Άσκηση στην ηλικία των 50+: πόση μπορώ να κάνω;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα οφέλη της άσκησης τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογία μας. Η σωματική δραστηριότητα είναι μια συνήθεια που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα κανενός από εμάς μιας και, πέρα από καλλίγραμμο σώμα, χαρίζει ευεξία, χαρά, αντοχή, αυτοπεποίθηση και πολλά άλλα μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη. Με λίγα λόγια, η εκγύμναση του σώματος λειτουργεί σαν ένα φάρμακο για τον οργανισμό μας, καθώς προσφέρει αναρίθμητα οφέλη. Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας αρχίζει, σιγά-σιγά, να μην είναι πλέον τόσο ανθεκτικό; Πόση γυμναστική μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια, και πώς θα αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι ίσως πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζαμε. Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με τον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Για παράδειγμα, κάποιος που ασκείται τακτικά εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρόκειται να έχει μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως και κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την γυμναστική μέχρι κάποια προχωρημένη ηλικία, δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Ως γνωστόν, ποτέ δεν είναι αργά!

Άσκηση στην εμμηνόπαυση

Για τις γυναίκες, η ηλικία των 50+ είναι μια περίεργη περίοδος. Σε αυτή τη φάση, υπάρχουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που προκαλούν αύξηση βάρους, έλλειψη μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να γίνουν πιο ήπια αν ασκείστε, συνδυάζοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης με αεροβική άσκηση, για τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα.

Η ένταση της γυμναστικής έχει πάντα να κάνει με το άτομο, τις πιθανές παθήσεις από τις οποίες πάσχει και του δημιουργούν περιορισμούς. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με υπέρταση μπορεί να έχει πρόβλημα με την yoga. Κάποιος με οστεοπόρωση μπορεί να έχει πρόβλημα με το τρέξιμο και τις ασκήσεις υψηλής έντασης, ίσως και με το γρήγορο περπάτημα. Για το λόγο αυτό, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής, πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θα σας πει με σιγουριά αν αυτό που σκέφτεστε είναι ασφαλές για εσάς, αλλά μπορεί να έχει και πολύ καλές προτάσεις- συμβουλές για πιο ασφαλείς ασκήσεις.

Αν, κατά την διάρκεια της γυμναστικής, αισθανθείτε ζάλη, ναυτία ή έντονο πόνο, σταματήστε να γυμνάζεστε αμέσως και μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ασφαλείς ασκήσεις

Οι πιο ασφαλείς ασκήσεις, ειδικά για άτομα προχωρημένης ηλικίας, είναι ενδεικτικά οι εξής, και μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου:

  • Γρήγορο περπάτημα, σε επίπεδη επιφάνεια. Ο ρυθμός πρέπει να είναι όσο γρήγορος χρειάζεται για να μπορείτε να μιλήσετε χωρίς να λαχανιάζετε.
  • Ασκήσεις με βάρη, ανάλογα με την δύναμή σας.
  • Ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος, όπως καθίσματα και κάμψεις.
  • Yoga, Τάι Τσι, Πιλάτες

Η άσκηση είναι ένα πραγματικό δώρο για τον εαυτό σας. Απολαύστε την σε κάθε ηλικία, πάντα με ασφάλεια και απολαύστε τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…