Ας γνωριστούμε με τη χοληστερόλη

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η χοληστερόλη είναι μια έννοια που έχει απασχολήσει όλους μας, τουλάχιστον μετά την ηλικία των 40. Έχουμε κάνει εξετάσεις για να μετρήσουμε τη χοληστερόλη μας, διαβάζουμε άρθρα στο ίντερνετ για το ποιες τροφές να προσέχουμε γιατί αυξάνουν τη χοληστερόλη κ.ο.κ. Όμως αλήθεια γνωρίζουμε τι είναι η χοληστερόλη; Πιθανότατα όχι, αλλά δεν πειράζει. Ελάτε να τη γνωρίσουμε σήμερα…

Τι είναι η χοληστερόλη;

Είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει ο οργανισμός μας, απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία και την προστασία των κυττάρων μας, αλλά και για τη σύνθεση ορμόνων. Ένα μέρος της παίρνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε και ένα άλλο μέρος -το μεγαλύτερο- παράγεται στο συκώτι μας και κατόπιν κυκλοφορεί στο αίμα μας.

Γιατί θεωρείται επικίνδυνη η χολεστερόλη αφού μας είναι απαραίτητη;

Όπως σε όλα τα απαραίτητα, αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι η υπερβολή. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη σχετικά μικρές ποσότητες χοληστερόλης. Έτσι, όταν η ποσότητα χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα μας είναι περισότερη από τη φυσιολογική, δημιουργούνται προβλήματα, καθώς αυτή “κάθεται” στο τοίχωμα των αγγείων, το οποίο “παχαίνει”. Αυτό το πρόσθετο τοίχωμα είναι η αθηρωματική πλάκα. Η δημιουργία της στενεύει τα αγγεία και δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά., στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα. Αν θέλετε να ενημερωθείτε για το ποιες τροφές προστατεύουν τα αγγεία μας διαβάστε εδώ.

Γιατί θεωρούμε «κακή» τη χοληστερόλη; Υπάρχει καλή και κακή;

Η χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα μας, αποτελείται από δυο τύπους, την καλή (HDL) και την κακή (LDL). Η κακή μεταφέρει τη χοληστερόλη από το συκώτι στα αγγεία και έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματά τους, ενώ η καλή είναι προστάτης των αγγείων μας, καθώς παρασύρει και απομακρύνει τη συνολική χοληστερόλη από τις αρτηρίες, οδηγώντας τη μέσω του συκωτιού έξω από τον οργανισμό μας. Όσο μεγαλύτερη αναλογικά, καλής σε σχέση με την κακή χοληστερόλη έχουμε, τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τη χοληστερόλη μας μετά τα 40;

Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά. Επειδή όμως δεν έχει συμπτώματα που να φαίνονται αμέσως, η διάγνωσή της, πολλές φορές, γίνεται αργότερα. Επειδή το 40% των Ελλήνων έχουν αυξημένη χοληστερόλη, θα πρέπει όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών να κάνουν μια απλή εξέταση αίματος για να μάθουν τα επίπεδά της. Μάλιστα, σε οικογένειες, που οι γονείς έχουν ιστορικό αυξημένης χοληστερόλης, οι γιατροί συνιστούν να κάνουν την εξέταση και τα μικρότερα παιδιά.

Τι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης;

  • Κίνηση και άσκηση σε καθημερινή βάση. Το περπάτημα είναι ίσως το καλύτερο.
  • Υηιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης.
  • Άπαχα κρεατικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.
  • Ψάρια, φρούτα και λαχανικά.
  • Έλεγχο και διατήρηση του σωστού σωματικού μας βάρους.

Τι θα πρέπει να αποφύγω;

  • Κάπνισμα, που επιβαρύνει περισότερο την καρδιά και τα αγγεία.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επειδή μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα.
  • Δίαιτα πλούσια σε ζωικά λιπαρά, αλλαντικά και τα θαλασσινά.
  • Τα αυγά και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά.
  • Τα τηγανητά φαγητά και το βούτυρο.

Μήπως τώρα που διαβάσατε το άρθρο αισθάνεστε να γνωρίζετε καλύτερα τι σημαίνει χοληστερόλη και πώς θα πρέπει να σας αφορά στη διατροφή και τη ζωή σας;

Αν θέλετε γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου τι άλλες απορίες έχετε και θα θέλατε να αναπτύξουμε σε επόμενα άρθρα.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.