Αρχιτέκτονας: ο ζωγράφος του κτιρίου

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σπίτια έχουν έναν χαρισματικό δημιουργό. Ονομάζεται αρχιτέκτονας και είναι ο κεντρικός σχεδιαστής της εξωτερικής εικόνας και της εσωτερικής διαρρύθμισης της κατοικίας. Έχει τον τελικό λόγο ως επιμελητής της αισθητικής, της λειτουργικότητας και της εργονομίας, επηρεάζοντας καθοριστικά το σπίτι στο οποίο «θα χτίσετε» τη ζωή σας.

Ο ρόλος του αρχιτέκτονα

Κάθε κτίριο είναι προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού. Ο αρχιτέκτονας ξεκινά συζητώντας με τον πελάτη. Ερευνά από κοντά το οικόπεδο, αξιολογεί τα τοπικά περιβαλλοντικά και ιστορικά δεδομένα, υπολογίζει τα επιτρεπτά μεγέθη και σχηματίζει μια αρχική ιδέα για το πώς θα μοιάζει το υπό ανέγερση οικοδόμημα. Παρότι συμμετέχουν τοπογράφοι, πολιτικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί, ο αρχιτέκτονας είναι που δίνει ζωή στο κτίριο και χάρη στην τελική κατασκευή.

Η σημασία της αισθητικής

Η υψηλή αισθητική είναι «προνόμιο» των αρχιτεκτόνων. Οι υπόλοιποι μηχανικοί είναι επιστήμονες με τεχνικές γνώσεις. Μια κατοικία, για να είναι καλαίσθητη και ελκυστική, χρειάζεται απαραιτήτως έναν ταλαντούχο αρχιτέκτονα. Οι αναλογίες, οι όγκοι, οι σχέσεις των διαφορετικών μερών του κτιρίου, τα χρώματα, οι επενδύσεις, τα πατώματα, τα ντουλάπια, ο περιβάλλων χώρος, η στέγη και οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στην αρμοδιότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το ύφος, η οπτική, τα «μηνύματα» και η ισορροπία του κτιρίου είναι απόρροια σκληρής δουλειάς και μεγάλης φαντασίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπουδάζοντας αρχιτεκτονική με ταλέντο και φαντασία


Η αρχιτεκτονική μελέτη

Η μελέτη περιλαμβάνει όλες τις κατόψεις, τομές, όψεις, τεχνικές περιγραφές και προδιαγραφές και τα σχέδια λεπτομερειών. Το καθετί έχει σημασία. Ό,τι κάνει ο αρχιτέκτονας φαίνεται. Τα λάθη, αν και ακίνδυνα, δε συγχωρούνται. Το προσωπικό γούστο και η έρευνα για το συγκεκριμένο ακίνητο, διαμορφώνουν μια μελέτη υψηλής ή χαμηλής ποιότητας. Γενικά, η αγορά έχει καλούς επαγγελματίες αλλά οι φημισμένοι αρχιτέκτονες είναι ανάρπαστοι και ακριβοί στις αμοιβές τους. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, συχνά επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

Αρχιτέκτονας: ο ζωγράφος του κτιρίου

Η επίβλεψη των αρχιτεκτονικών εργασιών

Μη μένετε μόνο στα σχέδια και στο τρισδιάστατο μοντέλο που απεικονίζει πώς θα είναι το κτίριο στο μέλλον. Κατά την κατασκευή προκύπτουν ασάφειες, προβλήματα, νέες απαιτήσεις και ποιοτικές προδιαγραφές που ο αρχιτέκτονας οφείλει να επιβλέπει με προσοχή. Οι κατασκευαστικές εργασίες πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τα τεύχη της μελέτης. Αν υπάρχει διαφοροποίηση, αυτή γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον μελετητή.

Το μαγικό ραβδί

Δεν είναι καθόλου τολμηρό να πούμε ότι ο αρχιτέκτονας, εκτός από το να «ζωγραφίζει» το κτίριο, είναι και ο μάγος που θα του δώσει υπόσταση, ομορφιά και «δημοτικότητα». Η αξία της περιουσίας σας μπορεί να εκτοξευτεί με ένα καινοτόμο και δημοφιλές σχέδιο. Οι προχωρημένες αρχιτεκτονικές επιλογές αλλάζουν όλη τη μορφολογία του σπιτιού. Τα κτίρια έχουν κύκλο ζωής μεταξύ 50-100 χρόνια ή και παραπάνω. Μην συμβιβαστείτε με τη μετριότητα ή απλά μια καλή μελέτη-κατασκευή για ένα κτίσμα που θα «πρωταγωνιστήσει» στη ζωή σας. 

Τι πιο καλό από το να επιστρέφετε μετά από την εργασία σας σε ένα χαρισματικό και πανέμορφο σπίτι… Δεν είναι υπερβολική απαίτηση να το θέλετε και δεν είναι δεδομένο ότι θα το έχετε, αν δεν ψάξτε να βρείτε τον καλύτερο δυνατόν αρχιτέκτονα. Κάντε τον κόπο να ρωτήσετε, να κάνετε έρευνα αγοράς και να πληρώσετε για μια δουλειά πολύ υψηλής αισθητικής και εγνωσμένης αξίας. Τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…