Αρχιτεκτονική κήπου: Πώς γίνεται και σε ποιους πρέπει να απευθυνθείτε

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Η αρχιτεκτονική τοπίου είναι ένας τομέας εφαρμογών που αφορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής – τον κήπο. Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τις λέξεις «αρχιτεκτονική» και «σχεδιασμός» κατά κύριο λόγο με ό,τι αφορά μία κατοικία, η αρχιτεκτονική του περιβάλλοντα χώρου ενός σπιτιού είναι εξίσου σημαντική έτσι ώστε τα δύο αυτά στοιχεία – σπίτι και κήπος – να συνδυάζονται αρμονικά.

Η αρχιτεκτονική κήπου δεν αφορά μόνο τη μελέτη και το σχεδιασμό ενός νέου χώρου, αλλά και την αναδιαμόρφωση ενός υπάρχοντα χώρου που χρήζει αλλαγής. Επομένως, είτε σκοπεύετε να αγοράσετε μία καινούργια κατοικία, είτε θέλετε να αλλάξετε τον κήπο του σπιτιού σας, μπορείτε μαζί με τους κατάλληλους επαγγελματίες να δημιουργήσετε ένα χώρο όμορφο και φιλόξενο που θα σας συντροφεύει για χρόνια.

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαμόρφωση ενός κήπου δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, ειδικά αν αποφασίσετε να το κάνετε μόνοι σας μην έχοντας ασχοληθεί ξανά με κάτι παρόμοιο. Και επειδή ο χώρος που περιβάλλει το σπίτι σας αποτελεί μικρογραφία της γενικότερης εικόνας του, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στους επαγγελματίες του είδους. Ο άνθρωπος που θα αναλάβει να αλλάξει ή να δημιουργήσει εκ νέου τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού σας είναι ο αρχιτέκτονας κήπου ή τοπίου. Είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τον σύγχρονο εξοπλισμό για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και έναν κήπο σχεδιασμένο σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να συζητήσετε μαζί τους και να εκφράσετε τυχόν ανησυχίες ή απορίες που μπορεί να έχετε από την αρχή της διαδικασίας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πως ακριβώς οραματίζεστε το χώρο σας και ποιες ανάγκες θέλετε να εξυπηρετεί.

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση, οι επαγγελματίες έρχονται σε επαφή με το χώρο, μελετούν και δημιουργούν μία πρώτη άποψη για τη διαμόρφωσή του. Η οπτική τους για τον προς διαμόρφωση χώρο αλλάζει ανάλογα με τα στοιχεία που τον περιβάλλουν, όπως η οικοδομική ανάπτυξη, τα φυσικά στοιχεία (κλιματικά, εδαφολογικά, ανάγλυφο περιοχής, χλωρίδα και πανίδα, προσανατολισμός κα.) και με τις ανάγκες που προκύπτουν από τη μελλοντική χρήση του χώρου αυτού.

Μελέτη

Η μελέτη του προς διαμόρφωση χώρου ξεκινά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη λειτουργικότητα και την αξιοποίηση όλης της έκτασης. Περιλαμβάνει τη γενική παρουσίαση (κάτοψη 3D), τη φύτευση, την άρδευση, το νυχτερινό και ημερήσιο φωτισμό, τις βιοκλιματικές αρχές και τα κατασκευαστικά και διακοσμητικά στοιχεία. Η διαδικασία της μελέτης συνοψίζεται στα παρακάτω βήματα:

  • Καθορισμός χώρων και χρήσεων
  • Προσδιορισμός χρήσεων με βάση τα καταγεγραμμένα δεδομένα (τι υπάρχει ήδη στο χώρο, τις επιθυμίες και τις καιρικές συνθήκες)
  • Χωροταξική σύνδεση των κατασκευών και διαμόρφωση των μεταξύ τους χώρων (καθιστικό, υγρό στοιχείο, χώροι περιπάτου, χώροι πρασίνου, κλπ.)
  • Επιλογή είδους και θέσης φυτών με κατάλληλους συνδυασμούς όγκου, σχήματος και χρώματος
  • Επιλογή σκληρών υλικών, ύφος και χρώμα
  • Προσθήκη διακοσμητικών στοιχείων και
  • Χρήση ειδικών εφέ
  • Κόστος και συντήρηση

Για να έχετε το καλύτερο, πρακτικά και αισθητικά, αποτέλεσμα θα πρέπει η επιλογή των φυτών και των ανθέων, των επίπλων και οποιοδήποτε άλλων διακοσμητικών (σιντριβάνι, κιόσκι, κα.) να γίνει σε συνεννόηση με τους αρχιτέκτονες, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν κήπο που θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια, χωρίς να χρειάζονται πολλές και δαπανηρές αλλαγές.

Να θυμάστε πως η άρτια σχεδίαση του χώρου αυξάνει τη δυναμική του τοπίου και δημιουργεί περιβάλλον υψηλής αισθητικής. Άλλωστε ένας περιποιημένος και καλοφτιαγμένος κήπος είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει και συνδέει την κατοικία με το γενικότερο πλαίσιο.

Κόστος

Το κόστος κάθε αρχιτεκτονικού σχεδιασμού εξαρτάται από τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν και από τον τρόπο που θα επιλέξετε να διαμορφώσετε το χώρο σας. Αν έχετε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, τότε από την πρώτη σας επαφή με τον επαγγελματία θα πρέπει να ορίσετε το ύψος των χρημάτων που μπορείτε να διαθέσετε έτσι ώστε να σας προτείνει τις καλύτερες και οικονομικότερες λύσεις για εσάς.

Μπαίνοντας στο site https://www.douleutaras.gr/bsdir/arxitektoniki-kipon/, μπορείτε να βρείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες και να πάρετε εντελώς δωρεάν προσφορά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το χώρο, να δώσετε το τηλέφωνό σας και σε λίγες ώρες θα λάβετε την προσφορά από έναν ή περισσότερους επαγγελματίες.

Εταιρείες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε

Outdoor Design, Γκανογιάννη 87, Γουδή, Tηλ: 210 7712713 / 6974 117193, Email: info@outdoordesign.gr

Τατόγιο, Tηλ: 210-6014466 / 6932662087, Email: tatogio@tatogio.gr

Gardenland, Tηλ: 210 6625382 / 6972 883282, Email: info@gardenland.gr

Κήπων Οδός, 4o χλμ Βάρης – Κορωπίου 67-69, Τηλ: 210 8941288, Email: info@kiponodos.gr

Green Art, Λεωφόρος Βεΐκου 32, Γαλάτσι, Τηλ: 213 0411328 / 6944 777888, Email: info@greenart.gr

Garden Delight, Δαβάκη Πίνδου 30, Ραφήνα, Τηλ.: 210 666 9049 / 6947849029, Email: info@gardendelight.gr

Κήπο Τεχνοδομική, Αγίας Ειρήνης 27, Λυκόβρυση – Αττική, Τηλ: 210 2821969, Email: info@kipotexnodomiki.gr

Green Positive, Μ. Σεϊζάνη 3-5, Αθήνα, Τηλ: 210-7666158 / 6947-058038, Email: info@greenpositive.gr

Κήπευσις, Συρράκου 13-15, Κολωνός, Τηλ: 2105019648

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…