Αποτρίχωση με laser: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το καλοκαίρι έχει πλέον μπει για τα καλά και η επίσκεψη στην παραλία αποτελεί για πολλούς μία συχνή, χαρούμενη εξόρμηση. Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για όλες σχεδόν τις γυναίκες τους μήνες αυτούς, είναι η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που πολλές φορές μας εμποδίζει να χαρούμε το αγαπημένο μας μπικίνι και να αφεθούμε στην αγκαλιά της θάλασσας. Παρόλο που οι μέθοδοι αποτρίχωσης είναι πλέον πολλές και αρκετά αποτελεσματικές, δεν παύουμε να φλερτάρουμε με την ιδέα της οριστικής απομάκρυνσης της ενοχλητικής τριχοφυΐας, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια του laser σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο αισθητικής.

Πράγματι, δεν είναι λίγες οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, που δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο αποτρίχωσης προκειμένου να αφήσουν πίσω τους μια για πάντα το ανεπιθύμητο πρόβλημα της τριχοφυΐας προσώπου και σώματος. Πως δρα όμως η πρακτική της αποτρίχωσης με laser και πόσο ακίνδυνη είναι για την υγεία μας μακροπρόθεσμα;

Τι είναι η μέθοδος laser και πως καταστρέφει την τρίχα;

Στη δεκαετία του 1990 έλαβε χώρα ένα άκρως επαναστατικό βήμα για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Αυτό ήταν η αποτρίχωση με τη βοήθεια της δέσμης laser, η οποία το 1997 πήρε και την έγκριση του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η βασική αρχή της μεθόδου στηρίζεται στην ιδέα της φωτοθερμόλυσης, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε στόχος εξαλείφεται με τη βοήθεια θερμικής ενέργειας, η οποία δρα εξειδικευμένα, αφήνοντας άθικτες υγιείς περιοχές του δέρματος. Μία μονοχρωματική και εστιασμένη δέσμη φωτός, η λεγόμενη «ακτίνα laser», επιδρά πάνω στην δερματική περιοχή- στόχο και μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια, η οποία απορροφάται επιλεκτικά μονάχα από την μελανίνη του τριχικού θύλακα, αφήνοντας ανέπαφη την υπόλοιπη περιοχή του δέρματος. Η απορρόφηση της ενέργειας αυτής, έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή καταπόνηση και τελική καταστροφή του θύλακα που παράγει την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της ακτινοβολίας laser, η επιδερμίδα προφυλάσσεται με τη χρήση ψυκτικού υγρού, το οποίο ψεκάζεται στο δέρμα επιτυγχάνοντας έτσι προστασία αλλά και τοπική αναισθησία.

Μπορώ να εμπιστευθώ το laser για οποιοδήποτε σημείο του σώματός μου;

Η θεραπεία αποτρίχωσης με τη χρήση laser μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι κλπ), όσο και στο σώμα, ενώ θεωρείται μία άκρως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για άνδρες και γυναίκες. Φυσικά, προκειμένου να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, μιας και απαιτείται μεγάλος αριθμός επισκέψεων ώσπου να κατακτήσετε την υπέροχη, βελούδινη επιδερμίδα που επιθυμείτε. Βέβαια, ο αριθμός θεραπειών που απαιτείται συνολικά διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας, το πάχος της τρίχας, το σημείο του σώματος που πρόκειται να αποτριχωθεί αλλά και τα επίπεδα ορμονών του κάθε ατόμου.

Σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να θυμάστε πως οι συνεδρίες για τις περιοχές του προσώπου γίνονται κάθε έναν μήνα ενώ για τις περιοχές του σώματος κάθε 1,5- 2 μήνες, ανάλογα τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Στο μεσοδιάστημα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξυράφι για την τριχοφυΐα του σώματος και ψαλίδι για το πρόσωπο. Παράλληλα, πρέπει να θυμάστε πως για τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την εφαρμογή του laser απαγορεύεται η αποτρίχωση με τσιμπιδάκι, κερί, ηλεκτρόλυση ή χαλάουα. Τέλος, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως τα πρώτα αποτελέσματα του laser γίνονται αμέσως ορατά, αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος για την ολοκλήρωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την οριστική αποτρίχωση.

Υπάρχουν αντενδείξεις για την αποτρίχωση laser;

Όσο ασφαλής κι αν είναι η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρίχωσης, δεν παύουν να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πιο συγκεκριμένα άτομα που παρουσιάζουν

  • Ψωρίαση
  • Λεύκη
  • Ερυθηματώδη λύκο
  • Φωτοδερματίτιδα
  • Κακοήθεις βλάβες του δέρματος
  • Νευρολογικά προβλήματα
  • Ευαισθησία στην αλλαγή θερμοκρασίας

δεν θα ήταν συνετό να δοκιμάσουν το laser ως μέθοδο αποτρίχωσης. Ακόμα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα άτομα που φέρουν τατουάζ ή έχουν ιστορικό με δερματίτιδες και σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχει περίπτωση οι θεραπείες με laser να φέρουν κάποιες παρενέργειες που όμως περιορίζονται στο σημείο της εφαρμογής. Αυτές μπορεί να είναι: τοπικό κοκκίνισμα, οίδημα, πόνος και σπανιότερα έγκαυμα, υποχρωμία ή υπερχρωμία. Όλες αυτές οι βλάβες δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις κατάλληλες συμβουλές του δερματολόγου.

Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως η αποτρίχωση με laser είναι μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους απαλλαγής από την τριχοφυΐα με μόνιμα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, προτού μπούμε στη διαδικασία αυτή, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιους προληπτικούς ελέγχους οι οποίοι θα περιλαμβάνουν ορμονικές εξετάσεις και φυσικά μία εξέταση από τον δερματολόγο, ο οποίος τελικά θα μας δώσει ή όχι το πράσινο φως για την έναρξη της θεραπείας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…