Ας γνωρίσουμε τη μέθοδο Pilates!

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι τη διαφορά. Σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούριο σώμα”! Αυτό συνήθιζε να λέει ο ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Pilates (1883-1967), ιδρυτής της ομώνυμης μεθόδου.

Η προσωπική μου εμπειρία και η εμπειρία πολλών ασκουμένων μου ήταν ότι η διαφορά στο σώμα έγινε αισθητή από το πρώτο κιόλας μάθημα!

Τι είναι όμως το πιλάτες;

Πρόκειται για ένα σύστημα εκγύμνασης, αρχικά γνωστό ως “Contrology”, που ο Pilates ανέπτυξε αυτοβιωματικά, καθώς όλες τις ασκήσεις τις δοκίμαζε πρώτα στον εαυτό του και μετέπειτα σε χορευτές, αθλητές, απλούς ασκούμενους και ασθενείς.

Ιστορία, βασικές αρχές και είδη

Ο ίδιος υπέφερε από αρκετά προβλήματα υγείας ως παιδί, γεγονός που τον ώθησε να αφιερώσει τη ζωή του στην ανάπτυξη μιας μεθόδου εκγύμνασης που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, διορθώνει τη στάση σώματος, αφυπνίζει το μυαλό και εξυψώνει το πνεύμα.

Εμπνεύστηκε από τη φιλοσοφία, την πνευματική συγκέντρωση και τις τεχνικές αναπνοής της Yoga, επηρεάστηκε από τις ιδέες περί φυσικής αγωγής των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, αλλά δανείστηκε και στοιχεία από τη θεωρία της ενόργανης γυμναστικής και άλλων αθλημάτων.

Στην πάροδο των χρόνων η μέθοδος διαδόθηκε από τους μαθητές του και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές που καθιστούν τη μέθοδο pilates τόσο ιδιαίτερη και αποτελεσματική σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη εκγύμνασης;

  • Η αναπνοή

Καλλιεργείται η σωστή αναπνοή, σαν ένα “εσωτερικό λουτρό” που τρέφει τους ιστούς με οξυγόνο και αποβάλλει υποπροΪόντα του μεταβολισμού.

Χρησιμοποιείται για να παρέχει συγκεκριμένο ρυθμό και να ενισχύσει την αυτοσυγκέντρωση κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, αλλά και να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, διευκολύνοντας ή δυσκολεύοντας την άσκηση.

  • Το κέντρο

Όλη η ενέργεια κατά την εκτέλεση των ασκήσεων πηγάζει από το κέντρο, δηλ τους μυς του κορμού (κοιλιά, πύελος, ράχη, γλουτοί), το λεγόμενο “powerhouse”.

Η διαρκής ενεργοποίηση των εν τω βάθει μυών του κορμού σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη, στην περιοχή της μέσης και την λεκάνη και συντελεί στη βελτίωση της στάσης του σώματος στην καθημερινότητά μας.

  • Η ροή

Η σύνδεση μεταξύ των ασκήσεων δίνει συνεχόμενη κίνηση, διευκολύνει τη μυική επιστράτευση και το συντονισμό κινήσεων.

  • Ο έλεγχος

Ο έλεγχος σώματος και νου κατά την εκτέλεση των ασκήσεων συμβάλλει στη συνολική μυική επιστράτευση (πρωταγωνιστές και συναγωνιστές μύες), τη συμμετρική ανάπτυξη των μυών και το νευρομυικό συντονισμό. Παράλληλα, ο ασκούμενος με την εξάσκηση αποκτά εσωτερικό έλεγχο, επίγνωση του σώματος και, κατ’ επέκταση, αυτοπεποίθηση.

  • Η ακρίβεια

Αναφέρεται στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων με συνειδητότητα, αυτοσυγκέντρωση και έλεγχο της θέσης και της κίνησης του σώματος κάθε στιγμή.

  • Η αυτοσυγκέντρωση

Είναι ο συνεχής εσωτερικός διάλογος που κάνει ο ασκούμενος, δίνοντας οδηγίες στο σώμα του και διορθώνοντας τον εαυτό του κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.

Τι επιλογές προσφέρει ένα σύγχρονο στούντιο Pilates;

Οι βασικές ασκήσεις πιλάτες (pre-pilates και classical pilates) εκτελούνται στο στρώμα (mat) και προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του ασκούμενου. Ως εκ τούτου, ενδείκνυνται για άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, τόσο για πρόληψη και αποκατάσταση, όσο και για ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος. Η σωστή αναπνοή είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μέθοδο, καθώς όλες οι ασκήσεις έχουν συγκεκριμένο μοτίβο κίνησης συντονισμένο με την αναπνοή.

Η χρήση μικρού εξοπλισμού (props), όπως μικρή και μεγάλη μπάλα, λάστιχα, δακτύλιοι, roller και ελαφριά βαράκια, προσδίδει ποικιλία και μεταβάλλει το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων, χαρίζοντας παράλληλα μια ευχάριστη νότα στο μάθημα!

Φυσικά, δε γίνεται να παραλείψουμε και τα ειδικά μηχανήματα του pilates, όπως το reformer (γνωστό και ως “κρεβάτι”), που προσφέρουν όλα τα οφέλη της μεθόδου δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος, τη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας.

Όντας η ίδια άτομο που ασχολείται με διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, μπορώ να πω με σιγουριά ένα πράγμα:

Είτε γυμνάζεσαι ήδη είτε όχι, το pilates ως μέθοδος άσκησης αξίζει να μπει στη ζωή σου, ειδικά αν αυτό που επιθυμείς είναι η ορθοσωμία και η λειτουργική καθημερινότητα!

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Influence:

Είμαι η Βίκυ, γεννημένη στη Λάρισα, πιστοποιημένη προπονήτρια προσωπικών και ομαδικών προγραμμάτων άσκησης…