Ασύρματα φορτιζόμενα ηλεκτρικά λεωφορεία

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ασύρματα φορτιζόμενα ηλεκτρικά λεωφορείαΕπανάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες έρχεται να φέρει μια δοκιμή που θα γίνει στη Γερμανία. Στην πόλη του Μανχάιμ συγκεκριμένα, δοκιμάζεται ένα πιλοτικό σχέδιο που πιθανώς να δώσει τη λύση σε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Το εγχείρημα περιλαμβάνει ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα φορτίζονται ασύρματα, όσο αποβιβάζονται και επιβιβάζονται σε αυτά επιβάτες. Τα οχήματα πρόκειται να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων και χαμηλή ηχορύπανση.

Το σχέδιο, βασίζεται σε επαγωγική τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί σταθμούς φόρτισης ενσωματωμένους κάτω από το πεζοδρόμιο για να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στους δέκτες που είναι ενσωματωμένοι με τη σειρά τους, στο πλαίσιο του λεωφορείου. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ενεργοποιούνται με την παρουσία του λεωφορείου στη στάση και απενεργοποιούνται με το που αποχωρεί.

Πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, είναι πως τα λεωφορεία δεν χρειάζεται να αποσυρθούν για να φορτίσουν σε κάποιο αμαξοστάσιο. Συνεπώς, δεν θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσουν άλλα ήδη φορτισμένα λεωφορεία. Κατ’ επέκταση θα απαιτούνται λιγότερα οχήματα ακριβής τεχνολογίας. Επίσης, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν μικρότερες σε μέγεθος μπαταρίες για τα εν λόγω τετρακίνητα, μειώνοντας το κόστος και το βάρος τους.

Το συγκεκριμένο πλάνο, αποφάσισε να στηρίξει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών, και Αστικών και Δημοσίων Έργων της χώρας, χρηματοδοτώντας το με 3.3 εκατομμύρια ευρώ. Η πρωτοβουλία, αναμένεται να εφαρμοστεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Κατά το ετήσιο πρόγραμμα επίδειξης, δύο ηλεκτρικά λεωφορεία, θα κυκλοφορούν στους δρόμους του Μανχάιμ παρέχοντας χρήσιμα στοιχεία στους υπεύθυνους, αλλά και πληροφόρηση από τους χρήστες τους, για μελλοντικές βελτιώσεις και ανάπτυξη. Παρόμοια επίδειξη των οχημάτων με ασύρματους επαγωγικούς φορτιστές, έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί αργότερα τη φετινή χρονιά στους χώρους του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr