Art Athina, μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Art Athina, μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεσηΤο σημαντικότερο ίσως ετήσιο εικαστικό γεγονός στη χώρα μας και ταυτόχρονα η μόνη διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης έχει αρχίσει! Από 16 έως 19 Μαΐου ο χώρος του Κλειστού Π. Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) αναμένεται να κατακλειστεί από φιλότεχνο (και μη )κόσμο, που θα θαυμάσει ελληνικά και ξένα έργα τέχνης.

Η Art Athina είναι από τις μακροβιότερες εκθέσεις (θεσμοθετημένη από το 1993) και αριθμεί 18.000 επισκέπτες έως σήμερα. Μετά από ένα χρόνο απουσίας, και ανανεωμένη πλήρως, δίνει την ευκαιρία και σε ξένους συλλέκτες να δουν την παρούσα καλλιτεχνική παραγωγή. Πέρσι η Art Athina δεν πραγματοποιήθηκελόγω της κρίσης, όμως φέτος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα έτη 2013, 2014 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Art Athina, μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεσηΣυμμετέχοντες

Τη φετινή χρονιά θα υπάρχουν 45 γκαλερί σε αντίθεση με τις 60 του 2011. Οι ελληνικές παρουσίες στην έκθεση είναι σταθερές, με τις αντιξοότητες να μην λείπουν μέχρι να κλεισθούν οι συμφωνίες. Συγκεκριμένα οκτακόσιοι καλλιτέχνες από τέσσερις ηπείρους, παράλληλα προγράμματα, ομιλίες, εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικοί φορείς, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media θα δώσουν το παρόν. Οι συμμετοχές φέτος δίνουν προβάδισμα στη νέα γενιά, στοιχείο που είναι έντονα ελκυστικό για την έκθεση.

Νεότεροι καλλιτέχνες που αξίζει να παρατηρήσετε (Δημήτρης Αναστασίου, Ράνια Μπέλλου), παλιοί καλοί γνώριμοι (Αλέξανδρος Ψυχούλης, Μανώλης Μπιτσάκης, Μανταλίνα Ψωμά) και άλλοι, παρουσιάζουν έργα που αντανακλούν την αγωνία που υπάρχει στην κοινωνία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει φέτος στο πρόγραμμα ξένων συλλεκτών και VIPs, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 60 άτομα.

Art Athina, μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεσηΠαράλληλες εκδηλώσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκθεση “Paradise Lost” με επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου και καλές επιλογές έργων από τη νεότερη γενιά. Είναι μια ομαδική έκθεση, που δίνει εικόνα της τρέχουσας ελληνικής και διεθνούς εικαστικής παραγωγής, με έμπνευση από την Θεία Κωμωδία του Δάντη.

Η «Open Form» σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη είναι μια ομαδική έκθεση από γκαλερί του εξωτερικό, που θα μπορούν να πάρουν μέρος έστω με ένα έργο ή μία ενότητα. Τα έργα θα είναι στημένα με τον τρόπο ομαδικής έκθεσης.

Τα “Symposia” επίσης της Μαρίνας Φωκίδη, είναι ομιλίες ενός συνόλου διεθνών επιμελητών τέχνης. Εκεί θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τη μεθοδολογία και τις προκλήσεις του επαγγέλματός τους.

Το “Platform Project” που διοργανώνει η Άρτεμις Ποταμιάνου, στοχεύει στην εικαστική δράση, όπως αυτή παράγεται μέσα στo πλαίσιo ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα αναδειχθούν διαφορές καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητοι χώροι τέχνης καλλιτεχνών με μη εμπορικό χαρακτήρα (μη κερδοσκοπικοί), που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Art Athina, μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεσηΑφιέρωμα στη γκαλερί Δεσμός. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί Δεσμός, η οποία στα 22 χρόνια λειτουργίας της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η Art Athina εκτός των άλλων έχει σχεδιάσει και ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα για τους μικρούς τεχνόφιλους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

16 – 19 Μαΐου 2013

Πέμπτη 16 19:00 – 22:30 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)

Παρασκευή 17 14:00 – 21:00

Σάββατο 18 12:00 – 21:00

Κυριακή 19 12:00 – 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ολόκληρο: €7

Μειωμένο: €5 (παιδιά κάτω των 12 ετών, μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Δωρεάν: μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και μέλη της AICA

Για γκρούπ επισκεπτών άνω των 10 ατόμων, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

info@art-athina.gr

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα

Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr