Ασφάλεια σπιτιού: γιατί είναι απαραίτητη

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το σπίτι είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος στη ζωή μας. Είναι η βάση μας και η βάση κάθε οικογένειας. Εκεί έχουμε πολλές από τις καλύτερες και πρώτες αναμνήσεις μας. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να το προσέχουμε και να το προστατεύουμε. 

Ξεχνάμε να ασφαλίσουμε το σπίτι μας

Πολλές φορές αμελούμε να ασφαλίσουμε το σπίτι μας, το ξεχνάμε ή δεν το θεωρούμε σημαντικό και αναγκαίο. Στην προσπάθειά μας κιόλας να εξοικονομήσουμε χρήματα, ή έτσι πιστεύουμε, βάζουμε την ασφάλιση του σπιτιού μας στις «πολυτέλειες». 

Οι φυσικές καταστροφές καταφέρνουν να μας υπενθυμίζουν πόσο απαραίτητο είναι να έχουμε ασφάλεια σπιτιού. Μία σοβαρή ζημιά θα μας κοστίσει πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να θεωρούμε ότι εξοικονομούμε, μην έχοντας ασφαλίσει το σπίτι μας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα σε κάθε ασφαλιστική εταιρία που μπορούν να ταιριάξουν στον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού

Όσα πρέπει να ξέρεις 

Όταν το πάρεις απόφαση να κάνεις ασφάλεια σπιτιού, καλό θα είναι να έχεις κάνει τους υπολογισμούς σου πρώτα. 

Σωστή εκτίμηση επισκευής

Η αξία της επισκευής είναι το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλεις σε περίπτωση που χρειαστεί να αποκαταστήσεις μια ζημιά. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στα έξοδα που θα υπολογίσεις και θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικός, γιατί μπορεί να σου ξεφύγουν κόστη που είναι καθοριστικά. 

Είναι απαραίτητο να καθοριστεί σωστά η αξία επισκευής, ζητώντας εάν χρειάζεται και τη γνώμη ενός ειδικού, όχι μόνο για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις σε περίπτωση που χρειαστούμε την αποζημίωση, αλλά και για να αποφύγουμε τυχόν μεγαλύτερες χρεώσεις. 

Η απαλλαγή στην ασφάλεια κατοικίας 

Σε όλα τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας υπάρχει η «απαλλαγή», που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις καλύψεις. Είναι το ποσό πάνω από το οποίο η ασφαλιστική θα αποζημιώσει σε περίπτωση κάποιας ζημιάς και αυτό που θα χρειαστεί να καλύψει ο ασφαλισμένος. 

Μπορεί να καθοριστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ως ποσοστό επί του συνόλου που έχει εκτιμηθεί, ανεξαρτήτως του ύψους της ζημιάς. Ο δεύτερος τρόπος είναι ως ποσό επί ελαχίστου, δηλαδή απαλλαγή για τα πρώτα Χ ευρώ της ζημιάς. 

Εξαιρέσεις 

Στα συμβόλαια, οι εξαιρέσεις (σε αντίθεση με τις απαλλαγές) είναι συνθήκες που δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική, δηλαδή δεν αποζημιώνονται και δεν συμπεριλαμβάνονται στην ασφάλιση. Η εξαίρεση μπορεί να διακριθεί σε δύο κατηγορίες:

  • Καθολική εξαίρεση (π.χ. καταστροφή σε περίπτωση πολέμου) όπου δεν καλύπτεται καμία ζημιά από τη συνθήκη αυτή. 
  • Ειδικού συμβάντος όπου δεν καλύπτεται η οποιαδήποτε καταστροφή από το συμβάν αυτό. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.