Αποτοξίνωση: Ο θεμέλιος λίθος της υγείας σας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Αποτοξίνωση: Ο θεμέλιος λίθος της υγείας σαςΥπάρχει μεγάλη σύγχυση για την αποτοξίνωση, και είμαστε ευτυχείς για αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα. Η αποτοξίνωση θα πρέπει να είναι μέρος της προσπάθειας της κάθε γυναίκας κατά τον έλεγχο της υγείας της. Γιατί, λοιπόν, είναι αναγκαία; Και πώς μπορείτε να αποτοξινωθείτε με φυσικό τρόπο;

Με τον καιρό λίγοι από εμάς είμαστε σε θέση να παραμείνουμε υγιείς και να αισθανόμαστε καλά καθώς γερνάμε. Πολλοί αναπτύσσουν κάποια εκφυλιστική ασθένεια και άλλοι απλά αισθάνονται σταδιακά χειρότερα κάθε χρόνο ως μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την υγεία μας. Καταρχήν το έργο μας πρέπει να ξεκινήσει με την κατανόηση του σωματικού και συναισθηματικού «βάρους» που βρίσκεται στο σώμα μας.

Η αποτελεσματική αποτοξίνωση είναι αναγκαία

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική εμείς (οι άνθρωποι) είμαστε ο μικρόκοσμος του μακρόκοσμου (το σύμπαν), είμαστε μέρος του και συνδεόμαστε περίπλοκα με αυτόν. Ως εκ τούτου, ό, τι συμβαίνει στο περιβάλλον επηρεάζει όλα τα είδη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν επηρεάζει μόνο τη στιβάδα του όζοντος, τα είδη φυτών και ζώων, αλλά και τους ανθρώπους. Σήμερα ολοένα και περισσότερες νεαρές γυναίκες εμφανίζονται με καρκίνο του μαστού και προβλήματα υπογονιμότητας, με χρόνια κόπωση και χημικές ευαισθησίες. Όλο και περισσότεροι ασθενείς διαμαρτύρονται για πόνους και εκφυλιστικά προβλήματα. Άραγε, τι συμβαίνει;

Οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα δεν ήταν «φυσιολογικά» προβλήματα γήρανσης, αλλά μάλλον κακή λειτουργία των συστημάτων αποτοξίνωσης. Μάλιστα, σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν την προέλευση των τοξινών και τις επιπτώσεις τους όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία μας και ειδικά στην υγεία των παιδιών.

Περιβαλλοντικές τοξίνες

Αν και η τεχνολογία και η βιομηχανία μας βοήθησαν να ζούμε πιο άνετα και να έχουμε γενικά έναν ενισχυμένο τρόπο ζωής, πληρώνουμε ένα βαρύ τίμημα. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τα τρόφιμα που τρώμε δεν είναι πλέον καθαρά. Το περιβάλλον μας είναι μολυσμένο. Από το 1940 υπήρξε μια έκρηξη συνθετικών προϊόντων. Είμαστε η πρώτη γενιά των ανθρώπων που εκτίθεται σε τόσες πολλές συνθετικές χημικές ουσίες.

Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 75.000 χημικές ουσίες που είναι σήμερα σε κοινή χρήση. Από αυτές το λιγότερο από το 3% έχουν δοκιμαστεί για την καρκινογένεση και δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες ασφάλειας για τις περισσότερες από αυτές. Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε περισσότερες από 50.000 χημικές ουσίες, πάνω από 3.000 χημικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμά μας και το μέσο σπίτι περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ουσίες. Η EPA έχει αναφέρει σχεδόν 30 καρκινογόνες χημικές ουσίες στον λιπώδη ιστό (όπου οι τοξίνες συνήθως αποθηκεύονται). Όλες, λοιπόν, αυτές οι τοξίνες αποτελούν ένα βαρύ φορτίο στο σύστημά μας.

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Αποτοξίνωση: Ο θεμέλιος λίθος της υγείας σαςΔυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ως αποτοξίνωση την απόσυρση από τα ναρκωτικά, όπως το αλκοόλ και την κοκαΐνη, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο. Η αποτοξίνωση είναι μια βασική λειτουργία του σώματος. Το σώμα αποτοξινώνει όλη την ώρα, έχει το δικό του σύστημα καθαρισμού που αποτελείται από ένζυμα, ορμόνες και λεμφικά υγρά που απελευθερώνουν το σώμα από ανεπιθύμητα υλικά ή χημικά.

