Ασθένειες που προκαλούμε με το μυαλό και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πολύ συχνά ακούμε να λένε πως το μυαλό του ανθρώπου είναι ένα παντοδύναμο όπλο. Πράγματι, το μυαλό είναι τόσο δυνατό που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη σωματική μας κατάσταση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική βιβλιογραφία πάνω στη σχέση του μυαλού και του σώματος αυξάνεται, καθώς γίνεται κατανοητό ότι τα δυο τους σχετίζονται πολύ στενότερα από ό,τι φαντάστηκε ποτέ κανείς.

Πώς όμως οι σκέψεις μας μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας υγεία; Ας δούμε μαζί αναλυτικά.

Οι σκέψεις γίνονται… ασθένεια

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές που αισθάνεστε άγχος, στρες ή ανησυχία, ταυτόχρονα η καρδιά σας χτυπάει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, ενώ τα χέρια σας μπορεί να τρέμουν και να ιδρώνουν. Παράλληλα, άλλοι άνθρωποι αισθάνονται πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα όταν βιώνουν καταστάσεις έντονης ανησυχίας. Έτσι, αν ο νους σας δεν είναι γαλήνιος, μπορεί να γίνετε περισσότερο ευάλωτοι σε μία σωματική ασθένεια.

Όλα αυτά τα συμπτώματα που περιγράψαμε (ταχυκαρδία, τρέμουλο κλπ) εμφανίζονται επειδή το μυαλό σας πυροδοτεί μια αντίδραση στη φυσιολογία του σώματός σας, αλλάζοντας τις ισορροπίες όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ξεκινάτε κάποιου είδους σωματική άσκηση.

Ασθένειες που προκαλούμε με το μυαλό και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Επειδή όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άσκηση, αρά δεν υπάρχει σωματική εκτόνωση,  το σώμα σας δεν έχει διέξοδο για όλη την επιπλέον ενέργεια που αρχίζει να παράγει και αυτό προκαλεί τεράστια ένταση στο νευρικό σας σύστημα.

Οι φλέβες και οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στους μυς σας δεν διαστέλλονται, όμως η καρδιά σας στέλνει πολύ περισσότερο αίμα σε όλο τον οργανισμό σας.


Διαβάστε Επίσης:Πώς δημιουργούμε τις ασθένειες στον οργανισμό μας


Σωματικές επιπτώσεις

Μία από τις πιο σημαντικές  συνδέσεις νου και σώματος είναι ανάμεσα στις γνωστικές μας λειτουργίες και στην αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν το μυαλό δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, είναι φυσιολογικό το σώμα να στραφεί ενάντια στον εαυτό του και έτσι να γίνει ευάλωτο σε κάθε είδους εξωτερική επίθεση. Έτσι παρουσιάζεται μία κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αποτελεί την άμυνα του οργανισμού σε εξωτερικούς «εισβολείς».

Επιπλέον, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι καταστάσεις έντονου στρες μπορούν να απορυθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό να στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού. Κάπως έτσι δημιουργούνται τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία πλήττουν τους ανθρώπους των σύγχρονων κοινωνιών.

Ψυχολογία, συμπεριφορά και καθημερινότητα

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το μυαλό και οι σκέψεις μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, είναι η διαδικασία με την οποία η ψυχολογία μας επηρεάζει την καθημερινή μας συμπεριφορά.

Ασθένειες που προκαλούμε με το μυαλό και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Όλοι στη ζωή μας περνάμε από στάδια τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη χαρά ή κινητοποίηση. Μάλιστα, ακόμα κι αν δεν υποφέρατε ποτέ από κλινική κατάθλιψη, μερικά από τα πράγματα που αισθάνεστε κατά τις περιόδους αυτές ίσως να είναι παρόμοια με εκείνα που αισθάνονται οι άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, αν και δεν είναι ίσως τόσο έντονα ή παρατεταμένα.

Κατά τις περιόδους αυτές ίσως αρχίσετε να παραμελείτε ορισμένες πτυχές της εμφάνισής σας ή την προσωπική σας φροντίδα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που συνήθως επηρεάζονται είναι η διατροφή σας. Συγκεκριμένα, απομακρύνεστε από τις τροφές που δεν σας αρέσουν και τόσο, οι οποίες συνήθως αποτελούν και τις πιο υγιεινές επιλογές και στρέφεστε αντ’ αυτού σε τροφές που σας δίνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε τέτοιες καταστάσεις αναζητάτε την ευχαρίστηση που χάσατε μέσα από την τροφή που καταναλώνετε. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας, μέσα από σειρές και ταινίες, την εικόνα μίας κοπέλας να κάθεται μόνη της μπροστά από την τηλεόραση καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες παγωτού και γλυκών έπειτα από έναν χωρισμό. Δυστυχώς η εικόνα αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Στα πλαίσια της σχέσης μυαλού και σωματικής υγείας που αναλύσαμε προηγουμένως, πολλές επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Δηλαδή, πώς η θετική σκέψη και μία πιο αισιόδοξη στάση ζωής μπορούν να προστατεύσουν τη σωματική μας υγεία.

Μάλιστα, μια θετική νοητική στάση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση για ανθρώπους που πάσχουν από κάποια ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι το άμεσο αποτέλεσμα της βιοχημείας του εγκεφάλου μας ή αποτέλεσμα της επιστροφής σε δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της ασθένειας, όπως η περισσότερη σωματική δραστηριότητα και μια πιο υγιεινή διατροφή.

Έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως ένας πρώτος στόχος για το νέο έτος είναι η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας, καθώς έτσι φροντίζετε και τη σωματική. Πραγματικά το αξίζετε!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…