Αύξησε την αποτελεσματικότητα σε ό,τι κάνεις

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Όλοι συμφωνούμε ότι ένας από τους στόχους της ζωής μας είναι να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι καταπιανόμαστε. Είτε είμαστε γονείς, είτε έχουμε εστιάσει στην καριέρα είτε προσπαθούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, θέλουμε να το κάνουμε καλά και να μην αφήνουμε εκκρεμότητες

Το να είμαστε αποτελεσματικοί, μας δίνει περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα και μας κάνει να νιώθουμε πιο παραγωγικοί, δηλαδή, μας οδηγεί στο να κάνουμε, ακόμη, περισσότερα πράγματα από το αναμενόμενο.

Αν θέλετε να είστε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσετε τις ώρες που δουλεύετε ή να ξυπνήσετε πολύ νωρίς το πρωί, ακολουθήστε τα παρακάτω tips.

Σταματήστε το multi-tasking

Κάποιοι αισθάνονται περήφανοι, επειδή μπορούν να κάνουν πολλά  πράγματα ταυτόχρονα, αλλά, κατά την άποψή μου, το multi-tasking περισσότερο εμποδίζει παρά επιταχύνει τις εργασίες. Είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί, όταν αφήνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να του δώσουμε την πλήρη προσοχή μας και να το ολοκληρώσουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα κάναμε αν προσπαθούσαμε να κάνουμε και δύο – τρία άλλα πράγματα, ταυτόχρονα. Αυτό ισχύει για τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και τις υποχρεώσεις της δουλειάς και τις άλλες εργασίες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας


Επικοινωνήστε ξεκάθαρα

Η ζωή είναι μια τρέλα, μεταξύ δουλειάς, παιδιών και προσωπικής ζωής. Αν, όμως, υπάρχει κάτι που κάνει τη διαφορά, αυτό είναι η σωστή επικοινωνία. Μάθετε να διαχειρίζεστε, σωστά, την ηλεκτρονική σας επικοινωνία, απαντήστε ξεκάθαρα και με ακρίβεια και θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και πονοκεφάλους. Επίσης, μην ανησυχείτε αν δεν απαντήσετε σε κάποιες κλήσεις ή σε συγκεκριμένα μηνύματα, που δε θεωρείτε απαραίτητο να το κάνετε. Σε τελική ανάλυση, η μη απάντηση είναι κι αυτή μια απάντηση.

Παραμείνετε στο πρόγραμμά σας

Είτε είστε κάποιος που ζει, έχοντας μόνιμα ανοιχτό το ημερολόγιο της Google είτε, απλώς, διατηρείτε μια νοερή λίστα υποχρεώσεων, παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας. Έτσι, όλα γίνονται αυτοματοποιημένα, πιο γρήγορα και χωρίς άγχος. Υπάρχουν, σίγουρα, πράγματα που εμφανίζονται, ξαφνικά, με κίνδυνο να σας βγάλουν εκτός προγράμματος. Ενώ είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι, προσπαθήστε να μην ξεφύγετε, τελείως, από τον αρχικό προγραμματισμό σας και διατηρήστε τη ρουτίνα σας. 

Αναθέστε εργασίες σε άλλους

Εάν δεν βρίσκετε αρκετές ώρες στην ημέρα σας για να ολοκληρώσετε τα πάντα ή αν διαπιστώσετε ότι ορισμένες εργασίες σας χρειάζονται πολύ χρόνο, είναι καιρός να τις αναθέσετε σε άλλους. Θα γίνουν πιο γρήγορα και το αποτέλεσμα θα είναι ανώτερο απ’ ότι αν τις κάνατε μόνοι σας, βιαστικά.   Μην είστε συγκεντρωτικοί, μάθετε να εμπιστεύεστε τους συνεργάτες ή τους φίλους σας.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο καλός ύπνος αυξάνει τις επιδόσεις μας σε ό,τι καταπιανόμαστε, βελτιώνει τη μνήμη, εντείνει την προσοχή, μας προσφέρει ευεξία και μειώνει το στρες. Μόνο αν κοιμηθούμε καλά, μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας την επόμενη μέρα, οπότε, ας προσπαθήσουμε να τον βάλουμε σε προτεραιότητα. Καλό είναι να υπάρχει μια σταθερή νυχτερινή ρουτίνα που απολαμβάνουμε, ώστε να ανυπομονούμε να πάμε για ύπνο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ύπνου


Περιορίστε το σκρολάρισμα

Είναι εκπληκτικό το πόσο χρόνο σπαταλάμε, κάθε μέρα, στα social media, χρόνο που θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι κάνουμε. Αν θέλετε να το αλλάξετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρονόμετρο του κινητού σας. Ρυθμίστε το να χτυπάει κάθε φορά που φτάνετε στον καθορισμένο χρόνο ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για εκείνη τη μέρα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε τον έλεγχο. Κάθε φορά που θα σας ειδοποιεί το χρονόμετρο, κλείνετε το Facebook ή το Instagram και αφιερώνεστε στη δουλειά σας.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.