Αύξησε τα κίνητρά σου, όχι τις προσδοκίες σου

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Σίγουρα, όλοι έχουμε προσδοκίες για το μέλλον, φτιάχνοντας μία ιδανική και εικονική πραγματικότητα, στην οποία καταλήγουμε να ζούμε. Περιμένουμε να έρθουν όλα όπως τα θέλουμε, χωρίς όμως να κάνουμε και τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει αυτό. Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να ονειρευόμαστε κάτι, παρά να αναλάβουμε δράση γι’ αυτό. Οι ενέργειες και τα κίνητρά μας είναι, ωστόσο, αυτά στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε, ώστε οι προσδοκίες μας να γίνουν πραγματικότητα

Οι προσδοκίες

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι θεωρούμε πώς η ζωή πρέπει να είναι όπως τη θέλουμε και πώς οι άλλοι πρέπει να μας συμπεριφέρονται όπως νομίζουμε ότι μας αξίζει. Αυτό, όμως δε συμβαίνει πάντα και, έτσι, απογοητευόμαστε και υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο εσωτερικό πόνο και οργή. 

Πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας τι είναι αυτό που περιμέναμε και τι τελικά έγινε. Έτσι, θα αναγνωρίσουμε τι νιώθουμε και θα μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε αυτό που μας ενοχλεί. Αν δε το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να είμαστε «σκλάβοι» των επιθυμιών μας και να περιμένουμε τα πάντα, ενώ η ζωή μας προσπερνάει.


Διαβάστε επίσης: Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε;


Οι προσδοκίες είναι χρήσιμες, στον βαθμό που μας δίνουν ένα όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας στο μέλλον, αλλά είναι και επικίνδυνες, όταν δεν είναι ρεαλιστικές.Το να περιμένουμε, για παράδειγμα, ότι οι προσωπικές μας σχέσεις θα είναι πάντα τέλειες ή ότι η ζωή μας θα έχει μόνο χαρές, είναι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που στο τέλος μας αφήνουν με ένα αίσθημα λύπης και απογοήτευσης.Είναι αλήθεια ότι οι προσδοκίες και η στεναχώρια πάνε χέρι-χέρι. 

Τα κίνητρα

Αν περιμένουμε να έχουμε αυτά που θέλουμε από τους άλλους και από την ίδια τη ζωή, θα περιμένουμε για πάντα. Όπως εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε στους άλλους αυτά που επιθυμούν από εμάς, έτσι δεν πρέπει να τα απαιτούμε κι εμείς. 

Έτσι, με το που θέσουμε έναν στόχο στο μυαλό μας και δημιουργήσουμε την προσδοκία, το επόμενο βήμα είναι να προβούμε σε πράξεις που θα μας οδηγήσουν σε αυτό που θέλουμε. Πρέπει, λοιπόν, να καθορίσουμε τον στόχο, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τον καταφέρουμε και τέλος να αναλάβουμε δράση.

Τίποτα δε συμβαίνει από θαύμα. Πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό. Στην τελική, το μόνο άτομο από το οποίο πρέπει να έχουμε προσδοκίες είναι ο εαυτός μας.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.