Αθλητής του Taekwondo. Ποιους κανόνες πρέπει να τηρεί;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το Taekwondo είναι μία πολεμική τέχνη που διδάσκει πολλές ηθικές αρχές σε έναν ασκούμενο και προσπαθεί να του μεταλαμπαδεύσει βασικούς κοινωνικούς κανόνες που υπάρχουν τόσο μέσα στη σχολή όσο και στην ίδια τη ζωή.  Δεν αποσκοπεί μόνο στην καλλιέργεια σωματικών, αλλά και πνευματικών ικανοτήτων σε  έναν αθλητή. Σε ποια στοιχεία του χαρακτήρα του θα πρέπει να δώσει έμφαση λοιπόν ο αθλητής και τι θα πρέπει να προσέχει;

Τι πρέπει να προσέχει ένας αθλητής;

Ο αθλητής του Taekwondo οφείλει να σεβαστεί βασικούς κανόνες που απαιτούνται από την τέχνη και τους οποίους διδάσκεται και ο ίδιος μέσα στην εκπαίδευσή του. Μπορούμε να αναφέρουμε τους βασικότερους:

Σεβασμός:  Ο σεβασμός είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε πολεμικής τέχνης, συνεπώς και του Taekwondo. Ο σεβασμός απαιτείται στους δασκάλους, τις μεγαλύτερες ζώνες, τους συναθλητές, το χώρο της εξάσκησης. Ο αθλητής υποκλίνεται στο δάσκαλο, στη μαύρη ζώνη, όταν εισέρχεται ή εξέρχεται από το χώρο της προπόνησης. Οι αθλητές δεν αμελούν ποτέ να φοράνε τη στολή και τη ζώνη τους (δεν επιτρέπεται άλλο ρούχο για να ασκηθεί κάποιος).

Καθαριότητα: Η καθαριότητα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον αθλητή του Taekwondo. Η φόρμα του πρέπει να είναι πάντοτε καθαρή, δίχως σκισίματα και διάφορες σχισμές. Γενικότερα, είναι καλό να γνωρίζουμε πως οι δάσκαλοι (και του Taekwondo αλλά και των υπόλοιπων πολεμικών τεχνών), δυσανασχετούν όταν βλέπουν πως ο αθλητής δεν προσέχει την καθαριότητα της φόρμας τους. Την έλλειψη καθαριότητας τη συσχετίζουν μάλιστα με την έλλειψη της υπευθυνότητας που απαιτείται ώστε να μάθει κάποιος μία πολεμική τέχνη. Ο αθλητής φροντίζει, εκτός από τη φόρμα, και τη γενικότερη φροντίδα της σχολής. Δεν επιτρέπεται να καταναλώνει φαγητό ή ποτό, όπως και να καπνίζει.

Προσωπική προστασία: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο αθλητής να μη φοράει τίποτα σχετικό με καλλωπισμό, όπως κολιέ, δαχτυλίδια, ρολόι ή διάφορα σκουλαρίκια. Ο λόγος είναι πως την ώρα της προπόνησης που οι κινήσεις είναι έντονες, μία απρόσεκτη στιγμή μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο κακό.

Επιμέλεια: Ο αθλητής αγαπάει την τέχνη του, δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για αυτή και ασκείται στο σπίτι του μόνος του. Η επιμέλεια στην τέχνη και η έλλειψη βαρεμάρας, είναι στοιχειώδες γνώρισμα του καλού αθλητή. Ο καλός αθλητής γνωρίζει τις τεχνικές της ζώνης του και δεν παραλείπει ποτέ του την εξάσκηση με σκοπό την πρόοδο και τη βελτίωση.

Ταπεινότητα: Ο καλός αθλητής δεν φουσκώνει από αλαζονεία θεωρώντας πως επειδή ασκείται σε μία πολεμική τέχνη μπορεί να προσβάλλει και να μειώνει τους υπόλοιπους. Δεν κάνει επίδειξη της τέχνης του, την αντιμετωπίζει με σεβασμό και της αποδίδει τιμή. Παραμένει ταπεινός, γνωρίζοντας πως ο δύσκολος και όμορφος δρόμος της προσωπικής εξέλιξης δε σταματάει ποτέ.

Δε χρησιμοποιεί ποτέ του τις γνώσεις στην τέχνη του για να βλάψει κανέναν; η μοναδική φορά που δικαιούται να τη χρησιμοποιήσει είναι όταν η ζωή και η αξιοπρέπειά του βρεθούν σε μεγάλο κίνδυνο και καταφεύγει σε αυτή με σκοπό να προστατεύσει τον εαυτό και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η πορεία μέσα στον χώρο του Taekwondo είναι δύσκολη, αλλά και υπέροχη. Πείσμα, θέληση, υπομονή, πολλή αγάπη… και είναι σίγουρο, όλα θα πάνε καλά!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…