Αϋπνία: γνωρίστε την και καταπολεμήστε την

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Είναι ευρέως γνωστό πως ο καλός ύπνος μας εξασφαλίζει καλή ποιότητα σωματικής και ψυχικής υγείας, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως 8 ώρες ξεκούρασης ημερησίως επιβάλλονται ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο θέμα του ύπνου και ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της αϋπνίας. Τι είναι όμως η αϋπνία και γιατί μας συμβαίνει; Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε και επιτέλους να συμφιλιωθούμε με τον ύπνο;

Αναγνωρίστε την αϋπνία

Ως αϋπνία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία κάποιος που νιώθει σωματική κόπωση δυσκολεύεται τελικά να κοιμηθεί. Συχνά αυτή συνοδεύεται από νευρικότητα, άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Θα την αναγνωρίσετε όταν η προσπάθειά σας να ξεκουραστείτε το βράδυ πέφτει στο κενό, παρά την όλη εξάντληση της ημέρας.

Η μορφή της αϋπνίας μπορεί να είναι παροδική ή επαναλαμβανόμενη και να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που μπορεί να προϋπάρχουν ή να έχουν διαμορφωθεί τη συγκεκριμένη εκείνη ημέρα που χάνουμε τον ύπνο μας. Κάποιες από τις αιτίες που συχνά οδηγούν σε αϋπνία μπορεί να είναι:

Άγχος: Ίσως να είναι ο σημαντικότερος λόγος που μας στερεί την απόλαυση της ξεκούρασης στην αγκαλιά του Μορφέα. Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, αβεβαιότητα, πίεση και εν γένει δυσάρεστο κλίμα, πράγμα που μας φορτώνει με αρνητικά συναισθήματα και φυσικά άγχος. Όλα αυτά δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη βραδινή μας προσπάθεια να χαλαρώσουμε και τελικά να αφεθούμε σε έναν βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε τα πρώτα σημάδια της αϋπνίας.

Θόρυβος: Αν κατοικείτε σε μία πολυσύχναστη γειτονιά με κεντρική λεωφόρο, αδέσποτα και γείτονες που δεν τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας, τότε οι πιθανότητες να φωλιάσει η αϋπνία στο κρεβάτι σας αυξάνονται κατακόρυφα. Λίγο τα διερχόμενα οχήματα, λίγο τα γαβγίσματα από τα αδέσποτα σκυλάκια, δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαθεί ο ύπνος και χωρίς να καταλάβετε πως πέρασε ο χρόνος, να χτυπήσει το ξυπνητήρι σας για τη νέα μέρα που ξεκινά.

Αλλαγές στο πρόγραμμα: Ίσως να έχετε ακούσει πολλές φορές τους επιστήμονες να μιλούν για το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι». Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί στο φως και να χαλαρώνει στο σκοτάδι. Αν κάποιο γεγονός σας οδηγήσει στο να κρατάτε τον εαυτό σας ξάγρυπνο όλη τη νύχτα ή μέρος αυτής, τότε ο οργανισμός σας θα απορυθμιστεί και θα δυσκολευτεί πολύ να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ύπνος ξανά

Είναι γεγονός πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας, τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά. Αρχικά, ο καλός ύπνος σχετίζεται με τη σωστή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων από τον εγκέφαλο μέχρι την καρδιά. Από την άλλη πλευρά, η μεταμεσονύχτια ξεκούραση εξασφαλίζει ζωτικότητα, χαρά, όρεξη και ευχάριστη διάθεση. Αν λοιπόν νιώθετε πως η αϋπνία σας χτυπά την πόρτα και δεν υπάρχει κανένα οργανικό πρόβλημα να σας ταλαιπωρεί, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για… όνειρα γλυκά.

Ζεστό ντουζ: Αργά το βράδυ, λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, αφεθείτε στην υπέροχη αίσθηση ενός ζεστού και χαλαρωτικού μπάνιου με τα αφρόλουτρα της αρεσκείας σας. Τα αρώματα, η θερμοκρασία και το άγγιγμα του νερού αρχικά θα χαλαρώσουν κάθε ταλαιπωρημένο μυ του σώματός σας ενώ ταυτόχρονα θα ηρεμήσουν τη σκέψη σας και θα σας αποφορτίσουν από το άγχος της ημέρας. Έτσι το σώμα σας θα προετοιμαστεί κατάλληλα για ξεκούραση και θα απολαύσει έναν καλό και ανάλαφρο ύπνο.

Ζεστό αφέψημα: Λίγο πριν πέσετε για ύπνο μπορείτε να δοκιμάσετε ένα χλιαρό αφέψημα όπως γάλα ή χαμομήλι, το οποίο θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πολύ εύκολα.

Ένα καλό βιβλίο: Αν είστε λάτρης της ανάγνωσης, το διάβασμα ενός ευχάριστου μυθιστορήματος λίγο πριν πέσετε για ύπνο θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Επιλέξτε ένα ευανάγνωστο βιβλίο και αφήστε την εμπειρία του διαβάσματος να χαλαρώσει το νευρικό σας σύστημα και να δημιουργήσει ευχάριστες εικόνες στο μυαλό σας.

Δραστηριότητα: Λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε επιλέξτε να κάνετε μία ευχάριστη δραστηριότητα αντί να περάσετε το απόγευμά σας μπροστά από την τηλεόραση. Βγείτε μία βόλτα στο πάρκο, γυμναστείτε, χορέψτε ή κάντε yoga. Αν δεν είστε λάτρης της φυσικής άσκησης, μπορείτε να ακούσετε μουσική, να ζωγραφίσετε ή να γράψετε μία δική σας ιστορία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα και δημιουργικά, αποφορτίζοντάς σας από το καθημερινό άγχος.

Σίγουρα η αϋπνία είναι μία άβολη κατάσταση που, λίγο- πολύ, όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε στο μέλλον. Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτό το πρόβλημα προσπαθήστε να το καταπολεμήσετε με όσο το δυνατό πιο φυσικές μεθόδους, αποφεύγοντας τα φάρμακα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν όμως η κατάσταση αυτή επιμένει, τότε θα ήταν σοφότερο να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…