Οι δεξιότητες-κλειδιά για μια επιτυχημένη παρουσίαση

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Φανταστείτε τον εαυτό σας στο ακροατήριο μιας ομιλίας TED ή να κάθεστε με τους συναδέλφους σας σε μια μεγάλη συνάντηση που διοργανώνει ο εργοδότης σας. Ποιες θα θεωρούσατε σημαντικές δεξιότητες παρουσίασης προκειμένου να διατηρήσετε την προσοχή σας;

Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας καθώς εξετάζετε αυτόν τον κατάλογο με μερικές από τις πιο αποτελεσματικές δεξιότητες παρουσίασης.

Λεκτική επικοινωνία

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τη γλώσσα και μεταδίδετε τα μηνύματα παίζει ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το ακροατήριό σας θα λάβει την παρουσίασή σας. Μιλήστε καθαρά και με αυτοπεποίθηση, προβάλλοντας τη φωνή σας αρκετά ώστε να διασφαλίσετε ότι όλοι μπορούν να σας ακούσουν. Σκεφτείτε πριν μιλήσετε, κάνοντας παύσεις όταν χρειάζεται και προσαρμόζοντας τον τρόπο ομιλίας σας ώστε να έχει απήχηση στο συγκεκριμένο ακροατήριό σας.

Γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος συνδυάζει διάφορα κρίσιμα στοιχεία, όπως η στάση του σώματος, οι χειρονομίες, η οπτική επαφή, οι εκφράσεις και η θέση μπροστά στο κοινό. Η γλώσσα του σώματος είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να μετατρέψουν αμέσως μια παρουσίαση που διαφορετικά θα ήταν βαρετή, σε μια παρουσίαση που θα ήταν δυναμική και ενδιαφέρουσα. 

Προβολή φωνής

Η δυνατότητα προβολής της φωνής σας βελτιώνει την παρουσίασή σας, επιτρέποντας στο ακροατήριό σας να ακούσει τι λέτε. Αυξάνει επίσης την αυτοπεποίθησή σας για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τυχόν υποβόσκοντα νεύρα, ενώ παράλληλα κάνει το μήνυμά σας πιο ελκυστικό. Για να προβάλλετε τη φωνή σας, σταθείτε άνετα με τους ώμους σας πίσω. Πάρτε βαθιές αναπνοές για να δώσετε δύναμη στη φωνή σας και να διασφαλίσετε ότι προφέρετε κάθε συλλαβή που λέτε.

Στάση του σώματος

Ο τρόπος που παρουσιάζετε τον εαυτό σας παίζει ρόλο στη γλώσσα του σώματός σας και στην ικανότητά σας να προβάλλετε τη φωνή σας. Καθορίζει επίσης τον τόνο της παρουσίασης. Αποφύγετε να καμπουριάζετε ή να φαίνεστε υπερβολικά σφιγμένοι. Αντιθέτως, παραμείνετε ανοιχτοί, όρθιοι και ευέλικτοι, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την τυπικότητα της περίστασης.

Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Αφήγηση ιστοριών

Η ενσωμάτωση της αφήγησης σε μια παρουσίαση είναι μια αποτελεσματική στρατηγική που χρησιμοποιείται από πολλούς ισχυρούς δημόσιους ομιλητές. Έχει τη δύναμη να ζωντανέψει το θέμα σας και να κεντρίσει την περιέργεια του ακροατηρίου.

Μη φοβηθείτε να διηγηθείτε μια προσωπική ιστορία, χτίζοντας σιγά σιγά την αγωνία ή προσθέτοντας μια δραματική στιγμή. Και, φυσικά, φροντίστε να τελειώσετε με ένα θετικό συμπέρασμα για να δώσετε έμφαση στο θέμα σας.

Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια πολύτιμη δεξιότητα από μόνη της. Όταν καταλαβαίνετε και απαντάτε στοχαστικά σε αυτά που ακούτε -είτε σε μια συζήτηση είτε κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης- είναι πιθανό να εμβαθύνετε τις προσωπικές σας σχέσεις και να εμπλέξετε ενεργά το κοινό κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης.

Ως μέρος των δεξιοτήτων της παρουσίασής σας, βοηθά να τραβήξετε και να διατηρήσετε την προσοχή του ακροατηρίου, βοηθώντας το να παραμείνει συγκεντρωμένο, ενώ ελαχιστοποιεί την παθητική αντίδραση, διασφαλίζοντας ότι το μήνυμα μεταφέρεται σωστά και ενθαρρύνοντας την πρόσκληση για δράση.

Παρουσία επί σκηνής

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης, η προβολή αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το ακροατήριό σας σε εγρήγορση. Η σκηνική παρουσία μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το ακροατήριό σας και να το ενθαρρύνει να θέλει να σας παρακολουθεί.

Για να βελτιώσετε την παρουσία σας, δοκιμάστε να ενισχύσετε την κανονική σας συμπεριφορά εμπλουτίζοντάς την με λίγο ενθουσιασμό. Προβάλλετε αυτοπεποίθηση και κρατήστε τις πληροφορίες σας ενδιαφέρουσες.

Παρακολουθήστε το κοινό σας καθώς παρουσιάζετε. Αν κρατάτε την προσοχή τους, αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι συνδέεστε καλά μαζί τους.

Διαβάστε επίσης: Ομιλία μπροστά σε κοινό: πώς θα τη πραγματοποιήσεις επιτυχώς!

Αυτογνωσία

Η παρακολούθηση των δικών σας συναισθημάτων και αντιδράσεων θα σας επιτρέψει να αντιδράτε σωστά σε διάφορες καταστάσεις. Σας βοηθά να παραμείνετε ευδιάκριτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασής σας και να χειρίζεστε σωστά τα σχόλια. Η αυτογνωσία μπορεί να σας βοηθήσει να κατευνάσετε τη νευρικότητα κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, επιτρέποντάς σας να αποδώσετε πιο αποτελεσματικά.

Δεξιότητες γραφής

Η γραφή είναι μια μορφή παρουσίασης. Οι δεξιότητες γραφής μπορούν να σας βοηθήσουν να χειριστείτε το περίγραμμα της παρουσίασής σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε στο μήνυμα και θα παραμείνετε σαφείς ως προς τους στόχους σας από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε ισχυρές ικανότητες γραφής για τη δημιουργία συναρπαστικών διαφανειών και άλλων οπτικών βοηθημάτων.

apotelesmatikes_deksiotites_parousiashs

Κατανόηση του κοινού

Όταν κατανοείτε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κοινού σας, μπορείτε να σχεδιάσετε την παρουσίασή σας με βάση αυτά. Με τη σειρά σας, θα τους προσφέρετε τη μέγιστη δυνατή αξία και θα ενισχύσετε την ικανότητά σας να κάνετε το μήνυμά σας εύκολα κατανοητό

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.