Αρχαίοι Δρόμοι στην Αθήνα

Συντάκτης: Κωστής Λεβέντης

Οι αρχαιολογικές έρευνες των πέντε τελευταίων ετών, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, έφεραν στο φως επτά αρχαίους δρόμους. Οι εκσκαφές πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές με έντονη οικιστική και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτές είναι ο Κολωνός, τα Πετράλωνα και οι περιοχές πέριξ της Ακρόπολης. Σημάδια από κάρα αποδεικνύουν την ανθρώπινη παρουσία και την ιστορική συνέχεια της Αθήνας, που όπου κι αν σκάψεις θα βρεις πειστήρια του μακραίωνου παρελθόντος της.

Ψυρρή

Επί της Λεωκορίου 42 στου Ψυρρή οι ανασκαφές «φώτισαν» τμήμα του τείχους της κλασικής περιόδου (5ος έως και 3ο π. Χ. αιώνας). Το τμήμα αυτό σχετίζεται με την οδό των λεγομένων Ηρίων πυλών, που τοποθετούνται στην περιοχή.

Επίσης, μια αρχαία οδός αποκαλύφθηκε και στην Οδό Μυκάλης. Έχει μήκος 17,3 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Ταυτίζεται με την αμαξιτή – δευτερεύουσα οδό, η οποία διερχόταν παράλληλα της κεντρικής οδού της αρχαίας Αθήνας.
Και οι δύο δρόμοι συνέδεαν τη πόλη με την Ακαδημία Πλάτωνος. Η μεν κύρια οδός, διερχόταν μέσω του Διπύλου, ενώ η αμαξιτή, δια της Ιεράς Πύλης. Επίσης, παραπλεύρως της Οδού Μυκάλης βρέθηκε και ένας μαρμάρινος λέοντας από ταφικό περίβολο του 4ου Αι. π. Χ.

Κεραμεικός

Στη συμβολή των οδών Αγίων Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου και Καλογήρου Σαμουήλ αποκαλύφθηκαν τμήματα δύο οδών. Κοντά στις οδούς βρέθηκε και τμήμα ενός νεκροταφείου με 38 ταφές, ταφικό περίβολο και βάθρο που χρονολογείται από τον πρώιμο 5ο έως τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.

Κολωνός

Τμήμα της οδού που συνέδεε την αρχαία πόλη με την Ακαδημία, καθώς και συστάδα τάφων νεκροταφείου αποκαλύφθηκε σε οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου. Η οδός είχε μήκος 12,80 μέτρα και μέγιστο πλάτος 9,40 μέτρα. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η ανασκαφή στο δρόμο αυτό διακρίνονταν ίχνη από αμαξοτροχούς. Το σπουδαιότερο όλων είναι πως κατά μήκος της, στο μέσον, υπήρχε ένας πρόχειρος τοίχος, κάτι σαν κράσπεδο που διαχώριζε τα δυο ρεύματα κίνησης! Αυτός ο δρόμος φαίνεται ήταν σε χρήση απ’ τον 5 ως τον 2ο αιώνα π.Χ.

Πετράλωνα

Λόγω της οικονομικά στρατηγικής θέσης της περιοχής, καθότι συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, τον 4ο αιώνα π. Χ. υπήρχαν εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Η «Δια Κοίλης οδός», όπως ήταν γνωστή, ήταν η πιο κατάλληλη για τη μεταφορά αγγείων προς τον Πειραιά. Ένα τμήμα αυτής της οδού αποκαλύφθηκε πρόσφατα ενώ ένα άλλο τμήμα οδοστρώματος και αναλήμματος σώζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο οικοδομής επί της οδού Δημοφώντος.

Τέλος εντοπίσθηκε και μία ορθογώνια δεξαμενή, που ίσως σχετίζεται με εργαστηριακή λειτουργία πλησίον της οδού.

Συντάκτης: Κωστής Λεβέντης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.