Αρωματοθεραπεία: ο απόλυτος τρόπος χαλάρωσης

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Αρωματοθεραπεία: ένας εναλλακτικός τρόπος χαλάρωσης, ξεκούρασης και αναζωογόνησης που λίγοι χρησιμοποιούν στο σπίτι τους. Εκτός από την χαλάρωση, η αρωματοθεραπεία έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθάει άτομα με διάφορες παθήσεις να ανακουφιστούν.

Οι περισσότεροι αγνοούν τα οφέλη της αρωματοθεραπείας, αλλά και τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αιθέρια έλαια. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας προσφέρει η αρωματοθεραπεία, αλλά και πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια στο σπίτι μας.

Ποια είναι τα οφέλη της αρωματοθεραπείας;

Η αρωματοθεραπεία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο που μπορεί να μας προσφέρει ηρεμία, γαλήνη και ξεκούραση. Μυρωδιές μοναδικές, που πάντα μας ταξιδεύουν σε αγαπημένα μέρη και ανθρώπους. Ζεστά αρώματα που μας συντροφεύουν, μας γαληνεύουν και ηρεμούν το μυαλό και το σώμα μας. Ένα συστατικό είναι ικανό να δημιουργήσει με μεγάλη επιτυχία μια μαγική ατμόσφαιρα στον προσωπικό μας χώρο και να μας κάνει να αισθανθούμε αναζωογόνηση, χαρά και εσωτερική ισορροπία. Ενισχύει τη διάθεσή μας, τον ερωτισμό μας και μειώνει τα επίπεδα υπερέντασης και άγχους.

Μπορούμε να διαλέξουμε εκείνη τη μυρωδιά, ακόμη και τον συνδυασμό των αρωμάτων που δένουν με έναν μαγικό τρόπο με τον χαρακτήρα, τα προσωπικά μας γούστα και την αισθητική μας. Το άρωμα είμαστε εμείς!

Η αρωματοθεραπεία αποτελεί μια ολιστική θεραπευτική αγωγή. Μια εναλλακτική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας που έχει ως επίκεντρο την συνολική υγεία του ανθρώπου, δηλαδή την ψυχική, την πνευματική και την σωματική του υγεία. Ως βασικά υλικά εφαρμογής της είναι φυτικά εκχυλίσματα της φύσης, τα οποία χαρίζουν το «ευ ζην». Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην αρωματοθεραπεία είναι ουσίες που περιέχονται σε άνθη, φύλλα, φλοιούς, ρίζες, σπόρους και καρπούς διαφόρων φυτών και δέντρων.

Η ιστορία των αιθέριων ελαίων:

Η ιστορία τους ξεκινάει πριν χιλιάδες χρόνια στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και της Αιγύπτου. Αυτοί οι λαοί ενσωμάτωναν αρωματικά φυτικά συστατικά σε ρητίνες, βάλσαμα και έλαια, που τους ήταν απαραίτητα στην ιατρική και στη θρησκεία. Ήδη τον 10ο αιώνα υποστηρίζεται ότι οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν την απόσταξη των ελαίων. Ακόμη, τον 19ο αιώνα Γάλλοι και Γερμανοί γιατροί είχαν αναγνωρίσει και είχαν αποδεχτεί την μεγάλη σημασία της χρήσης των φυσικών βοτάνων για την θεραπεία ασθενειών.

Ο όρος “αρωματοθεραπεία” σχεδιάστηκε από έναν γάλλο αρωματοποιό και χημικό, τον René-Maurice Gattefossé σε ένα βιβλίο που έγραψε το 1937. Το βιβλίο αυτό, εξετάζει τη χρήση αιθέριων ελαίων στη θεραπεία των ιατρικών καταστάσεων.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε σημαντικά στοιχεία των αιθέριων ελαίων που θα μας μυήσουν εσωτερικά στον ήρεμο αλλά και μαγικό κόσμο τους!

