Άσε τους άλλους να δουν πόσο υπέροχος είσαι

Συντάκτης: Χρήστος Κυριαζής

Influence:

Τι σημαίνει “πουλάω τον εαυτό μου”; Στο μυαλό του μέσου ανθρώπου αυτή η έννοια είναι συνδεδεμένη με τακτικές όπως το ψέμα, η μισή αλήθεια, η επιθετικότητα κ.α. Στην πραγματικότητα είναι «Αφήνω τους άλλους να δουν πόσο υπέροχος είμαι». Τι σημαίνει αυτό; «Ότι παρουσιάζω την καλή πλευρά του εαυτού μου», αυτή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, χωρίς να κρύβω, δηλαδή αποδεχόμενος και τα αδύναμα σημεία μου.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ;

«Πουλάς τρέλα», «αυτά να τα πουλήσεις αλλού» ή «πούλα με ακόμη μια φορά». Μια λέξη, σε τρεις εκφράσεις, με ισάριθμες διαφορετικές έννοιες. Η πρώτη περιγράφει έναν παραλογισμό, η δεύτερη το ψέμα και η τρίτη, η μεγάλη επιτυχία των Πυξ Λαξ, μια προδοσία. Τρία απλά παραδείγματα, που αρκούν για να επιβεβαιώσουν ότι η έννοια της λέξης “πουλάω” έχει αποκτήσει αρνητικό αντίκτυπο στη συνείδηση του μέσου Έλληνα. Του λαού που η πλούσια ιστορία του είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα και κατ’ επέκταση με το εμπόριο, από τα αρχαία χρόνια. Μιας χώρας που, μέχρι σήμερα, παραμένει η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως. Ενδιαφέρον, έτσι;

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά το σεμινάριο «Πώς να πουλάς τον εαυτό σου», που διοργάνωσε -στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος “Believe in you– η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και πολύ καλή φίλη μου, κα Εύη Ξυραφά, στον πολυχώρο “Πόλις”, στο Ηράκλειο Αττικής. Και ειλικρινά αισθάνομαι τυχερός που, έστω και λίγο, κατάφερα να απενοχοποιήσω μέσα μου τη συγκεκριμένη έννοια…

Αυτό το σεμινάριο ήταν το δεύτερο του νέου κύκλου σεμιναρίων με θέμα «Χτίσε μια επιτυχημένη ζωή». Το αντικείμενο κατά την πρώτη μέρα ήταν το “πώς να γνωρίσεις τον εαυτό σου”, διότι προφανώς, απαραίτητη προϋπόθεση για να τον “πουλήσεις” σωστά, είναι να τον γνωρίζεις. Αναπόφευκτα αλληλένδετες έννοιες. Δυστυχώς, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, δεν κατάφερα να παρευρεθώ στο πρώτο σεμινάριο.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η πρώτη άσκηση που μάς ζήτησε η κα. Ξυραφά να κάνουμε, όταν η πόρτα έκλεισε και λίγο πριν ο προτζέκτορας της αίθουσας αρχίσει να “τρέχει”, ήταν απλή: «Γράψτε σε ένα χαρτί τη φράση “Πουλάω τον εαυτό μου” και δίπλα της περιγράψτε μου τα συναισθήματα που σάς προκαλεί». Ομολογώ ότι, εκτός από συναισθήματα, μου ήταν πιο εύκολο να γράψω και λέξεις που περιγράφουν συναισθήματα, επομένως ακολούθησα αυτόν τον πιο εύκολο για εμένα δρόμο.

Τα κριτήριά μου; Δυο τυπικές περιστάσεις που χρειάζεται “να πουλήσω τον εαυτό μου”: συνέντευξη για δουλειά και πρώτο ραντεβού με γυναίκα! Οι λέξεις που επέλεξα, ήταν κατά σειρά οι εξής: 1. Άγχος, 2. Αυτοπεποίθηση, 3. Αισιοδοξία, 4. Κίνητρο, 5. Εγωισμός, 6. Δημιουργικότητα, 7. Χαρά (το αίσθημα που σε κάνει να νιώθεις γεμάτος επειδή προσπάθησες, όχι επειδή απαραίτητα κέρδισες). Στη συνέχεια, αφού άκουσα ορισμένους από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να ανακοινώνουν όσα εκείνοι είχαν γράψει, πρόσθεσα στο χαρτί μου και τα εξής (επειδή μού ταίριαζαν ή απλώς επειδή τα σκέφτηκα αργότερα): 8. Ανασφάλεια, 9. Πρόκληση, 10. Πάθος.

Το δικό μου πρόσημο; Θετικό: 7-3. Επτά συναισθήματα που ερμηνεύω ως θετικά, γιατί μού δίνουν ώθηση και τρία (άγχος, ανασφάλεια, εγωισμός) που ερμηνεύω ως αρνητικά, διότι είναι ικανά να με φρενάρουν.

Αυτή μας εξήγησε η εισηγήτρια, είναι πολύ σημαντική άσκηση γιατί μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε εύκολα τη στάση και τις πεποιθήσεις μας απέναντι στην έννοια «πουλάω τον εαυτό μου». Αν έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα (π.χ. άγχος, απέχθεια, αποστροφή, φόβο), είναι το εσωτερικό μας εμπόδιο για να μην πουλάμε καλά τον εαυτό μας. Ή να αποφεύγουμε να τον πουλάμε πάση θυσία, μια και το βιώνουμε ως δυσάρεστη εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χρήστος Κυριαζής,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr