Ασκήσεις ευγνωμοσύνης στη ζωή μας

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς. Φέτος κάντε το μέσα από μία άσκηση-παιχνίδι.

Ως ευγνωμοσύνη ορίζεται το συναίσθημα που βιώνουμε τη στιγμή που εκτιμάμε κάτι που λαμβάνουμε, είτε είναι απτό είτε όχι.

Η ευγνωμοσύνη συγκαταλέγεται σε ένα από τα δέκα πιο σημαντικά θετικά συναισθήματα που βιώνουμε και έρευνες δείχνουν ότι η βίωσή της μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, να αυξήσει τα επίπεδα της ευτυχίας μας, να μειώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους και να δυναμώσει τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Προϋποθέσεις βίωσης της ευγνωμοσύνης

Αρχικά, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το καλό στη ζωή μας. Να δούμε και να αναγνωρίσουμε τι πηγαίνει καλά, τι γεμίζει τη ζωή μας και τι την κάνει μοναδική για εμάς. Αφούγίνει αυτό, χρειάζεται να παρατηρήσουμε ότι κομμάτι όλων των καλών που βιώνουμε οφείλεται εν μέρει σε δυνάμεις έξω από εμάς: σε άλλα άτομα, στα ζώα, στο σύμπαν…

Ασκήσεις ευγνωμοσύνης στη ζωή μας

Έτσι δεν αναγνωρίζουμε μόνο τα καλά στη ζωήαλλά αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σε ποιους οφείλονται και με αυτόν τον τρόπο στήνονται τα θεμέλια για τη βίωση της ευγνωμοσύνης.

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης

Ο ευεργετικός ρόλος της ευγνωμοσύνης έχει φανεί μέσω πολλών ερευνών σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας. Για παράδειγμα, σύντροφοι που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είναι πιο πιθανό να δέχονται αντίστοιχα την ευγνωμοσύνη του συντρόφου τους και αυτή είναι μια συνταγή για μια σχέση που θα κρατήσει.

Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρούνται σε εργασιακά περιβάλλοντα, με τους εργαζόμενους να είναι πιο αποδοτικοί όταν επιβραβεύονται από τους προϊσταμένους τους. Φαίνεται ότι η εκδήλωση της ευγνωμοσύνης αυξάνει την αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας και οδηγεί στη βελτίωση της επίδοσης των εργαζομένων.

Μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας ή όταν τη λαμβάνουμε, δεν έχουμε λοιπόν παρά να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τη βίωσή της στην καθημερινή μας ζωή.


Διαβάστε επίσης: Ηθική νοημοσύνη. Το επίκτητο χάρισμα


Ασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα που συνήθως φέρνουν κοντά οικογένειες και φίλους, συχνά γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας σε όσους είναι σημαντικοί για εσάς.

Η παρακάτω απλή άσκηση δίνει έναν τρόπο για να μοιραστείτε θετικά συναισθήματα με τους αγαπημένους σας.

Ασκήσεις ευγνωμοσύνης στη ζωή μας

Η άσκηση γίνεται καλύτερα όταν κάθεστε σε έναν κύκλο, όπως για παράδειγμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για την εφαρμογή της θα χρειαστείτε μολύβια, στυλό ή μαρκαδόρους και χαρτιά. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έχει ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί.

Όλοι θα γράψετε στο πάνω μέρος της κόλλας σας το όνομα του ατόμου που κάθεται στα αριστερά σας. Κάτω από το όνομά του γράψτε έναν λόγο για τον οποίο θα θέλατε να ευχαριστήσετε αυτό το άτομο.

Για παράδειγμα, «Σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες στην προετοιμασία για τις εξετάσεις μου» ή «Σ’ ευχαριστώ που κάθε Κυριακή φτιάχνεις το αγαπημένο μου γλυκό». Είναι μια καλή ευκαιρία να πείτε «ευχαριστώ» για κάτι που δεν έχετε πει έως τώρα.

Μόλις τελειώσουν όλοι, δίνετε το χαρτί στο άτομο στα δεξιά σας. Τώρα είναι η σειρά να ευχαριστήσετε ένα άλλο μέλος της οικογένειας σας, το όνομα του οποίου βρίσκεται στο πάνω μέρος της κόλλας που κρατάτε.

Συνεχίστε να δίνετε το συμπληρωμένο χαρτί στο άτομο που βρίσκεται στα δεξιά σας, μέχρι όλοι να έχουν γράψει κάτι για όλους και στο τέλος ο καθένας να κρατάειτο χαρτί με το δικό του όνομα και να διαβάσει τα «ευχαριστώ» που απευθύνονται σε αυτόν.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να κλείσετε μια οικογενειακή συνάθροιση;                                        

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…