Ποιές οι θεραπευτικές τους ιδιότητες;

Τα αιθέρια έλαια μας βοηθούν να κοιμόμαστε ποιοτικά, απαλύνουν τις αρθρώσεις μας και τους μυϊκούς πόνους και μειώνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας. Επίσης, η δράση τους είναι ισχυρή και ανακουφιστική απέναντι στους έντονους πονοκεφάλους και στις ημικρανίες. Ακόμη ενισχύουν το αμυντικό μας σύστημα και βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης. Χαρακτηριστική είναι και η αντιβακτηριδιακή τους δράση, καθώς καταπολεμούν βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια;

  • Μπορούμε να διαχέουμε τα αιθέρια έλαια στον αέρα για εισπνοές και να ενισχύσουμε με αυτόν τον τρόπο την αναπνευστική μας λειτουργία, προσφέροντας παράλληλα μια αγχολυτική βοήθεια στον οργανισμό μας. Ειδικά οι απαλές και ζεστές μυρωδιές του ροδόνερου, της λεβάντας και του χαμομηλιού είναι οι καλύτεροι φίλοι του νευρικού μας συστήματος.

  • Ακόμη, μια πολύ χαλαρωτική ιδέα είναι να αρωματίσουμε το χώρο μας με αυτά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ποιοτικά και οικονομικά αρωματικά στικς, κεριά, κεραμικές συσκευές και μια υπέροχη ιδέα που ανακάλυψα πρόσφατα είναι οι ηλεκτρικές συσκευές ατμοποίησης των ελαίων αυτών. Προσφέρουν μια μαγική ατμόσφαιρα, σαν να βρισκόμαστε σε σπα.

  • Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να τα αναμείξουμε με το νερό και να τα χρησιμοποιήσουμε ως ανακουφιστικές κομπρέσες στο δέρμα μας ή να ρίξουμε μερικές σταγόνες αυτών στο νερό της μπανιέρας μας. Θα μοσχομυρίσει η ατμόσφαιρα και θα χαθούμε στην γαλήνη των αρωμάτων αυτών, απολαμβάνοντας ένα διαφορετικό μπάνιο.

  • Μια χαλαρωτική εφαρμογή τους είναι στο μασάζ. Μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες τους σε βάση άλλου ελαίου και μέσω των μαλάξεων θα απορροφηθούν από το δέρμα μας.

Τί είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε;

  • Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την χρήση αρκετών αιθέριων ελαίων. Κάποια έλαια δεν είναι κατάλληλα για κατάποση, παρά μόνο για εξωτερική χρήση στο δέρμα μας, όπως το λεμονόχορτο, η μέντα και ο φλοιός της κανέλας.

  • Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα περιεχόμενα της συσκευασίας του ελαίου. Να υπάρχει ποιότητα και αγνότητα στην πρώτη ύλη και όχι επιπρόσθετα υλικά.

  • Ρίχνουμε προσεκτικά σε ένα μικρό σημείο του σώματός μας μια μικρή ποσότητα ελαίου για να ελέγξουμε αν μας προκαλεί κάποιου είδους ερεθισμό ή δερματική αλλεργία. Το ότι περιέχουν φυσικά στοιχεία, δεν σημαίνει αυτόματα ότι μπορούν να συμβαδίζουν με ένα ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ χρήσιμο να απευθυνθούμε στον δερματολόγο μας.

  • Ακόμη, δεν διατηρούμε πάνω από τρία χρόνια τα δοχεία με τα αιθέρια έλαια. Είναι πολύ πιθανό να χαλάσουν, λόγω της έκθεσής τους στο οξυγόνο. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να μας προκαλέσουν αλλεργία ή ενόχληση. Για αυτό πάντα παρατηρούμε το έλαιο, την υφή του, την περιεκτικότητά του, και το χρώμα του.

  • Δεν τα εφαρμόζουμε ποτέ πάνω σε ένα τραυματισμένο δέρμα ή περιοχή δέρματος που να έχει υποστεί έγκαυμα. Θα ερεθίσει ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη περιοχή.

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…