Τεχνητά νησιά από… σκουπίδια στον Ειρηνικό

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα πλωτό νησί κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τα πλαστικά απορρίμματα που «αρμενίζουν» στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι το στοίχημα που βάζει γνωστή ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία. Ο στόχος των σχεδιαστών είναι τριπλός. Αρχικά ευελπιστούν πως μ’ αυτό τον τρόπο θα καθαριστεί από τα σκουπίδια ένα μεγάλο μέρος των θαλασσών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν νέα κατοικήσιμα εδάφη που θα φιλοξενήσουν μόνο φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές. «Ας μην ξεχνάμε πως ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων θα αυξηθεί δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτή η πρόταση αποτελεί μια καλή λύση για το μέλλον», αναφέρει ένας εκ των σχεδιαστών. Σύμφωνα με τη μελέτη η έκταση του νησιού θα φτάνει το μέγεθος της Χαβάης, περίπου 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ υπολογίζεται πως οι κάτοικοί του μπορούν να ξεπεράσουν τις 500.000.

Το «ανακυκλωμένο νησί», θα κατασκευαστεί από 44.000 τόνους πλαστικού οι οποίοι θα συλλεχθούν από τους ωκεανούς ,ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας θα συγκεντρωθεί από την τεράστια δίνη πλαστικών που έχει εντοπιστεί στον βόρειο Ειρηνικό. Αρχικά τα πλαστικά που θα συγκεντρωθούν θα διαχωριστούν ανά είδος, θα καθαριστούν και θα πολτοποιηθούν με σκοπό την κατασκευή ενός σταθερού κατασκευαστικού υλικού πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το νησί.

Σκοπός είναι η δημιουργία μιας περιοχής που θα είναι αυτάρκης ως προς την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αλλά και της τροφής. Γι’ αυτό το νησί δεν θα διαθέτει μόνο κατοικίες αλλά και καλλιεργήσιμα εδάφη. Το κομπόστ που θα παράγεται από τις ειδικές… τουαλέτες θα χρησιμοποιείται για λίπασμα στις καλλιέργειες.

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας σύμφωνα με τους σχεδιαστές αυτή θα εξασφαλίζεται από συστήματα που μετατρέπουν την κίνηση των κυμάτων σε ενέργεια αλλά και μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ που θα εγκατασταθούν. Οι παραλίες θα διατρέχουν το νησί ενώ προβλέπεται και η κατασκευή μικρών τουριστικών καταλυμάτων πάντα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης που θα στηρίζουν και οικονομικά τους κατοίκους του νησιού.

Η οικονομία θα στηρίζεται και στην καλλιέργεια φυκών, τα οποία δεν θα προσφέρουν μόνο εισόδημα στους καλλιεργητές, αλλά θα βοηθήσουν και στην δημιουργία καταφυγίου για τα ψάρια της περιοχής.Παράλληλα όπως δηλώνουν οι σχεδιαστές τα φύκη θα συμβάλλουν και στην απορρόφηση των ανόργανων θρεπτικών συστατικών (αμμωνία, νιτρικά και φωσφορικά άλατα) από τη στήλη του νερού, καθαρίζοντάς το. Το προϊόν θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή τροφίμων, βιολογικών καύσιμων και λιπάσματος.

Μια παρόμοια προσπάθεια έγινε το 1998 από τον βρετανό πρώην ξυλουργό Ρίτσι Σόουα, ο οποίος κατασκεύασε ένα τεχνητό νησί με σπειροειδές σχήμα από πλαστικά μπουκάλια, μπαμπού, άμμο και κόντρα πλακέ στις ακτές του Μεξικό. Η προσπάθεια όμως είχε άδοξο τέλος καθώς το νησί καταστράφηκε το 2005 από τον τυφώνα Έμιλι. Ο ίδιος έμεινε απτόητος κατασκευάζοντας και πάλι στο Μεξικό ένα δεύτερο νησί, που έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν προσφέροντας βέβαια και ανάλογα κέρδη στον κατασκευαστή του.

Πάντως η πρόταση του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου WHIM έρχεται σε συνέχεια του ταξιδιού που έχει ξεκινήσει ο Βρετανός Ντέιβιντ ντε Ρoτσίλντ, γόνος γνωστής οικογένειας τραπεζιτών και φανατικός οικολόγος με το καταμαράν Plastiki που είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Ο Ροτσίλντ έχει ήδη διασχίσει και καταγράψει την πλαστική δίνη του Ειρηνικού Ωκεανού και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «σκοπός του ταξιδιού δεν είναι άλλος από την αφύπνιση του κόσμου και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από την ρύπανση».

Η χωματερή του Ειρηνικού ανακαλύφθηκε τυχαία από τον ωκεανογράφο Τσαρλς Μουρ το 1997 κατά τη διάρκεια ιστιοπλοϊκών αγώνων που πραγματοποιούνταν μεταξύ των ακτών του Λος Άντζελες και της Χαβάης. Το 80% αυτών των απορριμμάτων προέρχεται από τις ακτές της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από την ρίψη σκουπιδιών, αλλά και τις απώλειες εμπορεύματος από τα φορτηγά πλοία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ωκεανού υπάρχουν περίπου 18.000 κομμάτια πλαστικό, όμως στις συγκεκριμένες περιοχές τα πλαστικά ανέρχονται σε 334.271 κομμάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…