Άσκηση πίεσης και οι επιπτώσεις της στα παιδιά

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Συχνά, παρατηρούμε γονείς να διακατέχονται από υπερβολικό άγχος για την ανάπτυξη των παιδιών τους, προκαλώντας τους έτσι μια πίεση. Αυτό ως ένα σημείο είναι λογικό, καθώς όλα αυτά πράττονται από την αγάπη που νιώθουμε και θέλουμε να προσφέρουμε στο παιδί μας. Όλα με μέτρο όμως! Η υπερβολική αγάπη και προστασία μπορεί να ασκήσει ψυχολογική πίεση στον άνθρωπο.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος στο παιδί και να αδυνατεί να συμμετέχει ελεύθερα στις καθημερινές δραστηριότητες. Θα του αναδιαμορφώσει τη ρουτίνα και θα του προκαλέσει ανήσυχο ύπνο τη νύχτα. Το παιδί θα φοβάται να λάβει πρωτοβουλίες και να κινηθεί ελεύθερα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει την ανάπτυξή του.

Ακόμα, μπορεί να γίνουν νευρικά ή στενοχωρημένα αφού δε μπορούν να εκφράσουν με λόγια αυτό ακριβώς που αισθάνονται και καταφεύγουν σε έντονες αντιδράσεις και ξεσπάσματα.

Λεκτικά προβλήματα, επίσης, βρίσκουν την αιτία τους από την πίεση των γονιών. Ασκώντας πίεση καθημερινώς στα παιδιά για να επιτυγχάνουν σε όλα, επιφέρεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η συνεχής επανάληψη των πραγμάτων θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να υιοθετηθεί από τα παιδιά και όχι να γίνεται καταναγκαστικά. Με συζήτηση και ψυχική γαλήνη αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Όσον αφορά τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών είναι συγκεκριμένα σε κάθε ηλικία, αλλά και πάλι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το ρυθμό και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Καλό είναι να μην επιταχύνετε τη διαδικασία ανάπτυξης, διότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα στη ψυχική και σωματική υγεία τους.

Ζεστασιά, ηρεμία και αγάπη κυρίως θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι γονείς στα παιδιά τους.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…