Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός. Είναι η ιστορία του που στεγάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Χαρ. Τρικούπη 31, κοντά …
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, το μικρό «βασίλειο» του πολιτισμού
Οι Μυκήνες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας και, φυσικά, ανήκουν στη λίστα της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το αρχαιολογικό μουσείο Μυκηνών βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Είναι διαμορφωμένο ώστε να εξυπηρετεί τόσο τη διαφύλαξη του υλικού που προέρχεται από τις ανασκαφές στην ακρόπολη των Μυκηνών, την άμεση περιοχή της και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της, όσο και να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, για την ενημέρωση των επισκεπτών συμπληρώνοντας την περιήγησή τους.
Ιστορικά στοιχεία
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του μουσειακού συγκροτήματος ξεκίνησαν το 1985, με σκοπό τη διενέργεια ανασκαφών λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τη διάνοιξη των θεμελίων της νότιας πτέρυγας και άλλοτε για λόγους γραφειοκρατικούς και οικονομικούς.
Δύο χρόνια μετά, το 1987, έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών μετά τις ανασκαφές στο ευρύτερο περιβάλλον. Η ανέγερση του κτηρίου έλαβε τέλος το 1997 οπότε και διαμορφώθηκαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του μουσείου.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε εκεί υλικό, το οποίο είχε εντοπιστεί στις ανασκαφές και φυλασσόταν ως τότε, σε μία μικρή αποθήκη. Από το 1999 έως και το 2002 το υλικό αυξήθηκε και έτσι προστέθηκαν κι άλλα ευρήματα. Στο Μουσείο συνολικά μεταφέρθηκαν 35.000 αντικείμενα, από τα οποία επελέγησαν τελικά τα 3000 ως τα πιο αντιπροσωπευτικά του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών – Εκθέματα
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο στους πρόποδες του λόφου των Μυκηνών σε άμεση γειτνίαση με την ακρόπολη. Επιλέχθηκε εκεί έτσι ώστε με την επίσκεψη στο κτήριο, να δημιουργηθούν αυτόματα εκθέσεις και περιηγήσεις στον περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου. Το μουσείο καταλαμβάνει περίπου 2.000 τ.μ. έκταση.
Ο εκθεσιακός του χώρος καταλαμβάνει περίπου το 1/4 της συνολικής επιφάνειας του οικοδομήματος, αποτελούμενο από δύο επίπεδα και τρεις αίθουσες. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά, ενώ ο επισκέπτης κατευθυνόμενος προς αυτή, συναντά τον περίφημο θολωτό τάφο των Λεόντων.
Τέσσερις αυτοτελείς ενότητες απαρτίζουν την έκθεση του μουσείου, οι οποίες είναι δομημένες θεματικά και χρονικά. Οι δύο πρώτες αναφέρονται στην Εποχή του Χαλκού, η τρίτη στους ιστορικούς χρόνους και η τέταρτη στον Μυκηναϊκό πολιτισμό.
Αίθουσα 1
Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει εκθέματα όσον αφορά τη ζωή των Μυκηναίων, όπου παρουσιάζεται η χρήση του χώρου μέσω της εξέλιξης της κεραμικής. Στην αίθουσα θα βρει κανείς αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, όπως η ακρόπολη, η Πύλη των Λεόντων, η Σιταποθήκη και τα Κυκλώπεια Τείχη.
Aίθουσα 2
Η συλλογή στη δεύτερη αίθουσα εστιάζει στη μεταθανάτια ζωή των Μυκηναίων. Τα ευρήματα προέρχονται από τον Ταφικό Κύκλο Β’, καθώς και από διάφορα νεκροταφεία θαλαμωτών ταφών της περιοχής. Ο Ταφικός Κύκλος Α’ περιλαμβάνει σημαντικά αντίγραφα από κτερίσματα, ενώ τα περισσότερα εκθέματα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.
Αίθουσα 3
Στην αίθουσα αυτή θα δει κανείς εκθέματα από τα ιστορικά χρόνια. Εξέχουσα θέση εδώ καταλαμβάνει η πλούσια συλλογή νομισμάτων των Μυκηνών. Το δεύτερο μισό αυτής της αίθουσας ασχολείται με τις τότε δραστηριότητες των Μυκηναίων. Τέλος, αναλύονται θέματα που αφορούν τομείς όπως το εμπόριο, η θρησκεία και η τέχνη.