Ας βοηθήσουμε το περιβάλλον μας, χρησιμοποιώντας λιγότερο χαρτί

Συντάκτης: Flowmagazine

Το χαρτί είναι μια από τις πρώτες ύλες που σπαταλάμε περισσότερο, αλλά αυτό έχει και την καλή του πλευρά: είναι πιο διαχειρίσιμο ως προς τον περιορισμό του. 

Και να πως:

 1. Μην τυπώνεις τίποτα

Τα barcode πάσης φύσεως (στα εισιτήρια, στις κάρτες επιβίβασης και τα πιστοποιητικά, μέρες που ‘ναι) σκανάρονται μια χαρά και από το κινητό σου. Και οι οθόνες νέας γενιάς δεν θα «χαλάσουν τα μάτια σου» που λέγανε οι παλιοί, καθώς είναι φτιαγμένες για διάβασμα.

 2. Αγάπησε τα ebooks

Μιλώντας για διάβασμα, ξέρεις πόσο πρακτικό είναι να έχεις 5-6 βιβλία μαζί σου εκεί που περιμένεις το λεωφορείο, χωρίς να νιώθεις το βάρος τους στον ώμο σου; Καταλαβαίνουμε πως το βράδυ, όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, θα προτιμάς μάλλον ένα αληθινό βιβλίο, αλλά τα ebooks είναι και οικονομικότερα και μια εξαιρετική λύση για να διαβάζεις περισσότερο μέσα στην ημέρα!

 3. Στέγνωσε τα χέρια σου με μία μόνο χαρτοπετσέτα

Μια από τις δημοφιλέστερες ομιλίες στην ιστορία του TEDx ήταν αυτό το 4λεπτο στο οποίο ο Joe Smith εξηγεί πώς γίνεται όταν είσαι σε δημόσια τουαλέτα να στεγνώσεις τα χέρια σου χρησιμοποιώντας ένα μόνο φύλλο χαρτί —αντί για τα 3-4 που τραβάς συνήθως. Το κόλπο βρίσκεται στο τίναγμα, πριν το σκούπισμα, και το απίστευτο είναι πως αν το δοκιμάσεις, όντως γίνεται. Ναι, το δοκιμάσαμε.

 4. Επένδυσε σε υφασμάτινες πετσέτες φαγητού, σε πιάτα και ποτήρια από ανακυκλωμένο χαρτί

Δεν θα κάνουν καλό μόνο στην οικολογική σου συνείδηση, θα αναβαθμίσουν και κάθε οικογενειακό δείπνο σε σούπερ σικάτο χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα. Άσε που θα σας διασκεδάζουν κάθε φορά που θα σχολιάζετε πως τρώτε σουβλάκια και σκουπίζετε τα τζατζίκια σε υφασμάτινη πετσέτα. Και μην ανησυχείς, η ενέργεια και το νερό που θα ξοδέψεις για να τις πλύνεις είναι απείρως λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να παραχθεί, να επεξεργαστεί και να μεταφερθεί ένα πακέτο χαρτοπετσέτες.

Αν χρειάζεσαι πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης (για ένα υπαίθριο πάρτι, ας πούμε) προτίμησε αυτά που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί

 5. Μην παίρνεις χάρτινη σακούλα στο μανάβικο

Πολλά πράγματα ζυγίζονται μια χαρά σκέτα (το λάχανο, ας πούμε, το τσαμπί με τις μπανάνες, το μαρούλι, το πεπόνι κλπ) και για τα υπόλοιπα μπορείς να φέρεις τις δικές σου υφασμάτινες τσάντες —ή μία από αυτές τις πλαστικές που έχεις στοιβαγμένες κάτω από τον νεροχύτη.

 6. Κάνε τη λίστα με τα ψώνια στην εφαρμογή που λέγεται Notes στο κινητό σου –ναι, την έχει από μόνο του, δε χρειάζεται ούτε να την κατεβάσεις. Έτσι όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χαρτί, αλλά και δεν θα την ξαναξεχάσεις ποτέ.

 7. Κάνε όλους σου τους λογαριασμούς ηλεκτρονικούς

Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, και όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και internet, όπως και οι τράπεζες, προσφέρουν πλέον την επιλογή να μην παίρνεις χάρτινο λογαριασμό με το ταχυδρομείο λες και είμαστε στο 1960, αλλά να σου έρχονται όλοι οι λογαριασμοί με ειδοποιήσεις στο email σου.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…