Άσκηση για κουρασμένες

Συντάκτης: Βησσαρίων Ζερβας, Wellness Coach

Είχατε άλλη μια δύσκολη και κουραστική μέρα στο γραφείο και είστε έτοιμες να… καταρρεύσετε μπροστά στην τηλεόραση ή στο facebook; Εσείς δεν είχατε υποσχεθεί συστηματική εξάσκηση στον εαυτό σας, αλλά αισθάνεστε πολύ εξαντλημένη ακόμα και να το σκεφτείτε; Μήπως αυτή η κατάσταση σας είναι γνώριμη; Δύο από τους πιο διαδεδομένους και συνήθεις λόγους για τη μη εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης που δίνουν πολλές γυναίκες στον εαυτό τους είναι η έλλειψη χρόνου και η κούραση. Οι υποχρεώσεις στην εργασία αλλά και οι ανάγκες για τη φροντίδα της οικογένειας καταναλώνουν το χρόνο και την ενέργειά μας. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να ασκούμαστε, τόσο για να διατηρούμαστε σε καλή φυσική κατάσταση όσο και για την προσωπική μας χαλάρωση και ευεξία.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για τον εαυτό μας, ώστε να τον παρακινήσουμε να γυμναστεί όταν αισθάνεται πολύ κουρασμένος;

1. Τσεκάρετε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας

Επισκεφτείτε το γιατρό σας και πραγματοποιήστε μια πολύ απλή εξέταση αίματος, για να δείτε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι γυναίκες στη διάρκεια έντονων υποχρεώσεων να παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Η ισορροπημένη διατροφή και τα συμπληρώματα σιδήρου – πάντα βέβαια με τις οδηγίες ειδικού – μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα στο αίμα σας και τη στάση σας απέναντι στην άσκηση.

2. Ασκηθείτε όταν ξυπνάτε το πρωί

Αν είστε πολύ κουρασμένη για να ασκείστε το βράδυ, ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας 30 λεπτά νωρίτερα το πρωί. Η πρωινή άσκηση θα σας ενεργοποιήσει και θα κινητοποιήσει τον οργανισμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας. Παράλληλα, θα προσβλέπετε σε μια βραδιά χαλάρωσης, γνωρίζοντας ότι έχετε ήδη ολοκληρώσει το στόχο σας.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο μεταβολικός ρυθμός είναι αυξημένος, με συνέπεια να καίμε περισσότερες θερμίδες άμεσα και έμμεσα στη διάρκεια της ημέρας, αφού ήδη έχουμε αφυπνίσει έναν «τεμπέλικo» οργανισμό. Παράλληλα, εκκρίνονται από την υπόφυση, λόγω της άσκησης, ενδορφίνες (ορμόνες ευδαιμονίας), εκτοξεύοντας την καλή μας διάθεση και την ενέργειά μας στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι πόντοι στα επίμαχα σημεία του σώματος.

Δοκιμάστε το!

3. Μην επιβαρύνετε το σώμα σας τόσο πολύ

Βάλτε έναν πιο ρεαλιστικό και ήπιο στόχο, όπως άσκηση διάρκειας 15 λεπτών! Μήπως σας φαίνεται πολύ; Απλώς μετά το δεκαπεντάλεπτο είναι πάρα πολλές οι πιθανότητες να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, καθώς θα νιώθετε ήδη αναζωογονημένες!

4. Αλλάξτε προπονητική μέθοδο

Αλλάξτε τη μέθοδο προπόνησης και κάντε την πιο διασκεδαστική.

Ένα μισάωρο βόλτα με το σκύλο σας ή το σύντροφό σας, περπάτημα στο διάδρομο παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά μπορεί να σας αλλάξουν τη διάθεση τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

5. Κάντε το ούτως ή άλλως!

Μερικές φορές η καλύτερη θεραπεία για την «κόπωση» είναι η έντονη προπόνηση. Έχετε παρατηρήσει πάντα πως όταν ξεκινάτε προπόνηση δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας, αλλά ύστερα από 20 λεπτά αισθάνεστε αναζωογονημένη; Δώστε ένα καλό κίνητρο στον εαυτό σας με το τέλος της άσκησης, αρκεί αυτό να μην είναι 3 τεράστια κομμάτια κέικ!

Συντάκτης: Βησσαρίων Ζερβας, Wellness Coach

Influence:

Επιστημονικός/Επιχειρησιακός Wellness Coach σε αθλητές επιπέδου πρωταθλητισμού. Ειδικός σύμβουλος διατροφής και άσκησης…