Ασχοληθείτε με το κολάζ

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Το κολάζ είναι μια ωραία ασχολία για να περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο με ευχάριστο τρόπο! Το κολάζ είναι μια τέχνη, ένα χόμπι, που σίγουρα δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε όταν ψάχνουμε κάτι ενδιαφέρον για να ασχοληθούμε. Η τέχνη αυτή δεν είναι καινούρια· κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ιστορία του κολάζ

Πρωτοπόροι και εφευρέτες, κατά μία έννοια του κολάζ, οι κυβιστές ζωγράφοι, κατά την περίοδο του Συνθετικού Κυβισμού (πρώτο κολάζ στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης θεωρείται το «Νεκρή φύση με ψάθινη καρέκλα», (1912) του Pablo Picasso). Κατασκεύαζαν έργα από «περίεργα υλικά», που γενικά θεωρούνταν χωρίς αισθητική αξία. Ήταν, μέχρι ένα σημείο, «ανταρσία» απέναντι στην επιδέξια χρήση του πινέλου και του χρώματος και στην ιδέα που είχε πλαστεί μέχρι τότε για τον καλλιτέχνη-ζωγράφο-ιδιοφυία.

Το κολάζ ήταν το λογικό αποτέλεσμα της αντίληψης που είχαν οι κυβιστές για το έργο τέχνης, ως πίνακα-αντικείμενο, ως μια κατασκευασμένη οντότητα, αυτόνομη και ανεξάρτητη, που δεν αντανακλά και δεν μιμείται τον εξωτερικό κόσμο, αλλά τον αναπλάθει ελεύθερα.

Πάνω όμως απ’ όλες τις τεχνικές αναλύσεις και τις συσχετίσεις με το θέμα της αναπαράστασης και της επιφάνειας του πίνακα βρίσκεται η επιθυμία των ζωγράφων για κατάργηση των μέχρι τότε ορίων και στερεοτύπων και για επαφή της τέχνης με τη ζωή και την καθημερινότητα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε κολάζ

Τα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τεχνική του κολάζ είναι πολλά και διάφορα με πρωταγωνιστή το χαρτί σε διάφορες ποιότητες, κομμάτια από ύφασμα ή ταπετσαρίες, κομμάτια από ξύλο, φωτογραφίες, σύρματα, κλπ.

Οι ρίζες αυτής της τεχνικής μας μεταφέρουν πίσω αρκετές εκατονταετίες. Για παράδειγμα τεχνικές που έχουν έντονη αναφορά στο collage χρησιμοποιήθηκαν περίπου το 200 π.Χ. στην Κίνα κατά την εποχή της ανακάλυψης του χαρτιού.

Το κολάζ, προσθέτοντας στοιχεία της ζωγραφικής στη γλυπτική και αντίστροφα, δημιουργώντας όγκους στις δύο διαστάσεις και γραμμικές διατάξεις στα τρισδιάστατα γλυπτά, κατάφερε να συνδέσει τις δύο καλλιτεχνικές αυτές εκφράσεις και να τις τοποθετήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της τέχνης σε έναν άμεσο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ τους. Ένας ακόμη ουσιαστικός λόγος που συνδέεται με την καινοτομία της τεχνικής του κολάζ είναι η ελευθερία του ιδεολογικού πλαισίου στο οποίο κινήθηκαν τα έργα που ακολούθησαν αυτή τη τεχνική μεταφέροντας μηνύματα που σχετίζονταν με την πολιτική και κοινωνική ζωή της εποχής και αφηγούμενα ιστορίες της λαϊκής παράδοσης, πράγμα που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε.

Γιατί να ασχοληθείτε με το κολάζ;

Το κολάζ είναι ένα ευχάριστο χόμπι που μπορεί κανείς να ασχοληθεί με αυτό οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας. Είναι ένα χόμπι που δεν είναι πολυέξοδο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιοδικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας, εφημερίδες και διάφορα υφάσματα με περίεργα σχέδια που τυχόν υπάρχουν σε ρούχα παλιά, που πλέον δεν χρησιμοποιείτε. Θα χρειαστείτε επιπλέον ένα ψαλίδι, κόλλα και πολλή φαντασία!

Είναι ένα χόμπι που θα γεμίσει τις άδειες ώρες σας, θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τη φαντασία σας και να βρείτε τα όριά της. Θα μάθετε να συνθέτετε ένα δικό σας έργο και να εκφράζεστε μέσα από αυτό. Μπορείτε να εκφράσετε αυτά που σας αρέσουν, αυτά που μισείτε, ό,τι σας προβληματίζει και ό,τι θα θέλατε να αλλάξει στον κόσμο μας.

Τολμήστε να ασχοληθείτε με το κολάζ και ακόμη να στολίσετε το σπίτι σας με τα έργα σας ή και να δωρίσετε κάποια από αυτά!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.