Αρχιτέκτονες σχεδιάζουν πλήρως αυτόνομη οικολογική πόλη

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Μία έξυπνη, 100% αυτάρκης σε τροφή και ενέργεια δασική πόλη.

Η αρχιτεκτονική των περισσότερων πόλεων του κόσμου δεν έχει λάβει υπόψη της τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μέχρι αρκετά πρόσφατα, οι άνθρωποι αγνοούσαν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πλέον όμως, που η ανθρώπινη ικανότητα για καταστροφή του περιβάλλοντος έχει αποδειχθεί τόσο μεγάλη, είναι αδύνατον ο παράγοντας αυτός ν’ αγνοηθεί.

Οι ειδικοί ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν πιο αποδοτικοί και βιώσιμοι τρόποι οργάνωσης των πόλεων, χωρίς ωστόσο τα εφαρμοσμένα παραδείγματα των οικολογικών ιδεών ν’ αφθονούν.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Stefano Boeri, με έδρα της το Μιλάνο ελπίζει ν’ αλλάξει τα δεδομένα. Η εταιρεία επεξεργάζεται σχέδια επάνω σε μία ιδέα με την ονομασία «έξυπνη πόλη εμπνευσμένη από τη φύση», μέσα από την οποία ευελπιστούν να δώσουν το παράδειγμα για μελλοντικά, βιώσιμα αρχιτεκτονικά σχέδια.

H εταιρία σε συνεργασία με τo κτηματομεσιτικό γραφείο Grupo Karim πλειοδοτεί για την αγορά έκτασης 5.570.000. τ.μ. στο Κανκούν του Μεξικό. H αγορά της έκτασης δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην ίδια περιοχή. Αν παρόλα αυτά η δημιουργία της «έξυπνης πόλης» υλοποιηθεί, τότε η περιοχή θα αξιοποιηθεί ως κατοικία 130.000 ανθρώπων και 7.500.000 φυτών.

«Χάρη στα δημόσια πάρκα και τους ιδιωτικούς κήπους, τις πράσινες οροφές και προσόψεις, οι περιοχές που θα κατοικηθούν αναμένεται ν’ αποζημιώσουν τη φύση μέσω της τέλειας ισορροπίας ανάμεσα στις περιοχές πρασίνου και το αποτύπωμα άνθρακα των εγκαταστάσεων»-δήλωση σε δελτίο τύπου.

Αν το σχέδιο καρποφορήσει, η πόλη θα περιστοιχίζεται από έναν δακτύλιο ηλιακών πάνελ, τα οποία έχει ήδη προσφέρει η γερμανική εταιρεία Transolar ώστε να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Θα δημιουργηθεί ζώνη αγροτικής καλλιέργειας η οποία θα περιβάλλει το κέντρο της πόλης με κανάλια νερού για την υδροδότηση των καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο του έργου. Θα συγκεντρώνεται σε μία τεράστια δεξαμενή, ενώ θα εγκατασταθεί πύργος αφαλάτωσης νερού, το οποίο στη συνέχεια θα παροχετεύεται μέσω ενός συστήματος πλωτών καναλιών σ’ ολόκληρη την κατοικημένη περιοχή έως και τη ζώνη των καλλιεργειών που θα περιβάλλει την περιοχή. Έχει σχεδιαστεί, ως μοντέλο γι’ ανθεκτικά τοπία, μία σειρά από υδάτινους κήπους»-δήλωση από το δελτίο τύπου.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι όσα θα διασφαλίσουν στην πόλη πλήρη αυτονομία σε ενέργεια και τροφή.

Πηγή: Truth theory

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…