Αυξημένος ο ρόλος του ποδηλάτου στους Βρετανούς

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Αυξημένος ο ρόλος του ποδηλάτου στους βρετανούςΗ τάση με τους ποδηλάτες να κατακλύζουν όλο και περισσότερες γνωστές ευρωπαϊκές πόλεις, έφτασε και στο Λονδίνο! Η επιλογή της ποδηλασίας ως μέσω μετακίνησης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αγγλίας, έπαψε να αποτελεί έσχατη λύση. Σύμφωνα με αριθμητικά στοιχεία για τις μεταφορές στο Λονδίνο (TfL), οι ποδηλάτες αποτελούν πλέον το 24% των οχημάτων στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής.

Τα στατιστικά έδειξαν πως στην οδό Theobalds Road για παράδειγμα, τα ποδήλατα αποτέλεσαν το 64% του συνόλου των οχημάτων, που κατευθύνονται δυτικά, ενώ στον κυκλικό κόμβο Elephant and Castle, 903 ποδηλάτες ανά ώρα, κατευθύνθηκαν βόρεια προς το κέντρο της πόλης μεταξύ 7 και 9 το πρωί.

Τα αποτελέσματα που ήρθαν στο φως, προσδίδουν μεγάλο βάρος στην άποψη ακτιβιστών και αναβατών, πως το ποδήλατο πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά ως μέσο μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο οι δαπάνες για την ποδηλασία στο Λονδίνο εξακολουθούν να αποτελούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού για τις μεταφορές.

Ακόμα και ο νέος επίτροπος για την ποδηλασία στην πόλη, Andrew Gilligan, ανέφερε πως, αν και πρόκειται για μια προφανή λειτουργία μαζικής μεταφοράς στο κέντρο του Λονδίνου, μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Ο ίδιος θέλει να γίνει προτεραιότητα για τις μετακινήσεις στην πόλη, αν και δεν δαπανώνται τα χρήματα που θα έπρεπε. Οι ακτιβιστές από πλευράς τους υποστηρίζουν πως η αστική ποδηλασία εξακολουθεί να κυριαρχείται από τη μειοψηφία. Ωστόσο επόμενός τους στόχος είναι να κάνουν όλους τους πολίτες να ανέβουν σε ποδήλατο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr