Αποτελεσματικές πρακτικές για τη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται επίσημα ως ασθένεια. Πλήττει εξίσου ενήλικες και παιδιά. Μάλιστα η Ελλάδα κερδίζει τα πρωτεία σε επίπεδο παιδικής παχυσαρκίας σε όλη την Ευρώπη. Μια πρωτιά που μόνο περήφανους δεν μπορεί να μας κάνει. Ας δούμε συνοπτικά τα αίτια, της παχυσαρκίας, τα συμπτώματά της και πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.

Συμπτώματα της παχυσαρκίας:

-Χαλαρωμένοι γλουτοί, στήθος, κοιλιά

-Περιορισμένη δραστηριότητα/ Οκνηρία

-Λαχάνιασμα

-Έντονη εφίδρωση χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια

-Οστεοπόρωση και υποτονικότητα συνήθως συνδέεται με την παχυσαρκία

Αιτίες:

-Κακός μεταβολισμός

-Υποθυρεοειδισμός

-Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών και γλυκών

-Έλλειψη άσκησης

-Ασθένεια

-Κληρονομικότητα

Πώς δημιουργείται ο φαύλος κύκλος της υπερφαγίας

Ο λιπώδης ιστός συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιακή χώρα, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης λιπαρών και γλυκών, μπλοκάροντας την κυκλοφορία της θεραπευτικής ενέργειας στο σώμα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση της μπλοκαρισμένης θεραπευτικής ενέργειας στο στομάχι, με αποτέλεσμα ανωμαλίες στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας και αέναη υπερφαγία. Δημιουργείται ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος με έντονες εξάρσεις πείνας που όμως δεν ικανοποιούνται με καλής ποιότητας θεραπευτικά συστατικά για τους ιστούς.

Αποτελεσματικές πρακτικές για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Το σημαντικότερο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας αποτελεί η αποσυμφόρηση του οργανισμού, η ισορροπία του πεπτικού συστήματος και ενίσχυση του μεταβολισμού. Η θέληση και το κίνητρο αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία. Ακολουθήστε πιστά τις παρακάτω συμβουλές και θα δείτε διαφορά στη ζυγαριά σας.

Καταναλώνετε τροφές που είναι χορταστικές και επομένως δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, αλλά συγχρόνως αδυνατίζουν π.χ. κριθάρι, φασόλια, μέλι και βουτυρόγαλα.

-Πίνετε άφθονο χλιαρό νερό με μέλι πρωί και βράδυ (4:1 νερό:μέλι)

-Πίνετε άφθονο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμβάλει στην αποσυμφόρηση του οργανισμού.

-Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Περιμένετε να χωνευτεί το προηγούμενο γεύμα προτού ξαναφάτε. Αφήνετε 4 ώρες μεταξύ των γευμάτων.

-Τρώτε αργά και με συγκέντρωση

-Μην τρώτε ποτέ παραπάνω απ’ όσο χρειάζεστε

-Μην τρώτε μεταξύ των γευμάτων.

– Πίνετε άφθονο νερό.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.