Η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 8 Μαρτίου, με εξαίρεση τη Νότια …
Audrey Hepburn: Πολλά περισσότερα από ένα όμορφο πρόσωπο!
H κομψότατη Audrey Hepburn ζούσε με τη φιλοσοφία να βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό της. Τελικά έγινε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF το 1988, αφιερώνοντας το υπόλοιπο της ζωής της στον οργανισμό.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την Audrey Hepburn από την πασίγνωστη και διαχρονική ταινία Breakfast at Tiffany’s. Η κομψότητα και η χάρη της την έκαναν πρότυπο του στυλ, και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, πέρα από την συγκλονιστική ομορφιά της, σπάνια ακούμε για τη φιλανθρωπική της δράση η οποία μόνο μικρή δεν είναι!
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της εγκατέλειψε ξαφνικά την μητέρα της όταν η Audrey ήταν 8 χρονών και οι δύο γυναίκες πήγαν να ζήσουν στο Κεντ της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Ολλανδία, όπου διέπρεψε ως μπαλαρίνα παρά τις καταπιεστικές συνθήκες που είχε επιφέρει η ναζιστική κυριαρχία.
Η Hepburn έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή συμμετέχοντας στο μιούζικαλ High Button Shoes στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε σε ταινία και πιο συγκεκριμένα στο Seven Lessons. Προκειμένου να ακολουθήσει την καριέρα των ονείρων της στο χώρο του θεάματος δούλευε ως μοντέλο. Η δουλειά αυτή μάλιστα της επέτρεψε να τραβήξει την προσοχή παραγωγών ταινιών.
Μετά από κάποιο καιρό, η Audrey έφυγε για να κυνηγήσει το American Dream. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, καθώς η ερμηνεία της στο Roman Holiday ήταν εξαιρετική. Η ταινία όχι μόνο σημείωσε τεράστια επιτυχία, αλλά της χάρισε και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Ακολούθησαν μεταξύ άλλων τα Sabrina και Ondine, με την ερμηνεία τη στο πρώτο να της χαρίζει υποψηφιότητα και για άλλο Όσκαρ, ενώ η ερμηνεία της στο δεύτερο την έκανε να κερδίσει το βραβείο Tony καλύτερης ηθοποιού.
Ο κολοφώνας της καριέρας της βέβαια ήρθε με την ερμηνεία της ως Holly Golightly στην κλασική πλέον ταινία Breakfast at Tiffany’s. Ο χαρακτήρας της έγινεένας από τους πιο εμβληματικούς του αμερικανικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα, θέτοντας νέα πρότυπα για την αίγλη και τη μόδα. Για αυτό έλαβε κι άλλη υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Το 1988, η Audrey έγινε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της στη βοήθεια των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επισκέφθηκε την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική για φιλανθρωπικούς σκοπούς και δουλεύοντας σε χωράφια και θηλάζοντας άρρωστα παιδιά προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει τα έθνη για την άθλια αυτή κατάσταση. Μπορεί να ήταν μία από τις πιο καταξιωμένες προσωπικότητες της εποχής, μα ήταν και συμπονετική με όσους βρίσκονταν σε ανάγκη και έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει. Η εγκάρδια αφήγηση των εμπειριών της από τη Σομαλία το 1992 τράβηξε την προσοχή του κόσμου στον λιμό και τον πόλεμο εκεί.
Η Audrey εργάστηκε ακούραστα για την οργάνωση και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. George Bush της απένειμε Προεδρικό Μετάλλιο για το έργο της.
Το 1992 η Audrey διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου και πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1993 σε ηλικία 63 ετών.
Αυτό που έχει αφήσει πίσω η Audrey Hepburn όπως καταλαβαίνουμε δεν είναι μόνο η εικόνα της και η συμβολή της στη μόδα. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό. Ο αλτρουισμός και η συμπόνια της, κρυμμένοι κάτω από έναν εκπληκτικά όμορφο μανδύα είναι ο λόγος που η Audrey θα αποτελεί ένα πραγματικό role model!
“For beautiful eyes, look for the good in others; for beautiful lips, speak only words of kindness; and for poise, walk with the knowledge that you are never alone.”
Audrey Hepburn
(μτφ.: Για όμορφα μάτια, δες το καλό στους άλλους. Για ωραία χείλη, να λες μόνο λόγια ευγενικά. Και για το παράστημα: να περπατάς γνωρίζοντας πώς δεν είσαι ποτέ μόνος.”)