Ποικιλίες καφέ Arabica και…Canephora.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Το φυτό του καφέ είναι αειθαλής θάμνος και ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae.

Ο καφές είναι το ρόφημα που παρασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας, δηλαδή του καφεόδεντρου. Ημερησίως παράγονται και πωλούνται ανά τον κόσμο περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ!

Οι δύο βασικές ποικιλίες που καταναλώνονται ευρέως είναι η Coffea Arabica και η Coffea Canephora ή όπως αλλιώς λέγεται Coffea Robusta.

arabica_robusta

Αυτά τα είδη καφεόδεντρων έχουν διαφορετική χημική σύσταση και ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποδίδονται και στη σύσταση των σπόρων καφέ.

Ποικιλία Arabica

Η ποικιλία Arabica προέρχεται από το φυτό Coffea Arabica κι έχει περιεκτικότητα σε καφεΐνη 0,8-1,5%, ποσοστό χαμηλό, στο οποίο και οφείλεται η πιο ήπια γεύση του ροφήματος καφέ που παρασκευάζεται από τους σπόρους της.

Θεωρείται ανώτερης ποιότητας εκλεπτυσμένη ποικιλία καφέ λόγω της λεπτής, διακριτικής γεύσης των κόκκων της, η οποία είναι αποτέλεσμα των ευαίσθητων συνθηκών καλλιέργειας που απαιτούνται. Αυτό κάνει το κόστος της Arabica υψηλότερο.

Κατά την επεξεργασία τους οι κόκκοι Arabica καβουρδίζονται ελαφρά και με αυτόν τον τρόπο διατηρούν τελικά τη χαρακτηριστική γεύση και τα αρώματά τους.

Συγκεκριμένα, η απαλή γεύση τους αποδίδει γλυκύτητα, αλλά και υψηλή οξύτητα. Πρόκειται για γεμάτο σώμα και μία γευστική αίσθηση που μπορεί να χαρακτηριστεί φρουτώδης με νότες σοκολάτας, καραμέλας, βανίλιας και ξηρών καρπών.

Το άρωμα των κόκκων της ποικιλίας Arabica, προτού καβουρδιστούν, παρομοιάζεται με εκείνο του βατόμουρου, των λουλουδιών, των εσπεριδοειδών. Μετά το καβούρδισμα γίνεται έντονο με νότες φρούτων και ζάχαρης.

Ποικιλία Robusta

Η ποικιλία Robusta προέρχεται από το φυτό Coffea Canephora.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1,7 έως 4%, καθιστά το ίδιο το καφεόδεντρο, αλλά και τους σπόρους καφέ, πιο ανθεκτικά σε παράσιτα, μύκητες και ασθένειες. Οπότε, η παραγωγή είναι μεγαλύτερη και το κόστος αγοράς μικρότερο.

Ακόμα, το υψηλό ποσοστό καφεΐνης συνδυαστικά με το έντονο καβούρδισμα έχουν επίδραση στη γεύση και το άρωμα των κόκκων Robusta και κατά συνέπεια, στα χαρακτηριστικά του ροφήματος καφέ που παρασκευάζεται. Σαν αποτέλεσμα αναπτύσσουν βαριά, γήινη γεύση και άρωμα με νότες που χαρακτηρίζονται πικρές, στυφές, οι οποίες παραπέμπουν σε σιτάρι και φιστίκι.

arabica_robusta

Τελικά, η επιλογή της ποικιλίας καφέ αφήνεται στα γούστα κάθε ουρανίσκου.

Παρόλα αυτά, μπορεί να συναντήσουμε στην αγορά μίγματα καφέ των δύο ποικιλιών που γευστικό στόχο έχουν τη μείωση της οξύτητας όσον αφορά την Arabica και την ισορροπία των γεύσεων για την Robusta.

Σημαντική πρακτική θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψιν την προέλευση του καφέ και τον τρόπο καλλιέργειας των σπόρων, ώστε να διασφαλίζουμε ότι πληρείται η ηθική και η βιωσιμότητα κατά την παραγωγή.

Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε πληροφορίες για πιστοποιήσεις από τις ιστοσελίδες των Fair Trade και Rainforest Alliance.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…