Αράχωβα, το λίκνο του χειμώνα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ταυτιστεί με το καλοκαίρι και τον τεράστιο θερινό τουρισμό. Δεν παύει όμως να είναι μια όμορφη χώρα και το χειμώνα. Ξεχωριστή θέση έχουν κωμοπόλεις όπως η Αράχωβα που αποδεικνύουν ότι η πατρίδα μας μπορεί να είναι και ένας υπέροχος προορισμός για τη χειμερινή σεζόν.

Η μαγευτική τοποθεσία

Σε υψόμετρο 950μ. στις νότιες πλαγιές του περίφημου ελατοσκεπούς Παρνασσού σε απόσταση μόλις 153χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται μια πανέμορφη πολιτεία, η δική μας Αράχωβα. Με το που φτάνεις μυρίζεις μια δροσιά και μια φρεσκάδα που δύσκολα βρίσκεις αλλού. Το μικροκλίμα είναι τελείως ορεινό και το χειμώνα το χιόνι κάνει τη θριαμβευτική παρουσία του δημιουργώντας ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπία της Ελλάδας.

Η όμορφη αρχιτεκτονική

Τα σπίτια έχουν τη δική τους παραδοσιακή αρχιτεκτονική με αρκετά σπίτια από πέτρα και μικρά μπαλκόνια κατάλοιπα μιας παλιάς αρχιτεκτονικής που δημιούργησε την ξεχωριστή αυτή κωμόπολη. Οι εκκλησίες της είναι εκπληκτικές και γενικά αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή ότι είσαι σε μια σπάνια τοποθεσία με φιλόξενους κατοίκους και ένα δομημένο περιβάλλον που σε κερδίζει παρ’όλους τους στενούς δρόμους και την έλλειψη μεγάλων πεζοδρομίων.

Το αγέρωχο στυλ

Πέρα της φυσικής ομορφιάς, η Αράχωβα εντυπωσιάζει και με το άψογο και διαχρονικό της στυλ, σήμα κατατεθέν που έχει κατακτηθεί από τη προσπάθεια όλων των επαγγελματιών να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα όπως τη φορμαέλα, τις χυλοπίτες και το μέλι. Όπως δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες που κάνουν ένα τραγούδι μεγάλη επιτυχία, το ίδιο ισχύει και για τους τουριστικούς προορισμούς. Μπορούμε να πούμε ότι είναι όλο το προσφερόμενο μίγμα που έχει φέρει την Αράχωβα στην κορυφαία θέση πανελληνίως.

Οι άριστες τουριστικές υπηρεσίες

Η λεγόμενη «Μύκονος» του χειμώνα είναι γνωστή για τα έξοχα εστιατόρια, τα πρωτότυπα καφέ και την πλούσια νυχτερινή ζωή. Τα ξενοδοχεία της είναι άριστης ποιότητας και προσδίδουν κύρος και ζεστασιά. Όλα πηγαίνουν ρολόι στην ωραία αυτή περιοχή. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς και η ευγένεια χαρακτηρίζει τους πάντες. Γενικά οι ντόπιοι περνάνε ένα πνεύμα γραφικής θαλπωρής που φτάνει και στον τελευταίο επισκέπτη.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Η ιστορία του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού ξεκινά από το 1967. Είναι το πιο διάσημο και δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο με εύκολες πίστες και εκπληκτική ομορφιά. Αν πάτε προς τα εκεί, οπωσδήποτε να κάνετε μαθήματα σκι με έναν από τους πολλούς εκπαιδευτές.
Το πιο διάσημο θέρετρο

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι πολύ κοντά βρίσκονται οι Δελφοί και ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος. Η Αράχωβα είναι μια ειδυλλιακή περίπτωση, συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα και μεταδίδει μια ανεπανάληπτη ενέργεια γεμάτη τέλειες εικόνες δημιουργώντας εκπληκτικές αναμνήσεις. Αυτό το Σαββατοκύριακο ίσως είναι η δική σας επιλογή. Δε θα το μετανιώσετε και σίγουρα θα θελήσετε να πάτε ξανά και ξανά.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…