Πώς η άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Η αυτοπεποίθηση είναι προϊόν των πεποιθήσεών μας και αυτών που καταφέρνουμε. Η γυμναστική είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθάει να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας σε σχέση με τον εαυτό μας. Μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα της γυμναστικής θα τα αναφέρουμε παρακάτω.

Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης είναι ένας λογικός και ρεαλιστικός τρόπος ενάντια σε κάθε φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό πρόβλημα. Δέκα τρόποι που η άσκηση ευνοεί την αυτοπεποίθηση είναι οι εξής:

1. Aίσθηση της επιτυχίας. Κάθε φορά που ασκείστε, ενισχύετε την “προσωπική” σας αξία, διότι η άσκηση σας δίνει την αίσθηση ότι έχετε κάνει κάτι, αντί να κάθεστε παθητικοί και να μην κάνετε τίποτα.

2. Ενισχύει την ευημερία. Όταν ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες γνωστές, ως ενδορφίνες, οι οποίες σας ανακουφίζουν από το στρες και τονώνουν την ψυχολογία σας.

3. Φυσική υγεία. Η τακτική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το εξοπλίζει κατάλληλα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και λοιμώξεων. Όταν δεν αρρωσταίνετε συχνά, αυτόματα νιώθετε και μία αίσθηση περηφάνειας.

4. Εμφάνιση. Η εκγύμναση σας βελτιώνει την εξωτερική σας εμφάνιση και την σωματοδομή σας. Νιώθωντας πιο ελκυστικός/η αυξάνεται και η αυτοπεποιθησή σας.

5. Αλλαγή νοοτροπίας. Όταν σε ορισμένες περιπτώσεις νιώθετε χαμένοι στο άγχος και τις αρνητικές σκέψεις, κάντε γυμναστική. Μπορεί να σας αλλάξει αυτή την νοοτροπία και να σας κάνει να δείτε την ζωή πιο θετικά.

6. Αξιόπιστη άγκυρα. Η άσκηση λειτουργεί ως μία άγκυρα για την ζωή σας καθώς σας κάνει να αισθάνεστε πως έχετε τον έλεγχο. Η αίσθηση αυτή σας κάνει να αισθάνεστε καλά και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

7. Κοινωνικοποίηση. Είτε πάτε σε κάποιο γυμναστήριο, είτε βγαίνετε για περπάτημα στο πάρκο της γειτονιάς, θα έχετε την ευκαιρία μέσω της γυμναστικής να γνωρίσετε ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθείτε και να αυξήσετε τον κοινωνικό σας περίγυρο. Η κοινωνικοποίηση προσφέρει αυτοπεποίθηση.

8. Ανταγωνισμός. Μέσα από την γυμναστική δοκιμάζετε τον εαυτό σας και τεστάρετε συνεχώς τον εαυτό σας μέχρι που μπορεί να φτάσει. Πηγαίνοντας εκτός των ορίων σας νιώθετε σαν να φτάνετε στην κορυφή του κόσμου και πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

9. Σεξουαλικές επιδόσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται χαρούμενοι και αυτό οφείλεται στην σεξουαλική τους ζωή. Η άσκηση βελτιώνει την σεξουαλική απόδοση και την αίσθηση της αυτοδυναμίας.

10. Συγκέντρωση. Η άσκηση αυξάνει και τονώνει την συγκέντρωσή σας, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να επικεντρωθείτε στην εργασία σας πιο εύκολα και να νιώσετε σημαντικός.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.