Ασφαλές Διαδίκτυο: Το σύστημα PEGI λειτουργεί και στις εφαρμογές

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ασφαλές Διαδίκτυο: Το σύστημα PEGI λειτουργεί και στις εφαρμογέςΤώρα ασφάλεια και στο online κατέβασμα εφαρμογών (apps)! Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (PEGI) προχώρησε ένα βήμα μπροστά, δίνοντας ηλικιακούς χαρακτηρισμούς σε ηλεκτρονικούς χώρους που διαθέτουν ποικίλες εφαρμογές. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το “PEGI for Apps” οριοθετεί κατά κάποιο τρόπο το κατέβασμα εφαρμογών… προγραμμάτων που δεν αποτελούν αποκλειστικά παιχνίδια!

Η χρήση του συστήματος θα πραγματοποιηθεί στις εφαρμογές με μικρή έκταση, οι οποίες με τη σειρά τους θα λάβουν άδεια χρήσης της σήμανσης PEGI για τις κατηγορίες ηλικίας 3+, 7+, 12+, 16+ και 18+. Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να προειδοποιηθούν και να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν μια εφαρμογή είναι κατάλληλη για το παιδί τους ή όχι. Όμως επειδή οι online κίνδυνοι δεν έχουν τέλος, οι ειδικοί του PEGI σκέφτονται την πιθανότητα να επεκτείνουν την ταξινόμηση ηλικιών με συγκεκριμένους δείκτες που θα περιγράφουν κιόλας την ηλικία! Άλλωστε, βασικός στόχος τους είναι να προβάλλουν το ρίσκο του διαδικτύου, σχετικά και με την προστασία της ιδιωτικότητας…

Ασφαλές Διαδίκτυο: Το σύστημα PEGI λειτουργεί και στις εφαρμογέςΠάντως, το “PEGI for Apps” αναμένεται να χρησιμοποιηθεί με τα ίδια ηλικιακά κριτήρια, που καθορίζουν τόσο καιρό τα βιντεοπαιχνίδια. Κάθε παιχνίδι βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία… όπως θα έπρεπε και κάθε εφαρμογή! Πάντως, οι εκδότες των apps πρόκειται να στηριχτούν στην ειδική διαδικασία «εξπρές» που ήδη ταξινομεί τα παιχνίδια στο σύστημα της Microsoft όσον αφορά τα κινητά. Μια τέτοια διαδικασία θα μπορέσει να διασφαλίσει την προστασία πολλών παιδιών που ανυποψίαστα κατεβάζουν όποια εφαρμογή τους κινήσει το ενδιαφέρον.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.