepei_na_proseksete_sas_proideazoun_gia_eleipsh_sidhrou

Παρακολούθηση: Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και να παρακολουθείτε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν γιατρό ή διαιτολόγο, για να καθορίσετε την κατάλληλη θεραπεία και διατροφικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την έλλειψη σιδήρου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.