Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ: η Τράπεζα Σπόρων από όλο τον κόσμο

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το όνομα στη γλώσσα των αρχαίων Σκανδιναβών σημαίνει κρύες ακτές και γι’ αυτό εικάζεται ότι αυτοί ανακάλυψαν το αρχιπέλαγος τον 12ο αιώνα. Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι γι’ αυτό το υπέροχο μέρος!

Το Αρχιπέλαγος βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής Νορβηγίας-Βορείου Πόλου και είναι τμήμα του Βασιλείου της Νορβηγίας κατόπιν διεθνούς συνθήκης, υπογραφείσας το 1925.

Ιστορία

Το όνομα στη γλώσσα των αρχαίων Σκανδιναβών σημαίνει κρύες ακτές και γι’ αυτό εικάζεται ότι αυτοί ανακάλυψαν το αρχιπέλαγος τον 12ο αιώνα. Επίσημη καταγραφή υπάρχει από τον Ολλανδό Βίλχελμ Μπάρενς το όνομά του φέρει και η ρωσική θάλασσα σε διάπλου του το έτος 1596, αν και δεν κατανόησε το γεγονός της ανακάλυψης αυτό καθαυτό και το ονόμασε Σπιτσμπέργκεν που, τελικά, περιορίστηκε στο κεντρικό νησί. Έκτοτε, ως το 1925, αποικήθηκε και διεκδικήθηκε από αρκετούς.

Κάτοικοι

Οι κάτοικοι είναι κυρίως Νορβηγοί, που ζουν στην πρωτεύουσα, καθώς και Ρώσοι και Ουκρανοί που ζουν σε δικό τους οικισμό.

Αξιοσημείωτα

Το αρχιπέλαγος φιλοξενεί την Τράπεζα Σπόρων από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, επειδή είχαν ενσκήψει διαμάχες για το πόσο λειτουργικοί είναι οι σπόροι, η Συριακή Κυβέρνηση ζήτησε σπόρους από το τρόπον τινά ταμείο για να τους φυτέψει προς αποκατάσταση της αγροτικής παραγωγής με επιτυχές αποτέλεσμα.

Άλλα αξιοπερίεργα είναι ο σεισμός 6,2 ρίχτερ, ο ισχυρότερος στη Νορβηγία και η απαγόρευση του να πεθάνει κανείς στα νησιά, ως εκ τούτου οι ασθενείς σε τελικό στάδιο πάνε στην κυρίως Νορβηγία.

Αξιοθέατα και δραστηριότητες

  • η πρωτεύουσα Λονγ Μπριέν

  • ο παλιός σοβιετικός οικισμός Πυραμίντεν (πυραμίδα, δηλαδή)

  • το Μπαρεντσμπούργκ

  • καλοκαιρινές βαρκάδες

  • φεστιβαλ

Κόστος, διαμονή, μετάβαση

Είναι πανάκριβο και η διαμονή θέλει πολύ καλή οργάνωση, καθώς οι προμήθειες γίνονται κατά τόπους. Οι μεταφορές είναι οδικές ή με πλοίο τοπικά και ως εκεί αεροπορικώς από Όσλο ή Τρόμσο.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.