App κατά της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

App κατά της παχυσαρκίαςΠόσες φορές έχουμε ακούσει από έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να εξελιχθεί σε εχθρό του οργανισμού μας; Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή μπορούν να μας ωθήσουν σε κατανάλωση πολύ περισσότερης τροφής απ’ αυτή που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός και σε πολύ λιγότερη άσκηση για να κάψουμε τις θερμίδες. Κι όμως, δεν είναι όλη η τεχνολογία αντίπαλος της σιλουέτας. Τα κινητά τηλέφωνα, μάλιστα, μπορούν να γίνουν και πολύ καλοί μας φίλοι, όπως υποστηρίζουν οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, που έγινε στο Λίβερπουλ της Βρετανίας πριν λίγες ημέρες.

Δεν σημαίνει αυτό, βέβαια, ότι το να μιλάς στο τηλέφωνο ή απλώς να το έχεις μαζί σου σε βοηθάει να αδυνατίζεις. Απλά κάποιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρατά σημειώσεις (!) σχετικά με τις τροφές που καταναλώνει κι έτσι να ελέγχει από πρώτο χέρι τον οργανισμό του. Ο δόκτωρ Ερικ Ρόμπινσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και επικεφαλής της έρευνας, υποστήριξε ότι αν θυμόμαστε τι έχουμε καταναλώσει μέσα στη μέρα, είμαστε σε θέση να χαλιναγωγήσουμε τις διατροφικές επιλογές μας στα επόμενα γεύματα. Γι’ αυτό ακριβώς οι ερευνητές σχεδίασαν μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που βοηθούν παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα να θυμούνται τι τρώνε.

Στο πρώτο στάδιο ο χρήστης πριν φάει, επιλέγει από έναν κατάλογο το είδος του γεύματος του (πρωινό, σνακ, γεύμα, ποτό κ.λπ.) και στη συνέχεια φωτογραφίζει αυτό που πρόκειται να φάει. Στο δεύτερο στάδιο της εφαρμογής πρέπει να συμπληρώσει κάτω από τη φωτογραφία που έχει τραβήξει κάποιες πληροφορίες, όπως αν έφαγε όλο το γεύμα του ή αν αισθάνεται χορτάτος. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, υπάρχει ένα… ημερολόγιο των προηγούμενων επιλογών του, έτσι ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει τι έχει φάει.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την εφαρμογή σε ομάδα 12 υπέρβαρων και παχύσαρκων εθελοντών (7 γυναίκες και 5 άνδρες), όλοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, πριν από λίγους μήνες. Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν κάτοχοι έξυπνου κινητού, είχαν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25, ήθελαν να χάσουν βάρος, και δεν είχαν ιστορικό διατροφικών διαταραχών και δεν είχαν κάνει αγωγή με ινσουλίνη. Στην αρχή της μελέτης, ο μέσος δείκτης μάζας σώματοςήταν 32,1, δηλαδή 96,3 κιλά και η μέση ηλικία τα 42 έτη. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της μελέτης, η μέση απώλεια βάρους ήταν 1,5 κιλά. Συγκεκριμένα, οι μισοί έχασαν 1 κιλό ή και περισσότερο, 4 έχασαν από κανένα έως 1 κιλό και οι υπόλοιποι δύο εθελοντές πήραν από 100 έως 400 γραμμάρια.

Ο δρ. Ρόμπινσον συμπέρανε ότι η απώλεια 1,5 κιλών κατά μέσο όρο είναι ισάξια με την προσπάθεια που καταβάλει κάποιος να χάσει βάρος μέσο διατροφής και γυμναστικής και τόνισε ότι οι εθελοντές δεν είχαν λάβει ειδικές διατροφικές οδηγίες, απλά μέσω του κινητού τους θυμούνταν πιο εύκολα τα προηγούμενα γεύματά τους.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…