Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η μελέτη και η κατασκευή ενός κτιρίου είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες είναι βασικό γνώρισμα μιας καλής μελέτης που προβλέπει κάθε κατασκευαστική πτυχή, μελετώντας το δόμημα τόσο συνολικά όσο και κατά τμήμα.

Η αρχιτεκτονική μελέτη

Μια πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει κατόψεις, όψεις, τομές και ένα διάγραμμα κάλυψης που συνοδεύει το τοπογραφικό. Η έκταση και η επιμέλεια της τεχνικής έκθεσης και των οικοδομικών προδιαγραφών συντελούν σε μια σωστή κατασκευή. Ιδιάζων είναι ο ρόλος των σχεδίων των λεπτομερειών που οφείλουν να απεικονίζουν, σε κατάλληλη κλίμακα, όλα τα σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και οτιδήποτε, κατά τον αρχιτέκτονα, εξωραΐζει και συνθέτει το κτίριο. Τέλος, ένα τρισδιάστατο ομοίωμα με φωτορεαλισμό είναι απαραίτητο για να είναι εύληπτη η τελική εικόνα του υπό κατασκευή οικοδομήματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τρισδιάστατο μοντέλο μιας νέας κατοικίας


Ο κτιριακός όγκος

Οι όγκοι του κτιρίου και η σχέση τους με το αστικό και φυσικό περιβάλλον είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας μιας άρτιας μελέτης. Η μορφή του είναι, σε ένα βαθμό, αποτέλεσμα της εναλλαγής των όγκων και της προέκτασης του κτιριακού περιβλήματος. Οι αναλογίες των όγκων είναι κρίσιμο θέμα που προσδίδει ισορροπία και ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ύφος. Τα μπαλκόνια και η διάταξη του κτιρίου είναι, επίσης, καίρια ζητήματα που αποπνέουν ικανοποίηση στον παρατηρητή.

Η υψηλή αισθητική

Στόχος μιας αρχιτεκτονικής μελέτης είναι η επίτευξη υψηλής αισθητικής που να είναι ικανή να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα σε κάθε άνθρωπο και, ιδιαίτερα, στον ιδιοκτήτη. Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες και τα πιο πολλά θέματα είναι στην κρίση του μηχανικού και στην υποκειμενική αντίληψη κάθε αρχιτέκτονα.

Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες

Ο χρόνος και το κόστος κατασκευής δεν αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις ή πολλές εναλλακτικές λύσεις. Οι σύγχρονες οικοδομές είναι ποιοτικές, αλλά και λιτές, συνάμα. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα για τις μονοκατοικίες, τα αρχιτεκτονικά στολίδια είναι ευπρόσδεκτα και επιθυμητά. Καθετί που προβάλλει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ανατρέπει τα κοινά στερεότυπα, κάνει το κτίσμα μας, πραγματικά, μοναδικό και υπέροχο. Η αποτύπωση όλων των λεπτομερειών στα σχέδια και στο τρισδιάστατο ομοίωμα εγγυώνται την καλή εκτέλεση των εργασιών με ασφαλείς προδιαγραφές και καλό γούστο.

Το τελικό αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εκείνο που κατοχυρώνει ή όχι τη μελέτη, αλλά και την ποιοτική κατασκευή. Αλλιώς είναι το κτίριο στα σχέδια και στον υπολογιστή και αλλιώς είναι στην πραγματική του μορφή, τουλάχιστον ως προς την απόλυτη τελική εικόνα. Επομένως, όσο και να μιλάμε για λεπτομέρειες της μελέτης και της κατασκευής, ένας καλός αρχιτέκτονας κρίνεται από τις προηγούμενες δουλειές του και από το portfolio που έχει διαμορφώσει. Έτσι, αν θέλετε να είστε σίγουροι για το δικό σας κτίριο, πριν κατασκευαστεί, επισκεφτείτε άλλα κτίρια του ίδιου γραφείου για να διαπιστώσετε, από κοντά, τόσο το επίπεδο της αισθητικής όσο και την ποιότητα κατασκευής. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιτέκτονες σχεδιάζουν πλήρως αυτόνομη οικολογική πόλη


Η οικοδομική τέχνη περιέχει επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία και είναι αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, χειροποίητων τεχνικών και προσωπικής γνώσης και εμπειρίας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…