Ασκηταριό Σφυρίδας, φύση και ιερότητα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό σας περιμένει μετά από μία συγκεκριμένη πεζοπορία στο Μαίναλο. Εκεί φύση και ιερότητα ενώνονται προσφέροντας στιγμές μεγάλης γαλήνης. Ανακαλύψτε το!

Τα ελληνικά βουνά, πέρα από πανέμορφα φυσικά τοπία, κρύβουν και καλά κρυμμένα πολιτιστικά μυστικά. Ένα τέτοιο μυστικό, γνωστό κατά κύριο λόγο στους ντόπιους, θα αντικρίσετε στο φημισμένο Μαίναλο αν φτάσετε πεζοπορώντας μέχρι το Ασκηταριό Σφυρίδας, ένα μοναδικό εκκλησάκι χτισμένο μέσα στο βράχο.

Το Μαίναλο

Η Πελοπόννησος και ο νομός Αρκαδίας έχουν εξαιρετικές τοποθεσίες και μια πλούσια φύση. Το Μαίναλο είναι ένας απέραντος ορεινός όγκος στον οποίο όπου πάει το μάτι βλέπει πράσινο και έλατα στο μεγαλύτερο μέρος του. Είναι ένα από τα πιο ωραία βουνά της χώρας μας και κάθε μονοπάτι έχει τη δική του συναρπαστική γοητεία. Πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις και σας γεμίζει ενέργεια, όσο χάνεστε όλο και περισσότερο μέσα στο δάσος.

Το μονοπάτι

Μια κλασική πεζοπορική διαδρομή είναι από τα Μαγούλιανα στη Νυμφασία. Διαρκεί 3,5 ώρες και γεμίζετε με φρέσκο οξυγόνο αλλά και με ανεπανάληπτες αναμνήσεις. Έχει ήπιες κλίσεις και είναι κατάλληλη διαδρομή για αρχάριους. Για τους λάτρεις της φωτογραφίας επίσης το μονοπάτι δίνει μια τέλεια ευκαιρία! Κάθε σημείο προσφέρει νέα ερεθίσματα και οι λήψεις διαδέχονται η μία την άλλη ώστε να μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μια αξιοσημείωτη συλλογή φωτογραφιών.

Το Ασκηταριό

Το Ασκηταριό Σφυρίδας έχει μπροστά του μια περιοχή αναψυχής με πάγκους όπου μπορείτε να κολατσίσετε και να ξεκουραστείτε. Λίγα σκαλιά οδηγούν σε ένα ιερό που είναι καταχωνιασμένο μέσα σε βράχους και εσωτερικά θυμίζει ένα απλό αλλά λειτουργικό εκκλησάκι. Θα ενθουσιαστείτε από την ομορφιά και τη μυσταγωγία του. Αξίζει η κούραση και η μικρή ταλαιπωρία. Σε λίγα σημεία ανά την επικράτεια υπάρχουν τέτοια σκηνικά απαράμιλλης ομορφιάς.

Τοπίο

Το τοπίο της περιοχής είναι γενικά καταπληκτικό και ενδιαφέρον. Σε πολλά σημεία υπάρχει απίστευτη θέα από ψηλά και δε θα μείνετε λεπτό χωρίς αντικείμενο θαυμασμού. Όσοι επισκέπτονται το Μαίναλο, έρχονται ξανά πολλές φορές και εκπαιδεύονται άριστα στο σπορ της ορεινής πεζοπορίας.

Φύση

Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής θα σας αρέσουν πολύ. Θα δείτε πουλιά, μικρά ζώα, έντομα και ερπετά. Η άγρια ζωή θριαμβεύει και σας μυεί σε έναν αγνό κόσμο χωρίς αυτοκίνητα, ανθρώπινες παρεμβάσεις, ρύπανση και άγχος. Θα αφεθείτε στη μαγεία του βουνού και θα γίνετε ένα με τη φύση.

Πολιτισμός

Αν αγαπάτε τις πολιτιστικές επιρροές, η πεζοπορία είναι και μια μορφή επικοινωνίας με τον ανόθευτο πολιτισμό όπως έχει αναπτυχθεί και διατηρηθεί σε αρμονία με το περιβάλλον. Εξαντλήστε τη συλλογή δεδομένων από το διαδίκτυο και εντοπίστε τις πιο περιπετειώδεις διαδρομές για άσκηση και τις πιο γαλήνιες τοποθεσίες για ξεκούραση. Τα γύρω χωριά θα σας παράσχουν άψογες γαστρονομικές εμπειρίες και οι κάτοικοι θα σας μεταδώσουν το φιλόξενο πνεύμα τους. Το Ασκηταριό είναι ένα μυστικό που περιμένει να το ανακαλύψετε!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…