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των φυσικών ικανοτήτων μας για αποτοξίνωση. Γνωρίζουμε ποια θρεπτικά συστατικά απαιτούνται, ποιες χημικές ουσίες αναστέλλουν τη λειτουργία του σώματος και ποια συστατικά διεγείρουν τα ένζυμα, απαραίτητα για την αποτοξίνωση.

Το σώμα σας ερμηνεύει τις τοξίνες ως βλάβη ή άγχος, και εισβάλλουν στο σύστημά σας με πολλούς τρόπους όχι μόνο μέσα από το στόμα σας. Ό, τι αναπνέουμε ή απορροφάται μέσα από το δέρμα, τα μάτια μας, τα αυτιά μπορεί να είναι ευλογία ή έλλειμμα στο σύστημά μας. Για να φιλτράρουμε αυτή τη συνεχή ροή των πιθανών τοξινών χρειαζόμαστε εκατοντάδες ένζυμα, βιταμίνες και άλλα μόρια.

Συμπτώματα τοξικότητας

  • Πονοκέφαλοι, κόπωση, αδυναμία, μυϊκοί πόνοι
  • Κακή συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, μεταπτώσεις της διάθεσης
  • Αλλεργίες, βουλωμένη μύτη, βήχας
  • Εξανθήματα, κνησμός, κνίδωση
  • Συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα
  • Ευαισθησίες σε χημικά, τρόφιμα, φάρμακα

Η τοξικότητα μπορεί επίσης να συνδέεται με τις ακόλουθες ασθένειες και καταστάσεις:

  • Καρκίνος, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, αυτοάνοσα νοσήματα
  • PMS, στειρότητα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγία
  • Ψωρίαση, έκζεμα, ακμή

Συχνά, τα συμπτώματα της τοξικότητας μπορεί να προκύψουν ως πεπτικές διαταραχές (φούσκωμα και αέρια μετά το φαγητό, δυσώδη κόπρανα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα), άσχημη γεύση στο στόμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα. Αυτό συνήθως υποδηλώνει μια αυξανόμενη ευαισθησία ή αλλεργία σε τρόφιμα που μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη βλάβης στο σύστημα αποτοξίνωσης σας. Είναι σύνηθες να αισθάνεται κανείς λίγο άρρωστος μετά το φαγητό (ή όλη την ημέρα).

Αποτοξίνωση σώματος με φυσικό τρόπο

Αποτοξίνωση: Ο θεμέλιος λίθος της υγείας σαςΑφαιρέστε τις τοξίνες και μειώστε το φορτίο της τοξικότητας. Αυτό απαιτεί τη μείωση της εισαγωγής τοξίνων στο έντερο και στο ήπαρ, αλλά κυρίως περιλαμβάνει τη μείωση της έκθεσης σε περιβαλλοντικές και συναισθηματικές τοξίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν τη μεγαλύτερη επαφή με τοξικούς ρύπους μέσα στα σπίτια και τα γραφεία τους. Έτσι, η δημιουργία ενός υγιούς σπιτιού είναι απαραίτητη, όπως και το πόσιμο φιλτραρισμένο νερό.

Μια άλλη κρυφή πηγή τοξινών είναι τα καλλυντικά, οι λοσιόν και άλλα προϊόντα περιποίησης σώματος. Σε επόμενο άρθρο θα γίνει η καταγραφή των διάφορων τοξινών στα καλλυντικά.

Ακολουθήστε μια δίαιτα αποτοξίνωσης με άπαχα, οργανικά κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αν τα συμπτώματά σας είναι ακραία, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα που αφαιρεί τα πιο κοινά αλλεργιογόνα από τη διατροφή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπορείτε να τα επαναφέρετε, όπως γαλακτοκομικά, σιτάρι, αυγά, φιστίκια, μαγιά, οστρακοειδή, το βοδινό, χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας, τα προϊόντα σόγιας, τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, το καλαμπόκι και τη σοκολάτα.

Απελευθερώστε την ένταση και ανακουφιστείτε από το άγχος. Η άσκηση όπως η γιόγκα και το τάι τσι, σε συνδυασμό με τον διαλογισμό, είναι εξίσου σημαντική με το πρόγραμμα αποτοξίνωσης και της διατροφής σας. Η κίνηση είναι ο μόνος τρόπος απελευθέρωσης της σωματικής έντασης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…