Ασκήσεις για να φέρουμε τη θετική ματιά στη ζωή μας

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Όταν τα προβλήματα της καθημερινότητας επισκιάζουν την ευτυχία και το άγχος κυριεύει τη ζωή μας, τότε η θετική στάση ζωής αποτελεί το «φάρμακο» που θα επιφέρει την ισορροπία και την ευτυχία. Όπως τα μέταλλα έλκονται από τους μαγνήτες, έτσι και οι πράξεις ενός ανθρώπου καθοδηγούνται από τις ανάλογες σκέψεις. Μήπως τελικά η ποιότητα της ζωής μας «καθρεπτίζεται» μέσα από τον τρόπο σκέψης μας; Οι παρακάτω συμβουλές μας «ανοίγουν» το δρόμο για μια ζωή γεμάτη χρώματα και φωτεινές πλευρές.

Οι θετικές λέξεις προσφέρουν δύναμη και ευτυχία στο νου

Η φράση «δεν μπορώ» αποτελεί επικίνδυνο συστατικό για μια θετική στάση ζωής, καθώς μπορεί να μας πείσει ότι αποτελεί αληθινό κομμάτι του εαυτού μας. Αν όμως αντικαταστήσουμε τις αρνητικές λέξεις με θετικές και ενσωματώσουμε ορισμούς που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενους και δυνατούς, τότε θα νιώθουμε ότι κατέχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.

Η θετική επιβεβαίωση… η πιο δημοφιλής άσκηση

Μια από τις ασκήσεις που μας βοηθούν να ζούμε μέσα στην αισιοδοξία, είναι η θετική επιβεβαίωση. Πρόκειται για μια άσκηση, στην οποία πρέπει να επαναλαμβάνουμε μια θετική φράση στον εαυτό μας σε τακτική βάση, όπως «Μου αξίζει να είναι ευτυχισμένος». Πιστεύοντας στην αλήθεια της φράσης και υπενθυμίζοντας την αξία μας στον εαυτό μας, αλλάζει, με έναν περίεργο αλλά αισιόδοξο τρόπο, η άποψη μας για τη ζωή,..

Ο έλεγχος των σκέψεών μας και η ανάλυσή τους

Ο έλεγχος των σκέψεών μας μπορεί να μας βοηθήσει να ορίσουμε τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Δημιουργώντας μια ευχάριστη εικόνα ή σκέψη, μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικά σχόλια για τον εαυτό μας και να κρατήσουμε μακριά τα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, ας σκεφτούμε τα πράγματα που μας οδήγησαν σε μια κατάσταση και ας κρατήσουμε μια λίστα με τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον.

Το παρελθόν «διδάσκει» το μέλλον

Είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που μας διακατέχουν αρνητικές σκέψεις για το παρελθόν, να τις αντικαθιστούμε με θετικές σκέψεις για το μέλλον. Άλλωστε δεν έχει σημασία πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα κάποτε, αλλά το πόσο ευγνώμονες είμαστε για όλα τα καλά πράγματα της ζωής. Παρατηρώντας τα ευχάριστα στοιχεία της ζωής μας, γινόμαστε αυτόματα πιο αισιόδοξοι.

Μετατρέποντας τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές

Μερικές φορές ακόμη και τα φαινομενικά αρνητικά πράγματα στη ζωή μας κρύβουν ένα ευχάριστο μήνυμα. Για παράδειγμα, ίσως η απόλυση από μια δουλειά να μας φέρει πιο κοντά στα παιδιά μας. Είναι καλό να βρίσκουμε τα αισιόδοξα στοιχεία μέσα σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας και να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας για την κατάληξή του. Κανείς δεν είναι τέλειος… άρα ούτε και εμείς.

Η ίσια πλάτη στην καρέκλα και ο χώρος γύρω μας

Όταν καθόμαστε σε αυτήν τη στάση στη καρέκλα, βελτιώνεται η σκέψη μας και το μυαλό μας δεν βυθίζεται στην απραξία και την αρνητικότητα. Η ίσια πλάτη μας δημιουργεί αυτοπεποίθηση και με έναν περίεργο τρόπο μας κινητοποιεί ψυχολογικά, ώστε να έχουμε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δημιουργήσει τον δικό μας ιδιωτικό χώρο, με εικόνες και πράγματα που μας κάνουν ευδιάθετους και μας υπενθυμίζουν τους στόχους μας.

Κάνοντας δραστηριότητες που μας εμπνέουν

Διαβάζοντας ένα όμορφο βιβλίο ή βλέποντας μια ταινία που μας εμπνέει, θα γεμίσουμε με όμορφα συναισθήματα και θα αναζωογονηθεί το πνεύμα μας. Ένα χαμόγελο ή ένα γέλιο θα μας φτιάξει τη διάθεση, ώστε να βλέπουμε πιο θετικά τις καταστάσεις γύρω μας. Παράλληλα, θα μας γεμίσει ψυχαγωγία και θετική ενέργεια, καθώς θα μας απομακρύνει από τα προβλήματα των ημερών.

Δίνοντας σημασία και προσοχή στην αναπνοή

Η συγκέντρωση στην αναπνοή μας είναι ικανή να μας χαλαρώσει, να διώξει το άγχος και να μας αναδείξει τη θετική πλευρά της ζωής. Όλοι μας έχουμε αναστατωθεί ή απογοητευτεί με κάτι, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να φτάνει στα όριά του. Για άμεσα αποτελέσματα μπορούμε να χαλαρώσουμε κάθε μέρος του σώματος, ώστε να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε ξανά λογικά.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.