Αυξάνονται οι χρήστες άνω των 50 στα social media!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Αυξάνονται οι χρήστες άνω των 50 στα social media!Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας 50-64 ετών έχουν προφίλ στο Facebook, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pew Research Center στις ΗΠΑ. Τα social media δεν αφορούν μόνο τη νεολαία τελικά… αλλά και τα άτομα άνω των 50, ακόμα και εάν δεν κατανοούν πλήρως τη γλώσσα και τα σύμβολα, όπως είναι το “LOL”. Οι μελέτες έφεραν στο φως ότι πάνω από το 60% των ατόμων ηλικίας 50-64 συνδέονται με τα «κοινωνικά» προφίλ τους, ποσοστό που το 2005 βρισκόταν μόλις στο 6%! Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τα άτομα 30 έως 49 ετών, το ποσοστό χρήσης των social media αυξήθηκε απότομα από το 7% το 2005, στο 78% το 2013…

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες θέλουν κυρίως να διατηρήσουν δεσμούς με συγγενείς, που ζουν μακριά, ή απλά να βλέπουν φωτογραφίες από τα εγγόνια τους. Παράλληλα, αναζωπυρώνουν σχέσεις με άτομα που έχουν χάσει επαφή, όπως με παλιούς συμμαθητές ή νεανικούς έρωτες», σχολιάζει ο Aaron Smith, υπεύθυνος της μελέτης.

Κάτι τέτοιο φυσικά δικαιολογεί την αύξηση κατά 30% των νέων -σε ηλικία- χρηστών στο Twitter, όπου βέβαια τα άτομα 50 έως 64 ετών έχουν αυξηθεί κατά 7% από το 2010. Από ο,τι φαίνεται, η παλιότερη γενιά καλύπτει γρήγορα το «χάσμα», με τους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας να δεκαπλασιάζονται με το πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε, σε αντίθεση με το 2010 όπου υπήρχε μόνο το Facebook και το Myspace, τώρα πρωταγωνιστούν και Google+, το Pinterest και το Twitter.

Πάντως, είναι ενδιαφέρον, ότι ακόμα και εάν οι γυναίκες φαίνονται πιο δημοφιλείς στα social media, στο Twitter παιχνίδι «παίζουν» οι άντρες με ποσοστό 17%. Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2013 σε περισσότερους από 2.200 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και πάνω. Συμπληρωματικά βοήθησε και η έρευνα στο Twitter, η οποία ζητούσε απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση του Facebook, του LinkedIn και του Google+.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.