Αποτοξινώστε το σπίτι σας σε 9 απλά βήματα

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Συχνά, κάνουμε τα πάντα για τον εαυτό μας, ψάχνουμε για συνταγές και μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού μας, αλλά το πράγμα σταματάει εκεί. Δεν είναι μόνο το σώμα μας που έχει ανάγκη να αποβάλει τις τοξίνες του, αλλά και το σπίτι μας, ο χώρος που κατοικούμε και δρούμε καθημερινά. Πριν λοιπόν προχωρήσουμε σε αλλαγές του τρόπου διακόσμησης ή μικρές αγορές που θα ανανεώσουν τα δωμάτιά μας, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε θέτοντας σαν στόχο ένα πιο καθαρό σπίτι.

Τακτοποιούμε το ηλεκτρονικό χάος

Καλώδια και τηλεχειριστήρια, άπειροι φορτιστές, ρούτερ, τηλέφωνα, καλώδια, power bank, συσκευές που δε χρησιμοποιούμε πια και ένα σωρό ακόμα… παιδιά της τεχνολογίας. Αποχωριζόμαστε ό,τι δε χρειαζόμαστε πια και συμμαζεύουμε τα υπόλοιπα. Μερικές ιδέες: βάζουμε όλα τα τηλεχειριστήρια σε ένα καλάθι αφού τα καθαρίσουμε από σκόνη και δαχτυλιές, ξεμπερδεύουμε τα καλώδια μεταξύ τους και τα τοποθετούμε έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να μην πολυφαίνονται, τοποθετούμε όλους τους φορτιστές σε ένα συρτάρι. Όσο λιγότερα φαίνονται τόσο το καλύτερο.

Προσθέτουμε πρίζες όπου γίνεται

Σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, αντί να προμηθευτούμε περισσότερα και μεγαλύτερα πολύπριζα, φωνάζουμε έναν ηλεκτρολόγο να μας τοποθετήσει πρίζες όπου είναι δυνατόν. Καλύτερα να έχουμε περισσότερες πρίζες, παρά περισσότερα πολύπριζα με μπερδεμένα, σκονισμένα καλώδια.

Ξεσκονίζουμε έξυπνα

Πλέον υπάρχουν στην αγορά ειδικά μαντηλάκια που παγιδεύουν τη σκόνη. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το ξεσκόνισμα ακόμα και στα δυσκολότερα σημεία, ακόμα και για να σκουπίσουμε το πάτωμα πριν το σφουγγάρισμα.

Αποφεύγουμε τα χημικά απορρυπαντικά

Στο διαδίκτυο υπάρχουν ένα σωρό ιδέες για να φτιάξουμε φυσικά απορρυπαντικά με κύρια συστατικά το αλάτι, τη σόδα και το ξύδι με νερό. Με αυτά μπορούμε να δούμε το σπίτι μας να αστράφτει.

Βάζουμε ηλεκτρική σκούπα

Ειδικά το καλοκαίρι που τα παράθυρα είναι σχεδόν συνέχεια ανοιχτά και μπαίνει ευκολότερα η σκόνη είναι σκόπιμο να βάζουμε σκούπα μια φορά την εβδομάδα. Στη συνέχεια μπορούμε να σφουγγαρίσουμε άφοβα.

Σταματάμε το κάπνισμα στους χώρους του σπιτιού

Όλα τα παραπάνω καλά, αλλά τι να τα κάνουμε αν το σπίτι μας μυρίζει καπνό από τα τσιγάρα. Αν ανήκουμε στους καπνιστές, φροντίζουμε τουλάχιστον να μην καπνίζουμε μέσα στο σπίτι (ούτε καν στο μπάνιο), αλλά να βγαίνουμε στο μπαλκόνι για να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα καθαρή. Αν επίσης τυχαίνει να μαγειρεύουμε συχνά, ανοίγουμε τον απορροφητήρα και αερίζουμε καλά τους χώρους μετά το μαγείρεμα για να μη μείνουν μυρωδιές.

Τοποθετούμε φυσικά αρωματικά χώρου

Όπως και με τα φυσικά απορρυπαντικά, μπορούμε να φτιάξουμε επίσης αρωματικά χώρου με πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο ή με όποια συστατικά της φύσης μας αρέσουν και αναδύουν εξαιρετικά αρώματα.

Καθαρίζουμε τα παπούτσια και τις ντουλάπες

Δίνουμε μια δόση φρεσκάδας στα παπούτσια μας, ιδιαίτερα όσα δε φοράμε σε καθημερινή βάση ή έστω συχνά. Αφού τα σκουπίσουμε, τα βάψουμε ή τα πάμε στον τσαγκάρη για τυχόν επισκευές, καθαρίζουμε τις σόλες ώστε να τα αποθηκεύσουμε καθαρά. Στη συνέχεια δίνουμε μια ανάσα στις ντουλάπες μας πετώντας ό,τι δε φοράμε ή δε χρησιμοποιούμε πια, ενώ πλένουμε τα υπόλοιπα ρούχα. Πριν τα τοποθετήσουμε ξανά, βάζουμε ηλεκτρική σκούπα για να φύγει η σκόνη από τις ντουλάπες.

Αδειάζουμε τα ντουλάπια του μπάνιου και της κουζίνας

Σίγουρα φιλοξενούν άχρηστα αντικείμενα, χαλασμένα σκεύη, άδεια μπουκάλια από συσκευασίες κλπ. Είναι οπωσδήποτε μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η εκκαθάρισή τους, αλλά δε χρειάζεται να τα τελειώσουμε όλα μέσα σε μια μέρα. Βάζουμε στόχο ένα ντουλάπι ή συρτάρι την εβδομάδα, κάτι που είναι εκατό τοις εκατό εφικτό.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…