Αυτά είναι τα σημάδια που αφήνει το άγχος στην επιδερμίδα μας

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, η κούραση και οι λιγοστές ώρες ύπνου μας αφήνουν στο τέλος της ημέρας με άγχος. Όταν αυτό γίνεται κανόνας, το στρες αρχίζει να εκδηλώνει την παρουσία του και στο δέρμα μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι το άγχος προκαλεί πρόωρη γήρανση που φαίνεται πρώτα στην επιδερμίδα.

Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιστρέψουμε την κατάσταση υπέρ μας, αρκεί να εντοπίσουμε τα σημάδια και να βρούμε τρόπους να προστατέψουμε τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε κάτι από τα παρακάτω, οφείλουμε να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον εαυτό μας.

Μαύροι κύκλοι

Είναι συνήθως ένδειξη έλλειψης ύπνου. Επειδή οι μαύροι κύκλοι είναι και κληρονομικοί, θα πρέπει να θυμηθούμε πότε προσέξαμε την εμφάνισή τους. Αν δεν είχαμε μαύρους κύκλους και ξαφνικά αποκτήσαμε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω άγχους το αίμα ρέει γρηγορότερα στα όργανα και στα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κάτω από τα μάτια. Αυτά επειδή είναι πολύ λεπτά σπάνε. Όταν γίνεται αυτό, δείχνουμε κουρασμένοι και οι μαύροι κύκλοι κάνουν την εμφάνισή τους.

Τριχόπτωση

Μία από τις συχνότερες αιτίες τριχόπτωσης είναι το άγχος. Αν λοιπόν τα μαλλιά μας αρχίζουν ξαφνικά να πέφτουν, είναι προτιμότερο να καθίσουμε να αναλογιστούμε μήπως τελικά έχουμε στρες και μετά να ψάξουμε αλλού τα αίτια. Αυτό που κάνει το άγχος είναι να εμποδίζει την ανάπτυξη του θύλακα της τρίχας. Έτσι, ενώ είναι κανονικά ενεργός περνάει σε φάση παύσης. Όταν συμβαίνει αυτό είναι σαν να πεθαίνει πρόωρα, οπότε μετά από λίγους μήνες τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν.

Αλλαγές στην υφή και την όψη του δέρματος

Ξαφνική ξηροδερμία, σπυράκια και φαγούρα είναι συμπτώματα μιας φλεγμονής που προκαλεί εξανθήματα, έκζεμα ή την ακμή των ενηλίκων, γνωστή ως ροδόχρους ακμή. Όλα αυτά πυροδοτούνται από τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών λόγω άγχους που αποτυπώνονται στο πρόσωπό μας.

Ρυτίδες

Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να σχηματίσει πρόωρες ρυτίδες στο πρόσωπό μας, γιατί μπορεί να αλλάξει τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου μας. Η ανησυχία, το κλάμα, η στενοχώρια, η αγωνία, η έλλειψη ύπνου δημιουργούν ρυτίδες στο μέτωπο, κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα.

Κούραση

Αν τον τελευταίο καιρό η κούραση είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μας, ακόμα κι αν κοιμόμαστε αρκετά, είναι πιθανό να οφείλεται στο συσσωρευμένο άγχος. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο αν το παρατηρούν οι γύρω μας, ακόμα κι αν εμείς οι ίδιοι δεν το έχουμε παρατηρήσει.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…